ИздвојеноКултура

SPA GALERIJA: MORE U SRCU, OKU I NA PLATNIMA MIRJANE KONJEVIĆ

Šestu samostalnu izložbu naše sugrađanke Mirjane Konjević a treću u Spa galeriji instituta Igalo  otvorio je  Željko Vavić koji i vodi ovu galeriju. Uz pozdrav autorki i publici rekao je da je  izložbu, prema jednom davnom dogovoru trebalo da otvori nedavno preminuli  književnik  i pjesnik  Željko Bojović.

– Smatrao sam da ga večeras dostojno može zamjeniti samo njegov mostarski i hercegnovski sabrat Minja Bojanić, objasnio je Vavić i potom  pročitao pomalo sjetni,  lirski, ali napisan od srca Bojanićev   tekst kojim je izložba otvorena i koji je bio kolegijalna posveta Mirjani Konjević  i njenom slikarstvu.

-Praštaj Mirjana na nemogućnosti da budem na jesenjoj  svetkovini tvoje slike  i dragom druženju bliskog mi duhovnog jata, a postavku ti  potpisujem  na neviđeno, jer  sve kad bi i htjela, tvoj raskošan dar i osebujna likovna poetika ne mogu da omanu.A kako je Svijet već odavno Selo  neveselo, uglavnom zahvaljujući i zlatnoj Teslinoj žici, javljam se ispod svetog stabla orjenske tise, i večerašnjeg nam „videolinka“  kojeg je u ruhu djevojačkom, sredinom minulog vijeka, iz zavičajnih Poljica, ovdje donijela vazda brižna Mati. Još jednom, praštaj i dakako, samo slikaj Mirjana, jer u tim okvirima su i sve naše travke od lijeka, baš kao što mi se itekako uputno ljekovitim čini brojanje „boinga“ i „erbasa“ u predvečerje, dok piloti, ti umjetnici, na modroj ploči nebeskog beskraja, paperjasto bijelom „olovkom“ ostavljaju svoja djela. Moguće sasvim, naš plemeniti Željko Bojović bi ovo „premostio“ još ljepše, ali je neumitnost još jednom  surovo prekratila obećanje, pa mi samo preostaje da Mirjani, u ime obojice noćas, darujem ultrakratku priču, iz neobjavljene mi zbirke  „Zadnja pošta Mostar“, a nastalu na Mamuli, maja, sada već davne 1995. godine.

U jednom davnom razgovoru sa Mirjanom Konjević  zabilejžili smo da je slikarstvo njen izbor od djetinjstva. Sticajem okolnosti  nije  upisala Umjetničku školu u Herceg Novom ali jeste  kurs slikanja i crtanja svojevremeno organizovan u Galeriji „Josip Bepo Benković“ .

To je ohrabrilo da nastavi da slika naše podmorje u koje kako kaže, zaranja  s ljubavlju i samo slikarskom četkicom. Radi tehnikom ulja na platnu a s mnogo emocija hvata one nestvarne trenutke igre delfina, otvaranja palastura, došaptavanja riba, morskih zvjezda, meduza, korala, travki i oblutaka…

Izložbu slika Mirjane Konjević možete pogledati narednih desetak dana u SPA galeriji Instituta Igalo.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close