ИздвојеноКултура

SPA GALERIJA I IZLOŽBA SLIKA BORISA ŠUBERIĆA – GALERIJA PUNA MORA I GRAD NA PERAJIMA ORADE

Slike Borisa Šuberića iz postavke  „Malo se popilo… A i more valja“  odišu   vedrinom, optimizmom i imaju  Felinijevski duh, rekla je  pjesnikinja, kolumnistkinja, novinarka  Ksenija Matović  autorka popularnog „Škurina“  koja je u SPA GALERIJI pred brojnom publikom  otvorila izložbu  – „divertiment“ kako je rekla, priređen  povodom svega  što je Boris „pituro u njegovu meštarsku butigu i izložio  sudu komunitadi“.

-Galerija se punila morem.Vezan za bitvu, grad je mirovao na vrhu leđnog peraja orade.Ljudi,  za beštije.Uplivali su…. jedra  i šlape.Bosa noga i bosanova.Peškarija, od milon mirisa, kolura i riječi.Marineri na gvardiju od čežnje.Popijene šoljice male s mlijekom i nepročitana štampa.Palamari nade.Utvrde.Ljubavnici.Skale.Gaće na štrikovima Staroga grada.Modri i narandžasti sutoni.Furešti puni kofera i pitanja.Domestiko šerpasi.Vapori .Drugi palube i prvi makine. Porat. Levanat. Istetovirani ekvator i timun. Pjane ure. Ponistre i ponte. Oblaci i obotnice…i jedan meštar odgrada,  opisala je Matović atmosferu koju  upečatljivo kazuju Šuberićeve  slike.

Druga samostalna izložba Borisa Šuberića bila je povod za neuobičajen, ali kao i cijela postavka jednako vedar  pozdrav koji je autoru i publici uputio Željko Vavić  koji vodi SPA galeriju.

-Posebno mi je čudno jer sam imao problema sa nazivom izložbe koja se zove “Malo se popilo”. Meni je to donekle stvaralo glavobolju  šta mu to znači  jer malo je dvosmisleno; da li se nije dovoljno popilo ili se popilo previše?

Tridesetak novih slika rađenih akrilom na platnu i drvetu  zaokružuju prethodni ciklus Borisa Šuberića  koji je nosio naslov  „Brodovi, mornari i po koja tetka“. Kao  što je sinoć vedrina plovila licima prisutnih u galeriji i Borisove slike  putuju noseći djeliće novske atmosfere u svijet.

-Dosta mojih slika je otišlo i putuje po svijetu, samo poslednje godine u Mekesiko siti, Sankt Peterburg, Njujork, Stokholm, Oslo, Moskvu, Beograd, Split“, kaže Boris koji na najbolji način odslikava duh Novog i Boke.

Šuberić je  podsjetićemo član  Pasara arts & crafts ekipe,  porodične manufakture koja  izrađuje i suvenire sve sa  jedinstvenim  pečatom samosvojnosti i novskog duha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close