Нови прича

SEKRETARIJAT ZA LOKALNU SAMOUPRAVU: PODRŽAVAMO INICIJATIVE MJESNIH ZAJEDNICA

Podružnica Građanskog bira u Bijeloj, trebalo bi da bude otvorena za dva mjeseca. Incijativu je podnijela MZ Bijela, a podržana je na kolegijumu kod predsjednika Opštine. Prema riječima sekretarke za lokalnu samoupravu Vesne Samardžić u toku je sprovođenje neophodnih procedura, kako bi se za dva mjeseca stvorili svi preduslovi i organizovao  rad

-Otvarajem Građanskog biroa  u Bijeloj, stanovnicima rivijere biće olakšane procedure  podnošenja zahtjeve. Naročito će im biti značajno tokom sezone, kada su velike gužve. Stanovnici rivijere će imati mogućnost da predaju, dostavljaju i ovjeravaju dokumenta  u okviru MZ Bijela, takođe, izdavaci privatnog smještaja prilikom ovjere knjiga, prijave boravišne takse,ostalih zahtjeva   zbog  čega su  dolazili u Opštinu. Mislim da je to veliki iskorak i pozitivan primjer. Rivijera je veliko područje, sa  visokim stepenom posjećenosti turista. Mislim da je ova inicijativa na mjestu i sve ćemo uraditi da što prije zaživi i da se realizuje,  kazala je Vesna Samardžić koja je bila gost emisije “Novi priča”.

Mjesne zajednice na rivijeri svakodnevno  se obraćaju Sekretarijatu sa raznovrsnim zahtjevima i  inicijativama. Prema riječima Samardžić rivijera  će za nekoliko godina definitivno biti drugi urbani  i turistički  centar Herceg-Novog.  Poznato  je da prvi gosti u sezoni upravo dolaze  na rivijeru i zato je razumljivo angažovanje i trud mjesnih zajednica, o čemu svjedoče  i  brojne inicijative:

-Rivijera je sada središte dešavanja, veliko gradilište, u završnici projekta kanalizacionih  kolektora,vodovodne mreže, postavljanja  priključaka, uređenja javne rasvjete i druge infrastructure. U komunikaciji  sa Morskim dobrom, pokrenuli su određene aktivnosti na uređenju i sanaciji obale i plaza. U toku je realizacija brojnih infrastrukturih projekata: izgradnja kompleksa u Kumboru, trećeg hotela u Žageru u Bijeloj. Uskoro bi  trebalo da počne izgradnja hotela u Carinama u bivšem naselju PKB , na  jednom  velikom i lijepom kompleksu u Baošiću , kao i još jednog  hotela  u Kumboru, podsjetila je Samardžić.

VAŽNOST GRAĐANSKIH INICIJATIVA

 Građanske inicijative su veoma važne. Na taj način uspjevamo da sagledamo šta su stvarne potrebe , koji su prioreteti i kako ralizovti. Mjesne zajednice dostavljaju  Opštini plan i program rada . Uglavnom je riječ o infrastrukturnim projektima, kazala je Samardžić. Program uređenja prostora Opštine Herceg-Novi  je urađen i na osnovu preporuka mjesnih zajednica. To je document, koji sadrži   prioritete po mjesnim zajednicama,  kao i na nivoima određenih  sekretarijata  i službi.  Programom je obuhvaćena svaka mjesna zajednica,  po tri najvažnija projekta,  za koje očekujemo da će biti realizovani  tokom ove godine.

-To su uglavnom infrastrukturni projekti, kao što su : sanacija i rekonstrukcija  putne mreže,  izgradnja trotoara, sanacija gradskih stepeništa,  kolektori, sekundarna mreža  na Toploj , izgradnja kapele  u Kumboru i drugi. MZ Kumbor pokrenula je inicijativu za izgradnju trotoara uz magistralu.  MZ Bijela kandidovala je i projekte sanacije puta za Žager, rekonstrukciju  javne rasvjeta pored  Brodogradilišta. MZ Kamenari pokrenula je inicijativu za izgradnju staze koja bi  ih povezala sa Bijelom a riječ je o interesantnom projektu koji se radi u saradnji sa Morskim dobrom.

U Sekretarijatu prate aktivnosti i seoskih  mjesnih zajednica, vodeći računa što  su njihove potrebe. Uglavnom se radi o sanaciji putne infrastrukture, kolektorske mreže, vodosnabdijevanja, javne rasvjete. I Mjesnoj zajednici Luštica prioritet je sanacija   putne mreže.  Luštičani  su uložili dosta sredstava za izgradnju  javne rasvjete po zaseocima.

-Trudili smo se da obuhvatimo  sve mjesne zajednice,  imajući u vidu i finansijsku situaciju i da je realno nemoguće sve uraditi. Nastojimo da  se ravnomjerno obuhvate sve mjesne zajednice  i da se u svakoj  ponešto uradi.  Pripremom  turističke  sezone u priobalnim mjesnim zajednicama,  imaju  veliki posao i inicijative ,što se tiče uređenja obale i nasipanja  plaža, postavljanja  mobilijara  o čemu se dogovaraju na sastancima  sa Morskim dobrom. Sve što  je započeto na uređenju javnih površina, sanaciji puteva, javne rasvjete i infrastrukture biće završeno do turističke sezone, ocijenila je Vesna Samardžić. Operativna pitanja se rješavaju na  koordinacionim stastancima  utorkom u  Opštini.   Sve komunalne službe i sva javna preduzeća  akcenat su  stavili da se  posao na Rivijeri što prije  završi i  javne površine i infrastruktura  vrate u prvobitno stanje.

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close