ДруштвоТуризам

SKI CENTAR I PUT ZA OŽIVLJAVANJE KRUŠEVICA

Dva projekta koji bi trbalo da ožive naselje Kruševice, sinoć su prezentovana mještanima ovog kraja. To je prvenstveno rekonstrukcija puta Petijevići-Kruševice-Vrbanj, a zatim i prijedlog projekta za realizaciju Ski centra Orjen. Na prezentaciji su govorili  Nikša Grgurević, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Duško Karadžić, projektant iz firme „Total projekt“ iz Trebinja, Mišo Koprivica geometar kao i Dušan Radović Krušo.

Prema riječima projektanta Duška Karadžića put ima dobre elemente i prilikom projektovanja su se toga držali, kako ne bi pravili velike troškove u smislu eksproprijacije i da postojeće objekte zadrže gdje god je moguće. Idejno riješenje za ovaj put je urađeno tako da se može podijeliti u tri poddionice. Prva dionica od Petijevića do Kruševica ima dva i po kilometra i šira je i povoljnija u odnosu na ostali dio koji ide ka Vrbanju – objasnio je Karadžić.

– Prosječna širina je oko četiri metra, a s obzirom da je projektnim zadatkom traženo da kolovozna konstrukcija bude pet i po metara sa proširenjima u krivinama, onda smo u prvom dijelu u povoljnijem položaju nego u drugoj dionici. Tamo je put mnogo uži i kreće se od dva i po do tri metra, a treba ga proširiti na šest i po metara – rekao je Karadžić.

Ukupna cifra predviđena ovim idejnim projekom će biti 2 400 000 eura. Geometar Mišo Koprivica je uradio snimanje cijele trase.

– Put se pretežno širi na dijelu zemlje koja je u vlasništvu države Crne Gore ili Opštine Herceg Novi, a jedan dio u privatnom vlasništvu – riječi su Koprivice.

O najvećem razvojnom projektu na ovim prostorima, Ski centru Orjen govorio je direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada Nikša Grgurević. On je rekao da je delegacija Skijališta Srbije u dva navrata posjetila Orjen i utvrdila najoptimalniju trasu za buduće staze. Ideja je da se napravi ski centar koji bi se gradio u dvije faze.

– Prva faza bi podrazumijevala jednu mini stazu i veliki broj ljetnjih sadržaja koje treba da sadrži jedan ski centar kao što su golf tereni, bob na šinama, konjički sportovi, zip lajn, avanaturistički park koji treba da omoguće da ovaj ski centar bude upotrebljiv ljeti kao i zimi. U drugoj fazi bi se gradilo šest ski staza, tri plave, dvije crvene i jedna crna. Podrazumijevao bi uspinjače, ski liftove, dodatne hotelske turističke kapacitete – ističe Grgurević.

Ideja o formiranju Ski centra Orjen je da se omogući veliki broj zimskih i ljetnjih sadržaja obzirom na idealan geografski položaj koji posjeduje ovo mjesto i blizinu mora. Prvi preduslov je izrada saobraćajne infrastrukture, elektro kao i vodovodnog snabdijevanja za buduće kapacitete, čemu se i pristupilo – objasnio je Grgurević.

Prisutnima se obratio i Dušan Radović Krušo koji je istakao da bi Ski centar Orjen bio od velikog značaja i koristi za sve građane Herceg Novog i dodao da neće Opština finansirati ovaj projekat već se traži investitor.

–  Opština treba samo da napravi preduslove, put, vodu, struju i da traži investitora. Svi sadržaji na Orjenu bi obogatili ne samo ponudu Herceg Novog nego i regiona. Ovakav ski centar ima svako selo u Austriji pa što ga ne bi imali i mi. U blizini su nam gradovi Trebinje, Dubrovnik, Kotor, Budva – riječi su Radovića.

Na Vrbanju je već izgrađen jedan sportki teren, dok se na jesen planira izrada još jednog, kao i dječijeg igrališta – rekao je Nikša Grgurević i dodao da je Agencija konkurisala u IPA prekograničnom pozivu Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, za projekat koji podrazumijeva gradnju avanturističkog parka.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close