ДруштвоЕкономија

SAOPŠTENJE: AD „NOVI PRVOBORAC“ NE POSLUJE PO PLANU REORGANIZACIJE A IMOVINU PRODAJE U BESCJENJE

Nastavljena je i danas razmjena reagovanja, pokrenuta nakon što su bivši radnici “Novog Prvoborca” i njihovi pravni zastupnici na konferenciji za novinare  23. septembra, između ostalog saopštili da poslodavac ne može da prodaje svu imovinu već samo ono što je navedeno u Planu reorganizacije. Oglasio se potom  izvršni direktor „Novog Prvoborca“ Ilija Vukelić  i  ocijenio da takve konferencije za štampu,  neutemeljene izjave  i prijave koje su podnijete nadležnim organima imaju samo jedan cilj –  pritisak na javno mnenje. Prema njegovim riječima – sva pitanja u vezi sa dugovanjima Društva prema  bivšim radnicima razmatraju i rješavaju nadležni sudovi Crne Gore u skladu sa Zakonom.

Danas na Vukelićeve ocjene  reaguje  pravni zastupnik radnika Novog Prvoborca, advokat  Jovan Pejović. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

– Bivši radnici AD „Novi Prvoborac“ na konferenciji za štampu dali su konkretne podatke. Izvršni direktor nije demantovao ni jednu iznesenu činjenicu. Sve negira paušalno i traži da javnost Crne Gore ne vjeruje svojim očima nego njemu. Iz poštovanja prema čitaocima, posebno onim koji žive izvan Herceg Novog, podsjetićemo na samo tri činjenice.

Prvo, AD „Novi Prvoborac“ ne posluje po Planu reorganizacije kako se to u reagovanju izvršnog direktora navodi. Nije ni pokušao da obavlja djelatnost nakon što mu je to odobrio Privredni sud.

Drugo, tvrde da ne rasprodaju imovinu u besjcenje, a nisu na primjer objavili licitaciju u dva visokotiražna lista za prodaju 35.000 m2 zemljišta u centru Podgorice, za 1.400 000 EURA. Nisu za početnu cijenu dobili ni saglasnost Odbora povjerilaca.

Treće, radnicima do sada nisu isplatili ni jedan EURO u poslednjih sedam godina, a po čl.55 Zakona u stečaju morali su im isplatiti minimalnu zaradu za period od dvije godine prije stečaja, u prvom isplatnom redu.

To je jedinstven slučaj u Crnoj Gori da se po tom osnovu radnici upućuju na sudske sporove za nesporno pravo po sili zakona. I da se onda takve parnice odugovlače u cilju isteka Plana reorganizacije i izigravanja neposrednog zakonskog prava bivših radnika.

Pozivamo medije da se prisustvom na suđenju pred Osnovnim sudom Herceg Novi između bivših radnika u AD „Novi Prvoborac“, dana 27.09.2016 g. neposredno uvjere kako AD „Novi Prvoborac“ četiri godine odugovlači parnicu da bi do 31.12.2016 godine isplatio ostale povjerioce prije bivših radnika prodajom preostale imovine u becjenje, navedeno je u saopštenju koje je potpisao advokat Jovan Pejović.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close