ЕкономијаИздвојено

СИМОВИЋ: НАКОН МОРАТОРИЈУМА НОВИ ПЛАН ОТПЛАТЕ КРЕДИТА, РОК ЗА ПРИЈАВУ 90 ДАНА

Могућност мораторијума на плаћање рата кредита, мјера је коју је велики број грађана одлучио да искористи. Током два дана микро финансијској институцији Montecredit пристигло је око 1 000 захтјева на нивоу државе. Шта очекује клијенте након истека мораторијума те до када је рок за пријаву, објашњава Игор Симовић, представник херцегновске пословнице компаније Montecredit.

-Од када су, 23. марта, уведене привремене мјере у циљу сузбијања негативних последица за финансијске институције, грађане, и привреду, примили смо, у току два дана, на нивоу цијеле Црне Горе, око 1000 захтјева. По препоруци ЦБЦГ сви наши клијенти могу да се пријаве за одлагање, односно мораторијум наплате рата од 90 дана. Имамо велики прилив захтјева и тренутно загушење телефонских линија јер су сви грађани, чим су чули, кренули да се обраћају. Рок за пријаву је до када траје мораторијум. Није обавеза да то буде одмах данас, или сутра, посебно за људе који су измирили неке од својих обавеза за овај мјесец.

Симовић савјетује да је грађанима најбоље да прочитају упутства на порталима својих банака или кредитних организација, а у компанији Montecredit на располагању су клијентима и ван радног времена.

-Захтјев се може поднијети током трајања мораторијума. Одлагање плаћања не мора да буде 90 дана, може бити и краћи период, а током трајања мораторијума све обавезе према финансијским институцијама су замрзнуте. У том периоду клијент не плаћа ни затезну, ни редовну камату ни главницу, нити друге ставке које иначе проистичу из кредитних обавеза. За рок на који узмете мораторијум – 30, 60, 90 дана, за толико ће бити накнадно продужена отплата. Све финансијске институције су у обавези да доставе нови план отплате кредита по престанку мораторијума, а прије почетка отплате. Он неће бити исти, због рока отплате и увећања за неку редовну камату. Она ће бити парцијално распоређена на рате и управо због тога мора бити достављен нови план отплате. Савјетовао бих, са мог личног гледишта, да клијенти који су већ измирили обавезе за овај мјесец, не активирају мораторијум већ сачекају нову рату, јер ће им на тај начин отплата укупног кредита краће трајати, а они који су у могућности, нека плаћају јер прије или касније та их обавеза чека. То је мој савјет. У овом тренутку, најбитније је здравље свих нас, све друго је сада мање важно, казао је Симовић.

Посебан савјет упутио је клијентима Montecredit-а.

-Једном дијелу клијената се кредитна обавеза наплаћује директно од зараде, а други дио уплаћује своја потраживања према нама у пословним банкама. Процедура је мало другачија, јер нисмо у обавези да обавјестимо послодавца да је њихов запослени активирао мораторијум, већ то мора да уради сам клијент пошто добије обавјештење од нас да је мораторијум прихваћен. То је важно да послодавац не би одбијао рате од примања запосленог. Клијентима који сами уплаћују на наш жиро рачун, довољно је да се само пријаве, објаснио је Симовић.

Више је начина како клијенти ове компаније могу упутити захтјев за одобравање мораторијума, прича даље Симовић.

-По препоруци Института за јавно здравље, чувамо здравље наших клијената те се они за одлагање плаћања рата могу обратити мејлом, позивом на телефон или писаним захтјевом путем поште. У случају да не може ни на један од понуђених начина, онда у крајњем мора доћи код нас да попуни захтјев. Сви могу да се информишу на сајту montecredit.me гдје су детаљна упутства, могу нам се обратити мејлом на [email protected] у оквиру којег напишу своје податке и број кредита, а фирма ће одговорити у року од пет дана. Успостављено је и више  телефонских линија те нас могу позвати на бројеве 067 084 132, 067 084 115, 067 084 121, 067 084 108, 067 084 129, 067 084 106, али и код наших службеника, јер смо на располагању клијентима у свим пословницама, казао је Симовић.

Упутио је и поруку свим грађанима.

-Чувајте своје и здравље својих ближњих, својих породица и свих грађана Херцег Новог и Црне Горе. Све је ово надокнадиво, а живот је немогуће надокнадити. Останите дома!

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close