Друштво

SJEĆANJE: PREMINUO JE ŽELJKO BOJOVIĆ – ZATVOREN POETSKI I ŽIVOTNI KRUG IZMEĐU NOVOG I MOSTARA

Preminuo je Željko Bojović (1954 – 2019) , kolega, prijatelj, urednik i direktor u Radio Herceg Novom, potom direktor Osnovne škole “Milan Vuković”, u jednom periodu volonterski i upravnik Hercegnovskog pozorišta. Za sutra je zakazana komemorativna sjednica  u foajeu Dvorane “Park” u 11 sati.

Željko Bojović, završio je Filološki fakultet u Beogradu. U rodnom Mostaru radio je kao novinar, pozorišni dramaturg, umjetnički rukovodilac Mostarskog narodnog pozorišta. U Herceg Novi je stigao sa porodicom onih olovnih, ratnih godina, ali ne pokazujući ožiljke niti pričajući o onome  što je u rodnom gradu zaboljelo.

Herceg Novi je postao njegov grad kome se predstavio pišući za Radio Herceg Novi sjajne prikaze o pozorišnom životu, a posebno o predstavama Hercegnovskog pozorišta. Pričao je da je i odlučio da ostane ovdje jer je vidio da kroz grad prolazi kombi sa natpisom Hercegnovsko pozorište.

-Grad koji ima svoje pozorište  ima i svoj kulturni i duhovni život i kreativne ljude, objašnjavao je godinama svoj izbor.

Valjda najljepši zapisi o predstavama Hercegnovskog pozorišta “Bajka o caru i pastiru”, “Hilperik strašni razbojnik”  objavljeni su sa  Željkovim potpisom. Pozorište je sa njim krenlo na tadašnji Jugoslovenski festival pozorišta za djecu u Kotoru, pa na republički u Bijelom Polju i prvi put na savezni festival u Vranju. Sa njim su u Vranju osvojena i prva savezna priznanja – zlatne maske za predstavu “Pokondirena tikva” koja je otvorila višegodišnju uspješnu saradnju sa rediteljem Draganom Jakovljevićem.

Ozbiljni, edukativni, inspirativni tekstovi koje je u tom periodu  donosio u Radio Herceg Novi, Željku su širom otvorili vrata naše Redakcije  – u kojoj je potom bio i glavni i odgovorni urednik i direktor. Riječju – jedan od onih od kojih se uči i koji se pamte.

Uslijedile su godine rada u OŠ “Milan Vuković” koja je, dok je on bio direktor,  dobila  najveće državno priznanje u oblasti obrazovanja-nagradu „Oktoih“.

Uz sve značajne funkcije koje je obavljao profesionalno i potpuno posvećeno  Željko  nikada  nije odustajao od pisanja. Podsjetićemo,  izmđu ostalog objavio je  romane “Ljetopis porodice Lalušić” i “San o sreći” a oba su bila u najužoj konkurenciji za NIN-ovu nagradu, zatim prozu “Zvjezdani život” , studiju “Sumatraizam Miloša Crnjanskog”  te poetske zbirke “Posvećene pjesme” , “Romanse” , “Preteča”, “Tragovi na vodi” i na neki način svoju  posvetu Herceg Novom “A via Novi” , konačno  “Peritoris”… Mostar ga je, govorio je Željko odredio kao pjesnika a  Herceg Novi je to osnažio.

-U ovaj grad me  nevolja dovela, a  srce mi je tu ostalo da uživa!

Iz dramskog teksta “Anđeli u niskim oblacima”  izdvajamo Bojovićevu poruku koja možda najbolje objašnjava  njegov odnos prema stvaranju i životu – riječi treba da budu prasak, a u našoj unutrašnjosti zvijezda  –  to je znak čovjekove moći  da riječ pretvori u djelo!

Porodica Željka Bojovića  saučešće će primati u četvrtak  19. septmbra od 10 do 13 sati  u kapeli na Gradskom groblju. Sahrana će biti obavljena istog dana u Mostaru.

Željko je ne samo poetskom riječju posebno u zbirci “Novi most”   nego i  djelima  pa i  svojim odlaskom povezao gradove koje je volio!

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close