Друштво

SPAIĆ: LJUBAV JE NAJVAŽNIJI DAR NAŠEM NARODU NA KOSOVU I METOHIJI

Članice Kola srpskih sestara Herceg Novi tradicionalno, već petnaest godina, organizuju poklonička putovanja manastirama na Kosovu i Metohiji. Nedavno su, povodom slave manastira Visoki Dečani, prisustvovali svetoj Arhijerjskoj liturgiji, a obišli su i manastire Zočište-posvećen Svetim Arhangelima, zatim Devič i Pećku Patrijaršiju.

Misija Kola je prevashodno humanitarna i to potvrđuju decenijama, od obnavljanja rada 90-tih godina. Ovog puta je prikupljena pomoć u iznosu od oko 6.000 eura, kaže za naš radio i portal,  po blagosolovu mitropolita crnogorsko-primorskog i čuvara Svštenog trona Pećkog, Amfilohija, predsjednica Zajednice kola Srpskih sestara, i hercegnovskog Kola, Dragica Spaić. Ona je podsjetila i na početak djelovanja u pravcu podrške Srbima koji, uprkos svemu, još istrajavaju na Kosovu i Metohiji.

-Prije 15 godina za vrijeme martovskog pogroma organizovali smo se ksao Kolo. Jedino je bilo moguće doći teretnim vozilima sa prikupljenom pomoći u hrani, odjeći i obući do manastira Gračanica. Tamo su bili raseljeni kao i inače po svim manastirima, s obzirom da su im kuće i stanovi bili opljačkani i spaljeni. Najviše je bilo ljudi iz Lipljana, a postojala je na Novom brdu i narodna kuhinja, tamo smo i dopremali pomoć. Međutim, protokom vremena uslijed carinskih peripetija počeli so organizovati poklonička putvanja dva puta godišnje. Prilagođavali smo ih slavama manastira u pokrajini. Srbi koji tamo žive su srećni kad im dođe neko sa strane jer su svijesni da nisu zaboravljeni, da mislimo na njih, da nam je stalo. To ima veću vrijednost od nekog materijalnog dobra koji na kraju krajeva ima ograničen rok upotrebe.

Četvorodnevno pokloničko putovanje organizovano je i tokom oktobra, tada je slava manastira Pećka Patrijaršija

– Posjetili smo Svete Arhangele u Prizrenu, zatim velelepni hram Bogorodice Ljeviške koji je lijepo obnovljen u skladu sa okolnostima, uprkos teškim posledicama razaranja za vrijeme pogrom iz 2004. godine.  Zatim hram Svetog Đorđa, Bogosloviju u Prizrenu, bili smo u Velikoj Hoči povodom Miholjdana koji je slava mjesta. Naš Novljanin, otac Miron Kosać, dugo vremena bio je nastojatelj manastira Usjekovanje glave Svetog Jovana u Velikoj Hoči, pomagao nam je i usmjeravao nas je. Zatim u Zočištu i u Pećkoj Patrijaršiji. Velika je to duhovna radost za brojne zainteresovane iz Herceg Novog i Boke.

Pomoć u orgnizaciji putovanja Kolo srpskih sestara dobija i od bratije manastira Savina na čelu sa igumanom Makarijem koji je nerijetko u ulozi vođe puta, što podrazumijeva i posebnu radost i blagoslov.

-Od velike nam je pomoći jer je dobro da imamo duhovnika sa sobom. Neophodno je istaći nesebičnu ljubav Novljana i stanovnika drugih gradova u Boki,  koji na razne načine žele da pomognu, da li novcem, poklonima svejedno, znacima pažnje od srca i duše koji su najvrijedniji.  Od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, nekoliko tona brašna smo i šećera prikupili, novca takođe. Velika je to ljubav prema Srbima, svetinjama i saosjećanje prema situaciji koja tamo vlada.

S obzirom na to da su takse i dalje aktuelne, svi oni koji žele imaju mogućnost da pomoć dostavljaju četvrtkom od 17 do 19 sati u prostorijama Kola na Toploj, preko puta hrama Vaznesenja Gospodnjeg kao i u Manastiru Savina gdje je postavljena kutija za dobrovoljen priloge u cilju pomoći djeci Kosova i Metohije. To je svojevremeno Kolu blagoslovio blaženog spomena iguman Varnava.

Podsjeća, da su godinama dovodili djecu sa Kosmeta i u saradnji svih kola iz Boke i invalide, od prošle godine su odlučili da organizuju boravak u našem gradu sveštenstva i monaštva.

-Tako smo imali blagoslov da u Institutu boravi igumanija Pećke Patrijršije, mati Haritina u svrhu liječenja. Kolo Srpskih sestara Herceg Novi dobitnik je Arhijerejske gramate od eparhije Raško-Prizrenske na čijem je čelu vladika Teodosije, koja je uručena gospođi Spaić,  prošle godine u novembru na praznik posvećen Svetom Stefanu Dečanskom. Koliko god ljubavi pružite, a sve što radimo od srca radimo, uzvraćeno je njihovom ljubavlju i zahvalnošću, kroz taj čin koga se sa posebnim emocijama sjetimo često. Naročito jer se sve odvijalo tokom liturgije. Kolo ustvari prenosi ljubav Novljana i građana cijele Boke i Crne Gore onima kojima je najpotrebnija s obzirom na okolnosti u kojima žive u srcu Evrope u 21.vijeku.

U planu za narednu godinu u okviru Vidovdanskih svečanosti je boravak u Kosovskom pomoravlju a planirana je i posjeta manastiru Gračanica. Biće potom u Herceg Novom tradicionalno služen parastos svim palim rodoljubima od Kosovske bitke do naših dana, čime zaokružujemo ovu priču o neraskidivoj vezi Boke i Crne Gore sa južnom pokrajinom Srbije-Kosovom i Metohijom.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close