Друштво

SAVJETOVALIŠTE ZA BOLESTI ZAVISNOSTI OBILJEŽILO GODINU RADA-PREGLEDANO PREKO 200 ZAVISNIKA

Savjetovalište za borbu protiv bolesti zavisnosti obilježilo je konferencijom za novinare godišnjicu rada na kojoj je saopšteno da je pregledano preko 200 zavisnika. Na produženoj terapiji svakog četvrtka su zavisnici od alkohola i droge, a akcenat u radu kluba je stavljen na bihevioralne, nehemijske zavisnosti.

-Bihevioralne zavisnosti su danas sve češće i viđaju se u svakoj porodici, a tu spadaju video igrice, televizija, fejsbuk, radoholičarstvo i kupoholičarstvo, zavisnost od ljubavnog partnera, prejedanje, nekontrolisano korišćenje interneta, surfovanje kroz seksualne sajtove, zavisnost od mobilnih telefona, od seksa i od kocke. Mi pratimo ove zavisnosti kod naših građana i već imamo 10 osoba koje su na tretmanu zbog ove zavisnosti. Najviše je ženskih osoba koje su na fejsbuku. Pet ih je na spisku, a kod troje smo postigli dobre rezultate. Imamo i četvoro djece koja su zavisna od video igrica – istakao je doktor Zlatko Stojović, neuropsihijatar i narkolog.

-To što je 200 pacijenata primilo pomoć ovog savjetovališta je jako značajno, jer zamislite da su naplaćene sve te intervencije koje su pružene, a ovako nisu – priča prof. dr Borislav Đukanović.

Na planu odvikavanja od pušenja postigli su odlične rezultate, a oko 50 zavisnika od duvana je prošlo kroz savjetovalište.

-Možemo da kažemo da su sada svi bez nikotina sa našom terapijom, savjetima i provjerama da li se vraćaju duvanu. Uspjesi na tom planu su najveći u Crnoj Gori – objasnio je dr Stojović.

Savjetovalište za borbu protiv bolesti zavisnosti u našem gradu je među prvima u okruženju koje se bavi bihevioralnim zavisnostima.

-Ovo savjetovalište daje jednu snažnu psihološku i socijalnu podršku pacijentima permanentno, i to rade na volonterski način. Specifično je da se u ovoj, ali i svim sredinama na Balkanu, ovako nešto shvata kao periferno, a ustvari je jako bitno. Ako grupa koja je došla do zajedničkih pozitivnih iskustava nije podržana na pravi način, ona će recidivirati – kazao je prof. dr Borislav Đukanović.

Opština Herceg Novi pruža podršku klubu i uvijek je spremna da izađe u susret ovakvim organizacijama.

-Na žalost u porastu je broj zavisnika, ali ono što je pozitivno je da su ljudi svjesni da im je potrebna pomoć i da se osjećaju slobodno da se prijave, a ovdje je pravo mjesto gdje mogu dobiti pomoć – poručila je Lidija Vukčević, pomoćnica sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport .

Doktor Stojović ističe da mnoge bolesti zavisnosti, kao što su kokainska i anfetaminska, izazivaju suicid i da je Crna Gora danas među prvih 10 zemalja u Evropi po broju samoubistava. Prošle godine je bilo 100 takvih slučajeva.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close