ИздвојеноКултура

SJEĆANJE: ZORAN RANKIĆ (1935 -2019) – SVE ŠTO TREBA DA BUDE U NOVOM JE, NEKA JE BLAGOSLOVEN PRIZOR

Prije pet godina, u decembru 2014.  istaknuti dramski umjetnik, dugogodišnji prvak Beogradskog dramskog pozorišta, član  Udruženja dramskih umetnika Srbije zatim , Udruženja književnika  i dramskih pisaca,  književnika Republike Srpske, sekcije satiričara i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga, nedavno preminuli Zoran Rankić, koga ćemo pamtiti po  antologijskim ulogama Žarka Popare u TV-seriji „Srećni ljudi I  Nikole Kalabića u mini TV-seriji „Poslednji čin“, poklonio je Herceg Novom  cijelu zbirku  poezije „Prizori“. U njoj  je svaki stih  posvećen prizorima iz grada koji je volio kao svoj, u kome je duže od tri decenije provodio svako ljeto  osjećajući Novi cijelom dušom i poručujući „Sve što treba da bude ovde je  i neka je blagosloven prizor“ .

U znak sjećanja na velikog umjetnika, autora  dramskih djela „Kalemegdanci“ i „Skretnica“, zbirki poezije „Aorist“ i „Ekser“ i knjiga aforizama  „Doviđenja, kako ste?“, „Aforizmi“, „Balkanski nervčik“, „Ovde kiša ali i Srbija“, „Kod cara u podne“, „Ništa svega“ i knjige drama „Srpske komedije dakle drame“  podsjećamo na priču emitovanu na Televiziji Boka na dan kada je  u znak zahvalnosti za lijepe trenutke koje je proveo  ovdje  Opštini poklonio stotinu  primjeraka svojih knjiga poezije „Prizori“  i aforizama „Zbogom zauvek, odmah se vraćam“.

Oni koji znaju da uživaju u Novom sigurno će uživati i u Rankićevoj poeziji –  da se poslužimo njegovim riječima  – poetskom univerzumu kome zaista ništa ne nedostaje.  Zoran će nedostajati novom novskom ljetu, ali ćemo sjećanje na njega  i njegovu privrženost našem gradu –  čuvati!  I posveta koja stoji na početku “Prizora” to zasloužuje:

“Kako se sunce pomera, i sati, tako i ove pesme neka ka drugim morima odlaze, ali neka se sledeći dan, vazduhom i vodom, uvek u podne, na isto mesto, u Herceg-Novi i njegovo more vrate“.

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close