Друштво

SPOMENAR: “PRAZNIK MIMOZE” OD 1974. DO 1977. GODINE

Nije namjera ove rubrike da se vraćamo  u neka, kako to najčešće nostalgično kažemo,  stara dobra vremena…Namjera je da podsjetimo na dobru tradiciju i  sadržaje koji bi i danas bili dobrodošli Prazniku momoze i gradu. Izdvajamo priču o Izložbi cvijeća 1977. godine, iako je i nekoliko godina prije i kasnije Izložba imala slične rezultate, ova izdvojena se posebno pamti…

Otvaranje “Praznika mimoze” 1974. godine realizovano je 1. februara  na Trgu Nikole Đurkovića, a učestvovali su trombonjeri, Gradska muzika, KUD “Sloga” , folklorna grupa “Alberobela” iz Italije, “Bokelji”,”Exodusi”, “Skadarlija”, grupa “Njarnasi” iz Dubrovnika, bleh muzike iz Đenovića i Cavtata…Organizovana je berba mimoze  a prvi put se pominje današnji naziv – Fešta od ribe, vina i pjesme.

Uz feštanje se i radilo – organizovan je okrugli sto Turističkog saveza Boke Kotorske i Sekcije turističkih novinara Crne Gore u Centru za naučne skupove, danas Hungest hotel, na temu “Aktuelni trenutak turističke privrede Crne Gore, sa osvrtom na njenu perspektivu do 1980. godine”. Tokom predstavljanja praznika u Beogradu, potpisan je sporazum o unapređenju saradnje između Turističkog saveza Beograda i Turističkog saveza Boke Kotorske.

I naredne 1975. Praznik je počeo ranije, 19. januara, a  početak je označen maškirnim pionirskim korzom. Programi su priređivani u desetak ugostiteljskih objekata i domova kulture u Boki uz učešće domaćih ali i ansambala iz Beograda, Novog Sada, Prištine, Skoplja, Titograda, Sarajeva,  Ljubljane.

Da bi se o Prazniku dalje i više čulo  u prostorijema  “Bokaturista” otvoren je privremeni informativni centar Turističkog saveza Beograda, ali i organizovano  savjetovanje predstavnika Turističkog saveza Jugoslavije, glavnih gradova republika i pokrajina i Turističkog saveza Boke. Sastali su se i turistički novinari i svi pisali o izložbi cvijeća te godine organizovanoj u odmaralištu „Vojvodina“ koje radi i danas.

“Praznik mimoze” prvi put je 1976. godine  dopunjen pozorišnim predstavama. Predstavom “Poziv u dvorac” Kazališta “Marin Držić” iz Dubrovnika, započeli su februarski programi, a izvedeno je čak sedam predstava dubrovačkog i splitskog kazališta  i Crnogorskog narodnog pozorišta.

U hotelu “Topla”  dobitnik Njegoševe nagrade  Gustav Krklec otvorio je II međunarodnu izložbu cvijeća. Učestvovali su  proizvođači iz Zagreba, Ljubljane, Maribora, Splita, Opuzena, Beograda, Sarajeva, Mostara, Titograda, Herceg Novog, Dubrovnika, Kotora i Budve, a od stranih firmi – izlagači iz Italije, Francuske i Holandije. Pokrovitelj izložbe bila je Jovanka Broz.

Na Toploj, kod crkve Svetog Spasa (gdje je Njegoš učio školu 1825-1827 ) dobitnik Njegoševe nagrade Meša Selimović otkrio je bistu Petra Petrovića Njegoša, oko koje se okupilo  pet dobitnika ovog prestižnog priznanja. Jedan od njih, Blaže Koneski otvorio je 9. Hercegnovski zimski salon.

S obzirom da su gosti “Mimoze”  bili i dobitnici Njegoševe nagrade, TV Titograd snimila je emisiju (režija Bato Ljumović) za seriju “Susreti dobitnika Njegoševe nagrade u Herceg Novom za vrijeme “Praznika mimoze”. U emisiji su učestvovali Branko Ćopić i Dušan Kostić.  TV Beograd (II program) snimila je emisiju “Sunce, more i momoza” a TV Sarajevo emisiju  “Grad potonuo u bilje”…

Turistički savez organizovao je okrugli sto i konferenciju za novinare na temu “Turistička ponuda Crne Gore u 1976. godini”. Karavan “Momoze” gostovao je u Titogradu, Danilovgradu, Beogradu, Sarajevu, Konjicu, Splitu, Dubrovniku, Kotoru, Tivtu, Budvi i Risnu.

O Izložbi cvijeća

“Praznik mimoze” 1977. godine trajao je vjerovali ili ne  od 21. janura do 13. marta.

Izložbu cvijeća  je otvorila Jovanka Broz, a otvaranju je prisustvovao politički vrh Jugoslavije: Josip Broz Tito, Vidoje Žarković, Edvard Kardelj, Stane Dolanc i naravno prvi čovjek grada, novski uvaženi predsjednik Petar Stijepčić, jedan od inicijatora Praznika mimoze…

Posebno se radujem što se jedna ovakva izložba održava u gradu o kom sam dosta slušala u svom najranijem djetinjstvu. Jedan od mojih predaka, Mijat Budisavljević, bio je počasni građanin Risna i Herceg Novog, a u domu mojih roditelja gajile su se velike simpatije prema ovom gradu i njegovim ljudima. Slušala sam tako mnogo o prošlosti ovog kraja, o civilizacijama koje su se smjenjivale na ovom tlu, ostavljajući svoje tragove, o Boki i njenim slavnim pomorcima, o hrabrim Crnogorcima koji su se borili za svoju slobodu, o ljudima koji su, uvijek zagledani u more, očekivali dobro, a umjesto toga stizale su vojske, smjenjivali se osvajači….Kada sam prvi put došla u Herceg Novi, pod uticajem i onog što sam do sada čula i pročitala, doživjela sam ovaj grad, sa njegovim starinama i spomenicima, kao muzej na širokom i otvorenom prostoru. I tada, kao i danas, zaokupljao me utisak da ovaj grad, samim svojim izgledom, traži sve nove aktivnosti i sadržaje u njemu,” rekla je,između ostalog, Jovanka Broz.

Od međunarodnih uzgajivača učestvovale su cvjetne firme iz Italije, Holandije, Mađarske i Francuske. Samo za dva prva dana izložbu je posjetilo preko 10.000 posjetilaca i kupljeno cvijeća u vrijednosti od 80.000 dinara (teško prevodivo u eure…)

Biće nastavljeno…..

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close