ДруштвоИздвојено

SLUŽBA KOMUNALNE POLICIJE I INSPEKCIJSKOG NADZORA: OD PRVOG JANUARA DO 28. NOVEMBRA OBAVILI 8.263 KONTROLE

Plan postupanja i djelovanja službenika Komunalne policije i inspekcijskog nadzora  bio je  zasnovan na primjedbama, koje su prethodnih godina označene kao loše, kako bi se što u većem broju suzbile.

Prema riječima načelnice Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marije Andrić, putem sistema “48 sati”, od 1. maja do 30. septembra ove godine, Službi je upućeno 2.228 zahtjeva građana, od čega je Komunalno –  stambenom preduzeću stiglo 177 prijava , Čistoći 200, Vodovodu 31 , Upravi za inspekcijske poslove 50 prijava.

-Od ukupnog broja zahtjeva Službi komunalne policije i inspekcijskog nadzora u ovom periodu, najviše prijava 656 se odnosilo  za nepropisno parkiranje, za glasnu muziku 246, kanalizaciju 177, građevinske radove 134, stambenu oblast 117, hortikulturu 146, privremene i pomoćne objekte i druge prijave. Ističemo aktivnosti na suzbijanju buke iz ugostiteljskih objekata, suzbijanju ulične prodaje, zabranu izvođenja građevinskih radova u ljetnjem periodu, zabrana loženja  na otvorenom, kontrola nepropisnog parkiranja , suzbijanje izlijevanja otpadnih voda i druge. Sumirajući rezultate rada dolazi se do podatka da je zabilježen mnogo manji broj prijava po pitanju buke, kao i da je mnogo manje sankcionisanih lica, odnosno, privrednika, koji se bave ugostiteljskom djelatnošću. Službenici su poštujući načelo preventivnosti, uz primjenu ovlašćenja upozorenja, shodno zakonu o komunalnoj policiji, uspjeli da tokom sezone spriječe saobraćajne kolapse, ocijenila je Andrić.

Prema njenim riječima, komunalni policajci i inspektori su tokom turističke sezone pokazali visok stepen efektivnosti u svom radu, koja se postigla kroz profesionalni odnos sa sugrađanima i gostima. Njihov rad je zasnovan 24  časa  tokom dana.

–  Od prvog januara do 28. novembra ove godine  registrovane su ukupno 8.263 inspekcijske kontrole, od čega se  na saobraćaj odnosilo  2.597 kontrola , a ostale na komunalni red, stambenu, hortikulturu i druge oblasti.

Ukupno su izdata 2.374 prekršajna naloga, od čega se na saobraćaj odnosilo 1.844,  a na komunalni red 530 naloga, navela je načelnica Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marija Andrić.

Građanima i gostima su  non-stop bili dostupni  putem  elektronske pošte, Call centra 19800, Građanskog biroa u okviru servisa “48 sati”.

– U periodu od prvog januara do prvog oktobra ove godine, Call centru je upućeno ukupno 6.900 predmetnih inicijativa. Između ostalog, razlog koji je doprinijeo  velikom broju prijava  je što se mogu nama obratiti za sve komunalne probleme sa kojima se svakodnevno susreću, a česte su situacije ,  kada nam se obraćaju i po pitanjima u kojima ova Služba nema nadležnost , međutim,  građanima izlazimo u susret pružajući im pravu informaciju, upućivanjem na odgovarajuću adresu, a u cilju efikasnog rješenja njihovih problema, objasnila je Andrić.

Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora daje veliki doprinos prilikom asistencije u organizaciji raznih manifestacija na području Opštine Herceg Novi, kao što su ljetne fešte, koncerti, doček Nove godine, Praznik mimoze, sportska takmičenja, kao i druge manifestacije, koje pripremaju crkvene opštine i mjesne zajednice. Rezultate postižu zahvaljujući dobroj saradnji sa preduzećima, čiji je osnivač Opština, Centrom bezbijednosti Herceg Novi,   sa inspektorima Uprave za inspekcijske poslove, sa kojima su učestvovali u brojnim akcijama u turističkoj sezoni.  Akcije su nastavljene i u vansezonskom periodu,posebno, u vanrednim situacijama, kao što su nedavno bili angažovani   tokom i poslije nevremena na sanaciji posljedica  i popisa šteta na javnim  i privatnim objektima, površinama i infrastrukturi. Služba je orgnizovana  u dva sektora: komunalne policije i inspekcijskog nadzora. Pored ova dva sektora u Službi se nalazi  Call centar i odjeljenje  za administrativnu podršku. Zaposleno je ukupno 26 službenika.

-Zakonom o komunalnoj policiji  je ograničen broj službenika na način da je određeno da rade  tri   komunalna policajca  plus na svakih 5.000 stanovnika po jedna komunalni policajac ,  a to znači da ih može biti devet u Opštini Herceg Novi, a to je nedovoljno da se isprate sve i aktivnosti i  nadležnosti koje se proširuju.

Nadležnosti su  definisane zakonom o komunalnoj policiji. Komunalni policajac može da izdaje  upozorenje, naređenje,  prekršajni nalog, zahtjev za sud, da upotrebi sredstva prinude, privremeno oduzme predmete i lice liši slobode, a ukoliko je potrebno u pomoć da pozove pripadnike Centra bezbjednosti, odnosno, Uprave policije.  U zimskom periodu možemo da ispratimo sve aktivnosti, a u ljeti sa ovim brojem zapslenih je otežano kada je dosta aktivnosti na terenu, 24 časa se radi  na suzbijanju nepravilnosti, djelovanju,kao i kontrolama lica u pružanju usluga smještaja, a nisu registrovani (dilera),u čemu smo imali zapažene rezultate. Sa postojećim brojem zaposlenih možemo pokriti aktivnosti u vansezonskom periodu, navela je Andrić, konstatujući da će u susret praznicima morati da pojačaju kontrole, aktivnosti kako tokom novogodišnjih, božićnih praznika, tako i Praznika mimoze koji će ove godine trajati 50 dana.

APEL ZA PRIDRŽAVANJE KOMUNALNOG REDA

Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora pojačala je, shodno najavama nakon nedavnih poplava, aktivnosti na kontrolama  u cilju utvrđivanja nelegalnih priključaka  na kanalima za odvodnju atmosferskih padavina.Uočavajući nepravilnosti, komunalna policija izdala je naloge pojedinim vlasnicima stambenih i ugostiteljskih objekata da otklone nepravilnosti. Ukoliko ne budu postupili prema nalogu pokrenućemo postupak pred sudom za prekršaje, ukazala je Andrić.

U narednom periodu više će se obratiti pažnja na one vlasnike objekata, koji su radi prilaska  u svoje dvorište , pregradili kanale i na taj način  ih zatvorili i onemogućili nesmetan protok vode  ili  su postavili cijevi koje nemaju taj kapacitet  da prihvate toliku količinu vode.

Ona je još jednom apelovala  da se  građani i privredni subjekti, pridržavaju zakonskih propisa i opštinskih odluka, izbjegavaju narušavanje komunalnog reda , u suprotnom biće protiv njih pokrenute procedure, koje imaju iz širokog spektra  nadležnosti Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora.

 

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

  1. Ali sivog tenka sa Tople 2 niko maknuti ne smije
    Valjda neće da ga stresiraju dok se dotični kocka
    Elem, odakle prava nama običnim smrtnicima da prolazimo kolima pored njegovog tenka koji nikada, ali baš nikada nije zauzeo parking mijesto već propisno parkira na ulici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close