ДруштвоЕПККултура

SARADNJA HERCEGNOVSKE OPŠTINE, FONDACIJE PETROVIĆ NJEGOŠ I NVO “SINERGIJA” NA IZRADI STUDIJE GRADITELJSKOG NASLIJEĐA STAROG GRADA

Saradnja i zvanično odobrenje Opštine Herceg Novi za projekat izrade Studije graditeljskog nasljeđa Starog grada, kao i organizovanje radionice tim povodom, u kojoj će učestvovati arhitekte i drugi stručnjaci  specijalizovani za rad u zaštićenim cjelinama bila je tema razgovora predsjednice Opštine Herceg Novi, Nataše Aćimović  sa predsjednikom Fondacije Petrović Njegoš, princom Nikolom Petrovićem Njegošem, kao i predstavnicima  hercegnovske nevladine organizacije „Sinergija“, Markom Ilijanićem i Vukom Čvorom.

Istaknuta je potreba za izradom Studije graditeljskog nasljeđa i brojne prednosti koje to donosi, u smislu valorizacije Starog grada.

Koordinatori studije bili bi Fondacija Petrović Njegoš i NVO „Sinergija“, a za izradu bi bili zaduženi stručnjaci koji su pohađali priznatu francusku instituciju, školu „Šajo“ („Ecole de Chaillot“), koja okuplja stručnjake iz oblasti restauracije istorijskih spomenika. Plan je da tim predvodi Benžamin Muton, poznati francuski arhitekta, stručnjak za kulturnu baštinu,  do skoro direktor ove škole i predsjednik ICOMOS-a u Francuskoj (International Council on Monuments and Sites – Međunarodni odbor za spomenike i povezane lokacije).

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/04/foto-4.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

– Crnu Goru posmatram i očima arhitekte. Vrlo mi je važno da, ako mogu, pomognem u valorizaciji našeg nasljeđa i siguran sam da je to i za vas veoma bitan zadatak. Zbog toga smo spremni da idemo dalje, da vidimo kako možemo organizovati radionicu, uz vašu saradnju, koja će pomoći da uvidimo najbolji način revitalizacije naših spomenika i graditeljske cjeline – poručio je princ Nikola Petrović.

Predsjednica Opštine kazala je da je ova inicijativa vrijedna i u svijetlu kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021, jer je očuvanje i privođenje namjeni spomenika kulture  dio tog projekta, kao i razvoja grada.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada, Nikša Grgurević, istakao je odličnu saradnju sa nevladinom organizacijom „Sinergija“, na čiju inicijativu je i održan radni sastanak.

Uskoro bi trebalo da  počnu pripreme za izradu Studije, da se utvrdi datum održavanja i program radionice za arhitekte – konzervatore, kao i da se prikupi  postojeća dokumentacija kako bi se i lokalni stručnjaci koji su je do sada obrađivali uključili u proces. Plan je da radionicu, na kojoj će učestvovati i stručnjaci iz Pariza  organizuju yajedno  Opština, Fondacija Petrović Njegoš i „Sinergija“. Radionica bi trebalo da ukaže na vizije struke ali i  na konkretne predloge i mogućnosti restauracije i valorizacije Starog grada.

Fondacija Petrović Njegoš je već uspješno realizovala izradu Studije istorijskog nasljeđa i predloge za restauraciju i uređenje Starog grada Ulcinja, u saradnji sa školom „Šajo“ i Benžamenom Mutonom,koji je i tada predvodio tim stručnjaka iz oblasti konzervacije i zaštite kulturnog nasljeđa.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednica Fondacije Petrović Njegoš, Tanja Spićanović Turkin, generalna sekretarka Fondacije Milica Perišić, savjetnica predsjednice Opštine, Nataša Martić, i Dragica Damjanović, ispred Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close