Култура

SINOĆ NA HAPSU “PLAN B” HERCEGNOVSKOG POZORIŠTA

Na 21. HAPS-u, sinoć je u Dvorani Park odigrana predstava “Plan B”, reditelja Slobodana Milatovića, prema tekstu Marije Čolpa. Pozorišni komad koji govori o nasilju nad ženama, a koji je prije šest godina produciralo Hercegnovsko pozorište, i dalje privlači pažnju publike. Ova drama rađena je prema istinitom događaju.

-Žene ne smiju da ćute, ne treba da trpe nasilje i moraju da napuštaju  muškarce koji su agresivni i nasilni. Mediji su u poslednje vrijeme zaista puni takvih priča, ali njih treba stalno podsticati sve dok se nešto ne promjeni. Ja sam u početku mislila da to kod nas nije toliko uzelo maha  jer su Crnogorci kao džentlmeni, ali kada sam ušla u ovu priču koja je istinita shvatila sam da je drugačije. A kada sam poslije toga upoznala, preko ove uloge, žene koje su bile u publici, koje su imale slično iskustvo, prilično sam se zgrozila. Nisam ni znala da to postoji kod nas u toj mjeri, i zbog toga je najbitnije da se ne ćuti. osobe kakav je Ranko Milačić u Planu B treba napuštati, prekidati odnos sa njima, a onda izaći u javnost i skrenuti pažnju – istakla je glumica Julija Milačić.

Prema Julijinim riječima Novljani imaju veliki osjećaj i potrebu za pozorištem, a onda i dušu da ugoste strance u svom teatru. Žužani Vargi koja je sa Rambom Amadeusom radila songove i koja tumači ulogu Draginje, ovo je bilo poslednje igranje predstave „Plan B“.

-Uživala sam, prvi put sam glumila u Hercegnovskom pozorištu i lijepo sam se družila sa Julijom i Dušanom Kovačevićem, da ne nabrajam sve ljude koji su mi pomogli da zablještim u ovoj predstavi. Mnogo mi je žao što odlazim iz Herceg Novog u kome sam živjela 10 godina.

A kada je riječ o samom komadu, Varga ističe da svaki put kada izađe na scenu  proživljavajući ovu priču i zaplače. Nada se da će se žene izboriti za svoja prava i da će bježati od takvih mušakaraca.

Ulogu Ranka, nadahnuto kao i uvijek iznio je i sinoć  Dušan Kovačević, ističući da mu je žao što predstava koja svuda dobija pažnju publike, jer žestoko tjera na razmišljanje, ne igra češće. Kovačević podsjeća da Plan B i glumci i producenti izuzetno vole pa raduje i podatak da će predstava koja je na festivalima osvajala najznačajnija priznanja (BiH i Bugarska) uskoro biti odigrana pedeseti put.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close