Друштво

SPOMENAR “PRAZNIK MIMOZE” 1969. I 1970. GODINE

O prvim feštama u čast mimoze (generalna proba 1968. i prvi praznik zvanično održan 1969) ima malo sačuvanih pisanih podataka, ali ima svjedoka koje pamćenje dobro služi. Tako je više decenija kulturni i turistički radnik profesor Lazar Seferović ispričao, a naš kolega, na žalost pokojni Petar Janičić, zapisao njegove riječi, koje su svjedočanstvo o tome kako je rođen praznik kome će uskoro pola vijeka.

“Zime 1967. godine ja, tadašnji predsjednik opštine Petar Stijepčić i grupa beogradskih novinara ( Časlav Radović, Moma Arsić i Dragutin – Backo Gregorić) bili smo u Norveškoj. Jedne polarne noći, zavijane u snijegu, neko je rekao kako je lijepo u našem Novom. I tako poče priča o Herceg Novom kao turističkom središtu. A čime privući turiste? Na to je novinar Backo Gregorić rekao pomorandžama… Sjetio se plantažu naranča u bašti Petra Derića u Sutorini … i dodao da je u Novom vidio i neko žuto cvijeće koje cvjeta pored kuće akademskog vajara Luke Tomanovića. Naranče ili mimoze – bila je dilema. I te noći odlučismo da zaštitni znak zimskog hercegnovskog turizma bude – mimoza,” pričao je profesor Seferović…

Da je cvijet mimoze odmah postao i medijski interesantan potvrđuje i vijest, objavljena u “Pobjedi” 21. januara 1968. godine, koja glasi:

“Komunalno preduzeće iz Herceg Novog nabaviće iz Italije 500 sadnica plemenite mimoze koja odlično uspijeva u Herceg Novom. Pošiljka stiže početkom marta. Devize za sadnice obezbijedila je Skupština opštine,a uzgajivačima će se prodavati po nabavnoj cijeni.”

U knjizi “Sage o ansamblu Bokelji” Lazar i Dušan Seferović pišu da je šezdesetih godina Zeleničanin Stevo Kišić organizovano prodavao mimozu u Beogradu. Zasađena je i prva plantaža PKB-a u Kumboru i Đenovićima, i tu godinama kasnije organizovana berba – koje više nema u kalendaru jer nema ni mimoze. Na hercegnovskoj rivijeri tih godina rađalo je 15.000 stabala mimoze…

“Aktivisti Turističkog društva “Savina”, na čelu sa Perom Vučetićem i dugogodišnjim predsjednikom društva, organizovali su, u februaru 1969. godine u hotelu “Plaža”, prvi maskembal poslije II svjetskog rata. Najvjerovatnije da se zbog toga ta godina uzima kao zvaničan početak “Praznika mimoze”, priča turistički poslenik tog vremena Ante Krstović.

“Salu su dekorisali: Dragan Ristić, Veselin-Dule Sredanović i Boris-Boćo Vujović. Više godina su sarađivali na tom poslu sa Brankom Samardžićem, Draganom Kosićem… Sredanović je autor znaka “Mimoze” koji se i danas koristi. Na maskembalu je tada kao i proteklih godina svirala novska grupa “Exodusi”.

Nekoliko prvih godina Hercegnovski zimski salon nije bio u organizaciji Turističkog saveza Boke Kotorske, ali se održavao u danima “Mimoze” i kao vrhunska kulturna manifestacija uključivan u njen program. Prvi salon otvoren je 15. januara 1968. godine. Otvorio ga je slikar Aleksandar Aco Prijić..

I drugi “Praznik mimoze” organizova je februara 1970…

Maskembal je tada nazivan “maškirni bal” i organizovali su ga Turističko društvo “Savina” i Planinarsko dru{štvo “Subra”. Karnevalska svečanost, sa spaljivanjem karnevala, priređena je 12. februara. Taj dan se računao kao “oproštaj sa zimom u Gradu mimoze”. Dio karnevalske povorke bio je motorizovan i obišao je sva područja opštine. Karnevalska svečanost završila se “čitanjem testamenta” i paljenjem Krnevala na Gradskom pristaništu. Tokom februara, u okviru programa “Praznika mimoze”, u Beogradu i Zagrebu održane su tradicionalne “Bokeljske noći” a u Herceg Novom organizovane su “Jadranove večeri”. Koliko je “Praznik mimoze” povoljno uticao na turistički promet, ilustrujemo zapisom iz “Pobjede” od aprila 1970. godine. “Ove zime u Herceg Novom boravilo je 4.400 gostiju, u martu su stigli gosti iz Zapadne Njemačkle, a krajem marta iz Skandinavije, Austriuje i Engleske.”

Nastavlja se….

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close