Друштво

SAVJETOVALIŠTE ZA BOLESTI ZAVISNOSTI I KLUB LIJEČENIH ALKOHOLIČARA U NOVIM PROSTORIJAMA U IGALU

U Igalu, u Ulici Narodnih heroja  23, otvorene su prostorije Savjetovališta  za bolesti zavisnosti i Kluba liječenih alkoholičara „Zdravlje“. Tako će ovaj Klub,  kroz koji je tokom četiri decenije rada podršku dobilo oko 700 zavisnika, aktivnosti nastaviti u  novom prostoru, koji su iznajmili i opremili zahvaljujući sredstvima iz fonda Igara na sreću. Rad će im biti olakšan jer su kupili i novo auto za potrebe Kluba.

 -Svih 40 -tak godina, svi su volonterski radili u Klubu, sopstvenim kolima smo vozili one kojima je pomoć bila urgentna, koristili sopstvene telefone i niko nikada nijednu dnevnicu nije naplatio – kazao je direktor Kluba Milorad Bigović, naglašavajući i da su jedno vrijeme morali da “zamrznu” rad zbog neadekvatne podrške Opštine.

Bigović kaže  da će Savjetovalište raditi 24 sata i pružati pomoć onima kojima je neophodna. U Savjetovalištu će raditi psihijatar, psiholog, socijalni radnik i  ljudi koji su uspjeli da se izbore za bolešću zavisnosti od alkoholizma. Svi zavisnici će biti evidentirani i moći će da im se zakaže tretman.

Po riječima neuropsihijatra dr Zlatka Stojovića, iako u zadnje vrijeme nisu rađena epidemiološka istraživanja,  evidentno je da se broj zavisnika od alkoholizma ne smanjuje, već se sa socio- ekonomskom krizom vjerovatno i povećao, dok se starosna granica, kada se počinje sa konzumiranjem alkohola, droga i cigareta, spustila.

Najnovije istraživanje sprovedeno je prije nekoliko dana, a testirano je 205 učenika iz osnovnih škola u Bijeloj, Zelenici i Savini.

– Anonimna anketa je bila o alkoholu, drogi i pušenju cigareta i sporovedena je među učenicima starijih razreda tih škola. Podaci govore da su prisutni i alkoholizam, narkomanija i pušenje medju osnovnoškolcima – kaže dr. Stojović, ističući da će javnost upoznati sa rezultatima ankete kada oni budu sumirani.

U savjetovalištu će, kako je rekao,  svi koji imaju potrebu moći da dobiju stručnu pomoć i savjet kako započeti liječenje.

-Naša tendencija je da ovo preraste u klub anonimnih alkoholičara kao što ih ima na zapadu i koji pokazuju svoju terapijsku efikasnost. Namjera nam je da afirmišemo ovu prostoriju i naš rad kao savjetovalište za bolesti zavisnosti, znači ne samo alkoholizma već i narkomanije-kazao  je dr Stojović.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close