ДруштвоИздвојено

САСВИМ БЛИЗУ СТАТУСУ CORONA FREE ДЕСТИНАЦИЈЕ

На корак смо до могућности да Црна Гора постане corona free  дестинација, оцијенила је шефица Оперативног штаба за координацију реализације мјера за спречавање ширења COVID19 Весна Мирановић.

-Позиција Црне Горе је, за сада, изузетно повољна зато што броји дане до стицања овог статуса у ситуацији док друге земље биљеже поновни раст броја обољелих”, рекла је  Мирановић у разговору за интервјуу Викенд новине.

То међутим није једина добра вијест, јер је Црна Гора  посљедња земља у Европи у којој је регистрована инфекција.

-Јединствена је и по томе што је једина земља у чијим домовима за старе није забиљежен ни један случај инфекције овим вирусом. Било би изванредно да овај низ достигнућа буде обогаћен чињеницом да прије свих у Европи остваримо статус corona free дестинације”, поручује Мирановић.

To ће зависити од много фактора, првенствено од тога у ком тренутку ће посљедњих пар инфицираних бити у два наврата негативни на присуство вируса.

-Ризик непредвиђених околности је разлог што морамо и даље брижљиво да чувамо постигнуто и мирно, без еуфорије сачекамо статус corona free дестинације”, наводи Мирановић.

Истиче и да су масовна окупљања без поштовања физичке дистанце “неконтролисани експеримент” у условима епидемије.

– Чињеница да нема новооткривених случајева не значи да вирус и даље не циркулише у популацији. Да је тако, могли смо прогласити крај епидемије првог дана када није регистрован нови случај инфекције, каже Мирановић.

Према њеним ријечима само постепено укидање мјера у односу на степен ризика које носе, може окончати епидемију у Црној Гори без драме.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close