ДруштвоКултураТуризам

„SLOGA“ NA OTVARANJU MEĐUNARODNOG FESTIVALA U KATALUNJI – NASTUP U GRADU U KOME SU POSTALI PRVACI SVIJETA

Članovi KUD „Sloga“ iz Đenovića učestvovaće večeras na otvaranju Međunarodnog festivala „Kantonigros“ u Katalunji. Za Španiju je otputovalo  28 igrača, pet članova orkestra i tri pratioca. Četiri dana zaredom učestvovaće u svim promenadama, počevši od programa otvaranja za koji su odabrani između pet ansambala. Podsjetićemo, upravo na ovom festivalu je „Sloga“ prije 31 godinu postala prvak svijeta u amaterskom folkloru, u konkurenciji  54 društva iz 24 zemlje. Kao nekadašnji pobjednici festivalskoj publici će se predstaviti sutra, a prvi takmičarski nastup, za koji su se pripremali čitave zime,  očekuje ih u subotu. Za predstavljanje su odabrane  igre iz Crne Gore i Boke, a prvi put kada su  učestvovali i pobijedili igrali su i „Linđo“

Pred polazak za Španiju, Željka Moskov, umjetnički rukovodilac ansambla nam je ispričala da su uslovi festivalskog anstupa prilično zahtjevni.

-Vrijeme koreografije je ograničeno, prema propozicijama mora se odraditi program iz države iz koje dolaziš, a jedan od uslova je i muzika uživo, i mi smo sve to ispoštovali.  Pripremali smo se cijele zime, ekipa je dobra i uigrana a nošnja lijepa i autentična, tako da ćemo svakako ostaviti dobar utisak, a ostaje da se vidi da li ćemo osvojiti neku od nagrada. To je uvijek diskutabilno jer mnogo različitih faktora utiče na odluku o najboljima, ali mi se u svakom slučaju nadamo jer imamo veliku želju i motivaciju, poručila je Moskov.

Na 9ovogodišnjem Međunarodnom muzičkom festivalu „Kantonigros“ u Španiji učestvuje pedesetak ansambala iz 19 zemalja iz cijelog svijeta, a KUD „Sloga“ iz Đenovića je jedini predstavnik iz Crne Gore.

U gradovima Vik i Kantonigros se od 1983. svake godine tokom jula održava ovaj  festival takmičarskog i revijalnog karaktera, u raznim kategorijama – od horova, preko modernog plesa do folklora. Grupe iz čitavog svijeta učestvuju na pet različitih takmičenja, a odabrani nastupaju  i na večernjim koncertima.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close