ИздвојеноКултура

SOLFEST – USPJEŠNO, PREMIJERNO IZDANJE FESTIVALA SOLFEĐA U HERCEG NOVOM

Prvi Solfest – festival solfeđa u organizaciji hercegnovske Muzičke škole i Muzičke akademije sa Cetinja a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, završen je nakon dva dana tokom kojih je okupio 17 učenika iz muzičkih škola Berana, Budve, Tivta, Cetinja i Herceg Novog. Takmičari su se  nadmetali  u dvije kategorije mlađih i starijih razreda. Premda je označen kao pilot projekat festival je izazvao značajno interesovanje  profesora muzičkog obrazovanja učenika, njihovih roditelja, brojnih gostiju ali i javnosti.

Ovo je manifestacija koja ima za zadatak veću afirmaciju solfeđa kao bazičnog predmeta na svim nivoima muzičkog obrazovanja.Riječ je o modernom festivalu koji ima za cilj razvijanje ljubavi prema ovom predmetu, ocijenili su dr Vedrana Marković docent na Muzičkoj akademiji na Cetinju, dr Katarina Zadnik docent Muzičke akademije u Ljubljani i profesor Antuna Vidak profesora Umjetničke škole „Luka Sorkočević“ iz Dubrovnika koji su bili članovi žirija.

Direktorica hercegnovske Muzičke škole Nada Karadžić kaže da festival treba da dodatno podstakne sve učenike, posebno one koji su ove godine ostvarili dobre rezultate.

– Festival je i magija i realnost .Solfeđo je naš projekt koji tek treba da zaživi i postane tradicija Herceg Novog i festival koji će se održavati svake godine u martu rekla je Karadžić.

Član počasnog odbora festivala Bojan Martinović, dekan Muzičke akademije Cetinje  istakao je da očekuje da će ovaj festival učiniti veliki korak u cilju daljeg istraživanja i afirmacije, ovog, po nama,  nedovoljno istraženog prostora, tim prije što težimo vrhunskim standardima i principima koji pulsiraju u evropskim pejzažima obrazovanja.

Na festivalu svi su dobili diplome a oni najbolji i priznanja. U ime organizatora dr Vedrana Marković je rekla  da je osnovna  ideja  bila da se ne organizuje klasično takmičenje i da se ne rangiraju rezulati jer su na neki način svi učesnici i pobjednici.

-Uživali smo i radovali smo se sa vama i ponosni smo što smo sa ovog druženja u Herceg Novom pošli mnogo drugačiji nego što smo došli na ovaj festival.Bogatiji smo za nova poznanstva i za nova znanja koja će nam biti podstrek za još veći rad. Prezadovoljni smo jer smo u ova dva dana imali vas 17, prepoznali smo vas i mi kao nastavnici pružaćemo vam podršku i u budćnosti, obećala  je Vedrana Marković.

Dr Katarina Zadnik  kao osnovnu vrijednost izdvojila je činjenicuda su svi učesnici pokazali da imaju mnogo  ljubavi prema muzici, a  to je bogastvo koje će uvijek nadograđivati.

-To je onaj zvon zvonke muzike i predmeta koji se zove solfeđo koji je po mojoj procjeni ojekivao snažno i ljijepo a vaš broj na festivalskom učešću svjedoči da da je vaše intersovanje za ovaj predmet veliko i ja lično i moje kolege učinićemo sve da već iduće godine ovaj vaš festival bude regioonalni, rekla je Zadnik.

Profesor Antun Vidak iz Dubrovnika prisjetio se dana kada je bio učenik Muzičke škole Herceg Novi 1972. godine i  dodao da mu je tim draže što je dio  ovog novog festivala.

-Moja saradnja sa ovim festivalom i ovom školom će vjerujem biti i narednom periodu a sve sa ciljem da na ovaj način dajemo svoj doprinos razvoju kulture, njegovanju tradicije , duhovnosti i svega onoga što život čini ljepšim i sadržajnim zaključio je Antun Vidak.

Solfest  je završen koncertom učesnika prvog  izdanja festivala koji očigledno može da ima dobru budućnost.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close