Политика

SAOPŠTENJA: OO DPS I UBNOR I ANTIFAŠISTI – PROTIV PARASTOSA DRAŽI MIHAILOVIĆU

Najavljeni parastos Draži Mihajloviću, koji se u Herceg Novom godinama organizuje, izazvao je ove godine brojna  reagovanja, pa premda  ovaj događaj  nismo najavljivali niti o njemu izvještavali, zbog interesovanja javnosti, prenosimo saopštenja   OO DPS  i UBNORA i antifašista Herceg Novi.

Iz OO DPS- a su  naveli da najava Mitropolije crnogorsko-primorske da će 17. jula u crkvi Sv. Nikole na Žlijebima služiti parastos četničkom komandantu i ratnom zločincu Draži Mihailoviću predstavlja  provokaciju građanskog, multietničkog i antifašističkog Herceg Novog.

– Lokalna uprava polaže cvijeće poginulim herojima na Podima, na spomenik Bezmetkoviću na Savini, žrtvama fašističkog logora na Mamuli i velikom broju spomen obilježaja četničko-fašističkim žrtvama, a istovremeno  ne osuđuje čin parastosa ratnom zločincu, niti pokušava da ga spriječi. To je očigledna potvrda licemjerstva i prikrivanje pravih namjera i opredjeljenja. Lokalna vlast ne samo da zaboravlja da je Crna Gora sekularna zemlja, nego kopa po ranama prošlosti nanešenim četničkim kamama sa očiglednom namjerom da nastavi podvajanje građana.

Dobijanje Kraljevskog ordena Svetog Save, koji se dodjeljuje ”za zasluge na polju kulture, narodne prosvjete, nauke, javnih službi i Crkve, kao i za zasluge prema kralju, državi i naciji i civilnim i vojnim licima“, a koji je mitropolit crnogorsko-primorski neki dan uručio Opštini Herceg Novi, samo je potvrda pozicije lokalne vlasti u Hrerceg Novom. Namjerno i svjesno se falsifikuje istorija, namjerno i svjesno se manipuliše demokratskim načelima, namjerno i svjesno se na ove o ovakve “dogadjaje” gleda blagonaklono i ponizno.

Lokalna vlast bi morala da ima trunku osjećajanja, časti i pijeteta prema žrtvama, ali i prema pojmovima slobode, antifašizma, herojstva istinskog istorijskog i civilizacijskog naslijeđa. Do sada smo kritikovali nerad, neznanje i bahatu samovolju loklane uprave, a sada osuđujemo i tražimo odgovornost za  nove podjele građana Herceg Novog i Crne Gore. Uvjereni smo da građani  neće pružiti podršku onima koji svoje političke karijere grade na podjelama i oživljavanju vrijednosti koje zatiru put budućim pokoljenjima, piše u saopštenju OO DPS  Herceg Novi.

 

Istim povodom reaguju i članovi  UBNORA-a i antifašisti  Herceg Novog i smatraju da najavljeni parastos  predstavlja nedopustiv čin- i sa istorijskog i kulturološkog aspekta.

-Činjenica da je vjerska organizacija, odlučila da stane iza događaja koji direktno narušava neprolazne antifašističke vrijednosti ugrađene u temelje današnje, slobodne i nezavisne Crne Gore zabrinjava i govori o jasnoj spremnosti da se falsifikuju istorijske činjenice.

Najavljeni događaj usmjeren je protiv ideja kojima su u svojim borbama bili vođeni naši preci, protiv slobode i antifašizma koji su nezaobilazne civilizacijske tekovine. Slavljenje četničkog pokreta i njihovog vođe u Crnoj Gori, našem Herceg Novom nedopustivo je i za svaku osudu.

UBNOR-a i antifašisti Herceg Novog, kao patriotska organizacija učesnika NOR-a, antifašista i poštovaoca trajnih vrijednosti NOB-a najoštrije osuđuje održavanje najavljenog skupa. Nikada se nećemo složiti sa falsifikovanjem istorijskih činjenica, izjednačavanjem i „pomirenjem“ žrtava i dželata, nećemo zaboraviti nečasnu ulogu onih koji su na današnjem trgu Nikole Đurkovića igrali krvavo kolo oko ubijenih rodoljuba, piše u saopštenju  UBNOR-a i antifašista Herceg Novi  koje potpisuje predsjednik Branislav Božović.

 

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close