ДруштвоСпорт

Spomen obilježje Radovanu Ogurliću

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici prihvatila predlog i dala saglasnost Opštini Herceg Novi za podizanje spomen –obilježja istaknutoj ličnosti, Radovanu Ogurliću, prije isteka zakonskog roka, od 20 godina od dana kada je umro.

Zahtjev za podizanje ovog spomen obilježja Ministarstvu kulture podnijela je predsjednica opštine Herceg Novi. Komisija za podizanje spomen obilježja Ministarstva kulture ga je pozitivno ocijenila i dostavila predlog Vladi Crne Gore.

Radovan Ogurlić bio je osnivač KK Primorje. Njegov legendarni tehniko i dugogodišnji trener mladih generacija košarkaša od kojih su mnogi postali crnogorske, jugoslovenske, pa i evropske košarkaške zvijezde.

Sportski i vaspitni rad Radovana Ogurlića odvijao se na Karači, terenu KK Primorja. Taj teren sa okruženjem neposredno uz Kanli kulu nastao je i uređen je zalaganjem Radovana Ogurlića, a danas je postao jedan od najznačajnijih gradskih sportskih kutaka i simbol razvoja hercegnovskog sporta. Ogurlić je svojim snažnim sportskim duhom i energijom uspješno okupljao oko sporta novsku omladinu izgradivši ih u odlične sportiste.

KK Primorje je pod vođstvom Radovana Ogurlića osvajao juniorska prvenstva Crne Gore šest puta, učestvovao na državnom prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu, Splitu, igrao u Kupu Jugoslavije sa Kvarnerom iz Rijeke, odigrao značajne utakmice sa Crvenom zvezdom, Cibonom…

Kao jedan od pionira košarke u Crnoj Gori Ogurlić je odlikovan zlatnom medaljom Košarkaškog saveza Jugoslavije, Košarkaškog saveza Crne Gore, dok je od opštine Herceg Novi, po izboru sportskih novinara, dobio nagradu za životno djelo. Iako se njegov cjelokupan rad bazirao na košarci, kao istaknuti sportski radnik od Fudbalskog saveza Jugoslavije dobio je povelju.

Pored značajnih sportskih uspjeha u Crnoj Gori i regionu, Ogurlić je jedan od pokretača ženske košarke u Crnoj Gori.

S obzirom da se podizanjem spomen obilježja istaknutoj ličnosti Radovanu Ogurliću trajno obilježava njegov značaj i da ne postoji rizik da će biti devalviran u narednom periodu Ministarstvo kulture predložilo je Vladi Crne Gore da donese zaključak o podizanju spomen obilježja, što je juče i prihvaćeno.

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column width=”1/3″][vc_separator type=”transparent” thickness=”1″ up=”5″][vc_single_image image=”18220″ onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” qode_css_animation=”” link=”https://www.facebook.com/Herceg-Novi-grade-od-skalina-161323143916912/?fref=ts”][vc_separator type=”transparent” thickness=”1″ up=”5″][vc_column_text]Autor fotografije: Milan Dobrilović[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” thickness=”1″ up=”20″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][/vc_column][/vc_row]

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close