ДруштвоИздвојено

SERGEJ ĆETKOVIĆ: SVAKI SUSRET SA NOVIM JE POSEBAN I DRAG

Ekskluzivno za rubriku “Srce bira Herceg Novi” koju Viktorija Samardžić vrijedno i kreativno ispisuje nedeljom za Portal RTV Herceg Novi,  najpoznatiji slavuj Mediterana, Sergej Ćetković, nostalgično se prisjeća  odrastanja u našem gradu, mirisa maslina i osjećanja bezbrižnosti i radosti, te otkriva gdje je osjetio prvi put čari velike scene.

Sergej je rođen 8. marta 1976. godine u Podgorici. Djetinjstvo je povremeno provodio  u Đenovićima. Solo karijeru je počeo 1998. godine upravo u Novome na festivalu  Sunčane skale. U nastavku saznajte zašto njegovo srce bira baš Herceg Novi…

Zbog čega vaše srce bira Herceg Novi?

Zbog sjajne atmosfere i duše tog grada, gostoprimstva ljudi koji u njemu žive, prijatelja koje tamo imam, lijepih, živopisnih taverni i restorana uz more, pogleda sa Kanli kule koji uvjek budi nostalgiju, uspješnih koncerata koje sam tamo održao i naravno, čuvenog festivala „Sunčane skale“, na kome sam prvi put osjetio čari velike scene.

Koliko često posjećujete naš grad?

Kad god sam u prilici, posebno tokom ljetnjih mjeseci, svratim u Novi makar na dan, ili kada obaveze to dozvoljavaju, provedem nekoliko dana sa porodicom i prijateljima uz more. Svaki susret je uvjek poseban i drag.

Da li možete da se sjetite najljepšeg trenutka koji ste proveli ovdje?

Bilo ih je puno, kako u djetinjstvu i mladosti, tako i kasnije, u zrelim godinama. Svaki kutak Crne Gore smatram svojim svijetom, pa su uspomene brojne i prelijepe. Možda te “Sunčane skale”, posle kojih je moja karijera krenula putem na kome sam danas.

Vaša rodbina je u Đenovićima, kako pamtite  odrastanje? 

Srećno, bezbrižno i veselo. Odrastanje uz more je velika privilegija. Mala mjesta, takođe imaju svoju draž, poseban duh i atmosferu. Ljeta provedena na obali ostaju u sjećanju za sva vremena.  Ne mogu da izdvojim niti jedan period odrastanja. Ono u šta sam siguran je da je moja generacija imala mnogo ljepše i vrednije djetinjstvo od današnje djece. Nije nam bilo potrebno mnogo da bismo bili srećni. Danas su djeca usmerena na tehnologiju i prilično otuđena. Prava drugarstva i igre zamijenili su virtuelni prijatelji i telefoni. Nadam se da će tome uskoro doći kraj.

Šta vas to posebno oduševljava u gradu „mora, zidina i kula“?

Pored svega što sam naveo u odgovoru na prvo pitanje, Herceg Novi je svakako jedan od najljepših gradova Crne Gore koji je zadržao duh starih vremena, svoju specifičnu atmosferu i duh. Svaki kutak, kamen, svaka stepenica, svaka uvala na obali, imaju neku svoju priču. Lijepo je kada godinama dolazite na neka mjesta koja se ne mijenjaju, kojima vrijeme ne može ništa, i u kojima se osjećate kao kod kuće.

Prvi susret sa Castelnuovom(staro ime grada) bio vam je…?

Davno, još u djetinjstvu, nekog prohujalog ljeta. Pamtim kao kroz maglu plavetnilo mora, toplu kaldrmu, miris maslina i osjećaj bezbrižnosti i radosti. Kao i svako djete kada dođe na ljetovanje, s tim što sam ja imao tu privilegiju da to ljetovanje ne traje samo deset ili petnaest dana, već čitavo ljeto.

Imate li neki poseban ritual kada boravite u našem gradu?

Trudim se da maksimalno uživam, posjetim draga mjesta i drage ljude, prošetam nekim starim ulicama. Volim da odem do Kanli kule i prepustim se tišini, pogledu na more, vjetru i nebu. Posebno u predvečerje, kada je ceo doživljaj još ljepši i upečatljiviji.

Da li biste  radje izabrali ljeto/zimu u Herceg Novom, i zbog čega?

Ljeto naravno, kao, vjerujem i svi ljudi, ali i zima na moru može biti lijepa. Kada nema gužve, i kada grad dobije potpuno drugačiju atmosferu i izgled. Mir koji se tada osjeća među njegovim zidinama i ulicama može biti ljekovit.

Koji  bi bio po vama najveći izazov ovdje?

Volio bih kada bi se “Sunčane skale” ponovo vratile na muzičku mapu ovih prostora i Kanli kulu. Bio je to jedan od najljepših i najboljih festivala ne samo u Crnoj Gori i Herceg Novom, već čitavom regionu.

Da li postoji neka ostvarena/neostvarena ljubav u Novome koju pamtite?

Moja ljubav prema gradu je ostvarena od samog početka. Što se tiče ove druge, našao sam je daleko od Novog, ali volimo da provodimo zajedničke trenutke u Novom, pored njegovog mora.

Koncert u Herceg Novom zakazan je za…?

Još uvjek ništa precizno ne mogu da kažem, ali sam siguran da će u okviru moje turneje povodom 20 godina karijere #sergejlivetour20 – Herceg Novi biti jedna od važnih stanica.

                                    

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close