ИздвојеноКултура

SPA GALERIJA: UMJETNIČKO ČITANJE KAPADOKIJE I FRAGMENTI ODGOVORA NA FOTOGRAFIJAMA NELE PEJOVIĆ

U SPA galeriji Instituta Igalo, uz  prisustvo brojne publike, kolega  i prijatelja,  otvorena je sinoć četvrta samostalna izložba fotografija naše sugrađanke Nele Pejović. O novoj postavci  u kojoj je četrdesetak radova srednjeg formata i koji su objedinjeni  naslovom “Tragovi” govorio je dr Zoran Paunović.

– Čitav ciklus koji je iznijet pred nas večeras, ciklus nazvan „Tragovi“ u kataloškom predgovoru i jeste potraga, ne za izgubljenim blagom, već potraga za kompromitovanim smislom. Čini mi se da ovo Nelino traganje počinje u ulovljenom, zaleđenom  fantazmu vode, koje provocira na valjda sve naše promišljaje. Vraća nas u grčku mitologiju – Andromedi i Kasiopeji, kažnjavanim od Posejdona za oholost povodom svoje ljepote. Zaživotna kazna nastavila se u svevremensku – smještajući ih da zarobljene budu okačene i na zvjezdani svod.

Gromadni, kapadokijski teren njihova života fiksirao je Nelin pogled i čitanje. Da bi ga akcentovala, intervenisala je, izdvojila i smjestila svoje fotografske zabilješke na bjelinu i teksturnu površinu  slikarskog platna, uspijevajući da dvodimenzionalnost iskomunicira sa prostorom, rekao je dr Paunović i dodao da je to uspješno urađeno.

Paunović je potom rekao  i da se napustivši pejzažnost  Nela Pejović fokusirala na moć kapadokijskih  prirodnih karijatida i ljudskih pribježišta.

– Na jednom dijelu fotografija vidimo ushićenost visovima i kosinama, strah i suze, ali i istrajnost po9kušaja da se domogne stepenica i kalauza koji možda vode u smiraj i ne-kaznu.

Uprkos vojnicima, svijesti o malenkosti i nemoći, provijava senzualnost, susret, ljubavni nagovještaj kao mogući izlaz.

I onda, kao poslije teškog ali liječećeg sna: njen omiljeni motiv – kapija kroz koju se ipak može proći i naputak da se traga za zapisima. U taj osvit, nakon šaptanja prošlosti i šaptanja neba, dolazi svijetlo spoznaje. Vraća nas zajedno u naš rodni krš, kućište – kao da mu se vratila, prošavši kroz čistilište i našavši fragmente odgovora, rekao je dr Paunović.

Nela Pejović,  prvi put se osmjelila da publici pokaže  svoje fotografije   2016. godine kada je priredila  izložbu  “Vrijeme, život, ljudi” zatim godinu kasnije   “Život u kamenu”  i lani „Priče vode“. Od izložbe do izložbe ova posvećena autorka ostvarivala je ogroman napredak u kvalitetu pa njene fotografije možemo bez dileme svrstati u umjetničke, rađene iskreno, čiste duše a snažnog uroženog talenta koji Nela istrajno razvija.

Goste u Spa galeriji pozdravili su i Željko Vavić i autorka koja se zahvalila svima koji proteklih godina podržavaju njen rad, a posebno Turističkoj organmizaciji.

– Prijatelji će se sami prepoznati, poručila je Pejović potvrdivši ranije dato obećanje da će ih novom izložbom obradovati naredne godine u septembru.

Izložbu fotografija Nele Pejović u SPA galeriji Instituta možete pogledati narednih desetak dana.

Fotografije: Duško Vukić

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close