ДруштвоИздвојено

СИНДИКАТ И МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ: ЗАЈЕДНИЧКИ РЈЕШАВАТИ ИЗАЗОВЕ У ПРОСВЈЕТИ

Министар просвјете Дамир Шеховић и в.д. предсједница Синдиката просвјете, Славка Бошковић са сарадницима састали су се данас како би разговарали о темама из области просвјете, те изазовима са којим се суочава образовни систем у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију. Они су поручили да ће се кроз наставак сарадње заједнички рјешавати изазови у образовном систему.

Састанак је одржан у склопу редовних заједничких активности, а у фокусу је био модел наставе за почетак школске године, препорке Института за јавно здравље, положај просвјетних радника, те сумирање досадашњих заједничких постигнућа.

Када је ријеч о моделу наставе, представници Синдиката детаљно су упознати са истим, као и аргументима којима се Министарство руководило приликом доношења коначне одлуке. Такође, било је и ријечи о начину имплементације препорука Института за јавно здравље. У том смислу истакнута је важност очувања здравља дјеце и запослених у просвјети,  те свођење евентуалних ризика по здравље на минимум. Осим тога, разговарано је и о додатном предстојећем оптерећењу просвјетних радника, начинима валоризације као и о неопходности поштовања свих права запослених у просвјети предвиђених колективним уговором. Такође, било је ријечи и о набавци рачунарске и друге опреме за школе, инвестицији вриједној преко 4 милиона еура. 

На састанку је саопштено да је у претходне четири године заједнички направљен значајан искорак када је ријеч о положају просвјетних радника попут повећања зарада, већих издвајања за стамбене потребе просвјетних радника, уважавања њихових постигнућа кроз, између осталог,  признања у оквиру Фонда за квалитет и таленте. Уз поруку да нема препрека да се са оваквом праксом настави, закључено је да је овакав однос социјалних партнера кључан за даљу афирмацију положаја просвјетних радника, њиховог статуса и угледа који им припада у друштву.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close