Друштво

ŠKOLA ZA TRUDNICE U HERCEGNOVSKOM DOMU ZDRAVLJA

U okviru Savjetovališta za trudnice hercegnovskog Doma zdravlja počeo je novi ciklus Škole za trudnice koja traje šest nedelja, a organizuju je četiri puta godišnje.

Izabrani ljekar za žene u ovoj zdravstvenoj ustanovi – specijalista ginekologije i akušerstva dr. Alenka Srdanović u razgovoru za naš Radio i Portal ističe da je, pored psihofizičke pripreme za sam porođaj, trudnice važno pripremiti i za prve korake materinstva i ono što ih čeka po povratku iz porodilišta.

– Škola za trudnice je u hercegnovskom Domu zdravlja pokrenuta 2009. godine i od tada redovno radi; četiri puta godišnje se organizuju grupe trudnica koje se psihofizički pripremaju za porođaj. Cilj naše škole je da žene pripremimo za prirodni porođaj, kao i za buduće roditeljstvo, a teme su  vezane za samu trudnoću, porođaj, njegu novorođenčeta i dojenje. Obuhvatamo trudnice svih životnih dobi, bez obzira da li su prvorotke ili višerotke, koje na dobrovoljnoj osnovi besplatno pohađaju školu, uz preporuku svog ginekologa, a riječ je o trudnicama u poslednjem trimestru, odnosno od sedmog mjeseca trudnoće. Na tematskim predavanjima govorimo o nastanku i toku trudnoće, o tome koliko često treba raditi kontrole u trudnoći, dajemo im stručne savjete o pravilnoj ishrani, upozoravamo na negativne posljedice konzumiranja cigareta, alkohola i narkotika u trudnoći, a glavna tema je, naravno, porođaj. Upoznajemo trudnice sa tokom porođaja, sa brojem porođajnih doba, koliko ona traju i šta ih sve očekuje. U toku porođaja je vrlo bitno takozvano psihofizičko savladavanje žena, kako ne bi došle nespremne u porodilište. U našoj školi im pričamo o svemu: od opreme i stvari koje su im potrebne u porodilištu, do toga kako da prepoznaju trenutak kad treba da krenu u porodilište; objašnjavamo im šta ih sve tamo očekuje i kako izgleda sami porođaj. U rad Škole za trudnice je uključen i fizioterapeut koji u Sali za fizikalnu terapiju sa njima radi vježbe relaksacije i disanja a, uz dozvolu ginekologa, i neke lagane fizičke vježbe, ukoliko nemaju visokorizičnu trudnoću koja zahtjeva mirovanje i ograničava fizičku aktivnost. Pola sata se vježba, pola sata je radionica sa lutkama – pripreme za kupanje i previjanje bebe i nakon toga slijedi teoretski dio, odnosno predavanje, objašnjava dr Srdanović.[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/11/dr-sredanovic.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]Pošto je osnovni cilj da se trudnice oslobode straha od porođaja i da u porodilište dođu pripremljene, program škole obuhvata i obilazak porodilišta, kako bi se same uvjerile kako sve to izgleda.

– Jedna od završnih tema naše škole je obilazak porodilišta bolnice u Meljinama, koje je jedno od najsavremenijih, najbolje i najljepše opremljenih u Crnoj Gori. Načelnik porodilišta ih vodi u obilazak  porođajne sale da vide kako izgledaju porođajni kreveti i kakve su sobe, objašnjava im kako se radi uzimanje matičnih ćelija na porođaju, pošto je i to jedna od tema, i pokazuje im gdje se radi operacija u slučaju hitnog carskog reza. Sve te informacije trudnice dobiju prilikom obilaska porodilišta, što je za njih veoma bitno – da znaju gdje i kad će se javiti, šta ponijeti sa sobom i šta ih sve čeka.

Prema riječima dr Srdanović, pošto su polaznice škole većinom prvorotke koje nemaju iskustva sa njegom novorođenčeta i dojenje, posebnu pažnju posvećuju tim temama.

– Pošto su 90 % naših trudnica prvorotke, poseban akcenat stavljamo na pripremu za dojenje, način pravilnog dojenja, ističemo prednosti dojenja u odnosu na vještačku ishranu i govorimo o njezi novorođenčeta kod kuće. Naša babica radi sa njima, imamo lutke na kojima oni vježbaju kako se obrađuje pupak, kako se beba drži, hrani, previja i kupa. To mnogo znači jer je žena kad dođe kući zbunjena raznim savjetima; ne zna da li da sluša majku, svekrvu ili drugaricu, a najbolje je raditi kako vas stručnjaci upute. Sve bitne teme obrađujemo u našoj školi, čak i postporođajni period. 40 dana poslije porođaja su takozvane „babinje“ – puerperium, pa pričamo i o tome šta mogu očekivati u tom periodu, kad se javiti ginekologu, šta je sve normalno da se desi, a šta ne.

Prema iskustvu dr Srdanović, koja je deset godina radila kao akušer u porodilištu u Meljinama, žene koje su prošle Školu za trudnice mnogo spremnije dolaze na porođaj, pravilno dišu, bolje sarađuju sa ginekologom i babicom i manje traže carski rez, a savremeno akušerstvo se bazira upravo na prirodnom porođaju.

– U svijetu je zavladao trend velikog broja carskih rezova, ali se nastoji da se ta praksa promijeni i, ako ne postoje apsolutne indikacije za carski rez, da se ženi da šansa da se porodi prirodno. Tako je mnogo lakši oporavak žene, a i dijete je u mnogo boljem stanju  – zrelije je, pluća su mu razvijenija, otpornije je i lakše doji poslije prirodnog porođaja nego poslije operacije. Onima koje se plaše bolne epiziotomija uvijek kažem da ona srasta za sedam dana; tu se sijeku samo dva sloja – koža, podkoža i sluznica, a da bi sedošlo do bebe treba presjeći sedam slojeva. Zatim treba tri mjeseca da to sve sraste, a najčešće se poslije carskog reza on mora raditi ponovo, tako da u školi preporučujemo ženama da ne insistiraju na carskom rezu prije nego što krene prirodni porođaj, ako ako ne postoje apsolutne indikacije, kao što je prednjačeća posteljica ili disproporcija između ploda i majčine karlice.[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/11/trudnica.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]U grupi koja je počela sa radom 10. novembra ima 15 žena, sa kojima dva puta sedmično po dva sata rade ginekolog, babica i fizioterapeut. Naredni ciklus Škole za trudnice počeće nakon novogodišnjih praznika, a dr Srdanović poziva zainteresovane da se prijave, uz napomenu da je optimalan broj od 12 do 15 polaznica.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close