Спорт

Slobodan Pura Uljarević – Jadran je moja ljubav

Vaterpolo klub „Jadran“ iz Herceg Novog  je 1958. i 1959. godine,  bio  šampion Jugoslavije. Taj veliki uspjeh, ostvarili su: Milan Muškatirović, Đuro Radan, Boris Čukvas, Božidar Stanišić, Slobodan Uljarević, Dragoslav Šiljak, Dragan Čolović, Dušan Bilas i Petar Kosać. Trener je bio Boško Vuksanović.

Vječiti „Jadranaš“ i zaljubljenik u Herceg Novi, jedan od rijetkih koji je među nama od te sjajne generacije, Slobodan Pura Uljarević,  u emisji „Novske sportsker legende“,  sa velikom radošću priča o tim vremenima –   Jadran je imao tu sreću da je Vuksanović došao za trenera. On je napravio „Elitnu ekipu“, koju niko nije mogao da pobjedi , ni u Jugoslaviji, ni u Evropi. Dovoljno je da kažem da je svaki popodnevni trening pratilo po 150 ljudi. Prvu titulu  smo osvojili pobjedom protiv „Jadrana“ iz Splita od 3-1. Cijeli grad se okupio na Škveru. Poslije je hotel Boka bila dupke puna. Ljudi su bili izbezumljeni od oduševljenja. Mali Herceg Novi je prvak Jugoslavije. Mi smo 1958. godine, kao šampioni, bili na turniru u Briselu. To je turnir šampiona. Bilo je šest šampiona iz Evrope. Mi smo osvojili prvo mjesto i donijeli pehar, koji se dan danas nalazi u vitrinama Jadrana na Škveru.

Pura Uljarević  u emisiji ističe da mu je duša puna, kada se sjeća tog perioda – Mi smo 1959. godine, protutnjali kroz prvenstvo. Nijesmo imali dostojnog suparnika. Osvojili smo prvenstvo „pjevajući“. Te iste godine smo osvojili Kup, na turniru u Zagrebu. Mi smo bili kao jedna porodica.

Uljarević kaže da je počeo kao plivač ali je kao gimnazijalac igrao košarku na Karači – Tada nije bilo kafića i diskoteka. Naš izlazak se svodio na dvije destinacije. Karača ili Škver. Dva hrama sporta u Herceg Novom. Igrao sam košarku za „Primorje“, sa : Cikotom Stanišićem, Pešom Kosaćem, Hamoom Kusturicom, Špirom Bajkom…

Na naše pitanje, zašto nikada nije otišao u drugi klub, Slobodan kaže – To je ljubav prema klubu, imao sam pozive ali nijesam želio da napustim Jadran. Nije mi žao.

O Božidaru Stanišiću Cikoti, Pura ima samo riječi hvale – Cikota je genije. To je neshvatljivo kako je igrao. Dan danas, da igra,  on bi bio najbolji. Nije bilo beka, koji je njega mogao da čuva.

Slobodan Uljarević se osvrnuo i na svoju trenersku karijeru. Emisija je na programu danas u 13 15h. Repriza je u nedjelju od 19 30h.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close