Култура

SATIRA KAO MOĆNO ORUŽJE U RUKAMA KARIKATURISTA

U bašti Gradskog muzeja “Mirko Komnenović” sinoć (nedelja, 11.  avgust) je otvorena izložba karikatura Gorana Šćekića, najtiražnijeg i najuticajnijeg karikaturiste na ovim prostorima.

Šćekić se karikaturom bavi već 27 godina, radove je prvo objavljivao u “Pobjedi”, a poslednje dvije decenije u “Danu”, i do sada je objavio preko 11 000 karikatura. Izlagao je širom Crne Gore i Evrope, a ovo je njegova prva izložba u Herceg Novom.

Direktorica Gradskog muzeja “Mirko Komnenović” – Slavica Božović zahvalila je autoru što nam je omogućio da se, osim praćenja posredstvom medija, i neposredno upoznamo sa njegovom moći percepcije društvenih i političkih prilika u našoj zemlji, i sa njegovim talentom da svoje viđenje i svoj doživljaj realnosti pretoči u formu karikature.

– Karikature koje večeras imate priliku da vidite u bašti Gradskog muzeja “Mirko Komnenović” su sa društvenom i ekonomskom tematikom, kao neiscrpnim izvorom inspiracije, koja zasigurno ne opterećuje u velikoj mjeri maštu autora, i omogućava autoru da sa izuzetnom lakoćom na humorističan način prikaže stvarnost jezikom koji svi razumijemo, rekla je Božović, poručivši da se moramo vratiti smijehu kao svojevrsnom melemu za ljudsku dušu. Ona je posebno zahvalila opštinskom Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje i sekretarki Ani Zambelić Pištalo, na velikoj podršci u organizaciji izložbe.

Izložbu je otvorila potpredsjednica Opštine Herceg Novi – Danijela Đurović, istakavši da imamo priliku da se bliže upoznamo sa radom umjetnika koji svakim svojim djelom posmatraču prenosi misao i postavlja pitanje, podsjećajući tog istog posmatrača da se odgovori na upitano, i odgovornost za činjenje ili nečinjenje, nalaze u njemu samom.

– Autor čija su djela i pogledi na crnogorsku stvarnost izloženi pred nama je već dao mnogo Crnoj Gori; preko 10 000 karikatura koje govore o političkoj, ekonomskoj i društvenoj situaciji u našoj zemlji, urađenih sa velikom dozom patriotizma i prefinjenim osjećajem za realnost. Iako je politika sastavni svakodnevni dio našeg života, trudili smo se večeras da u odabiru djela koja su pred vama zaobiđemo dnevnopolitičku stvarnost, a akcenat stavimo na tradicionalni duh našeg naroda. Nesporno, karikature koje gospodin Šćekić potpisuje će nas nasmijati večeras. Vjerujem da bi se autor složio ako kažem da misija tih crteža i poruka nije završena našim osmjesima. Pred nama su svjedočanstva vremena u kojem živimo, izražena bez negativnih emocija i kroz prizmu humora, a opet jasno ukazujući na suštinu problema i, kao što sam autor kaže, sa ciljem da zagriju, upozore i nasmiju, rekla je Đurović, poručivši da će Opština Herceg Novi i u godinama pred nama biti dobar domaćin izložbama karikatura Gorana Šćekića.

Uz zahvalnost organizatorima izložbe, autor je istakao da mu je velika čast što prvi put gostuje u našem gradu, i objasnio zbog čega su izostavljene političke karikature.

– U komunikaciji sa rukovodstvom Opštine i sa organizatorima, donijeli smo procjenu da večeras ne iznosimo političke karikature i likove iz politike. Vi znate da ja upravo to posebno radim na svoj način; hirurški “derem” i režem svakoga ko napravi pogrešan pokret, a pogotovo iz vladajućih partija. Naravno, ne ostajem dužan ni opozicionim liderima koji u današnje vrijeme, vidim, nisu kompaktni i svako na svoj način pokušava da optuži jedni druge da su patriote ili izdajnici.

Mi satiričari imamo jedno moćno oružje u svojim rukama, tako da se moramo držati tradicije Marka Miljanova – čojstva i junaštva. Imamo oruđe sa kojim možemo da napadnemo, čak i da uvrijedimo pojedine likove, a oni nas ne mogu na bilo koji način da tuže, jer satiričari su po svim evropskim i zapadnim standardima izuzetno zaštićeni. Zato se ja striktno držim svih kodeksa karikature, odnosno poštovanja drugih likova i ličnosti, tako da bukvalno nikada nisam doživio da se neko naljuti zbog moje karikature. Jedino može da se osjeti nebezbijedno u smislu što sam napao kriminal ili korupciju, ali što se tiče same uvrede, nikada nisam prešao tu granicu kada je u pitanju porodica, niti njegovo okruženje, istakao je Šćekić poručivši  da se nada da će odabranim karikaturama razveseliti publiku u Herceg Novom. 

Izložbu karikatura Gorana Šćekića u bašti Gradskog muzeja “Mirko Komnenović” možete pogledati narednih sedam dana.

 

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close