ИздвојеноКултура

“ŠPANJOLA” U FOAJEU DVORANE “PARK” OD 19. JANUARA

U subotu, 19. januara, spuštamo Španjolu u grad, otvaramo vrata Foajea Dvorane “Park”  i pozivamo  na otvaranje retrospektivne  izložbe radova, nastalih u toku programa aktivacije tvrđave Španjola u periodu od 2016. do 2018. godine, pozivaju  iz hercegnovske  NVO Sinergija i Španjola Tima.

Program aktivacije Španjole  počeo  je  2016. godine, a ideja je bila da kroz kulturno umjetničke programe ekipa Sinergije reaktivira i aminira neiskorišćeni prostor tvrđave. Kroz izradu studije zaštite graditeljskog naslijeđa, koju je Sinergija tada organizovala u saradnji sa fondacijom Pertović Njegoš, javila se ideja da ovom veličanstvenom prostoru napuštene tvrđave donesemo odredjene funkcije, u toku ljeta, a kasnije i tokom čitave godine, kako bismo time doprinijeli njenom boljem izgledu i iskorišćavanju potencijala koji ima. Tako je 2016. godine tokom priprema poslije mnogo vremena raščišćena merzerska baterija iz austrougarskog perioda u kojoj je  potom  organizovana i izložba kao dio programa.

Tokom te 2016.  Sinergija je još  tražila odgovor na to šta želimo da tvrđava postane i koja je njena buduća funkcija. Sada je jasno definisano: želimo da, kroz organizovane programe, prostor ispunimo umjetnošću i da naš odgovor na bivšu vojnu upotrebu ovih objekata bude umjetnost prije svega, te da ono što je nekada služilo kao puškarnica za odbranu tvrđave postane naše postolje za za umjetnost kojom branimo dalju privatizaciju naslijeđa. Te godine organizovan je i  okrugli sto na kojem su učestvovali stručnjaci iz arhitekture, konzervacije, direktori odgovornih institucija u gradu i iz NVO sektora. Takođe smo doveli umjetnike iz različitih sfera i gradova Crne Gore koji su svojim djelima oplemenili tvrđavu i na neki način otpočeli rekonstrukciju Španjole.

U toku izložbe koja je da ponovimo zakazana za 19. januaru u Foajeu Dvorane Park svima koji su doprinijeli realizaciji ovih programa biće uručene zahvalnice, a postavka će za posjetioce biti otvorena  do 30. januara od  9 do 12 sati.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close