ИздвојеноКултура

SRDAČAN POZDRAV LJETU, SVJETSKOM DANU MUZIKE I ZAVRŠETKU ŠKOLSKE GODINE IZ HERCEGNOVSKE MUZIČKE ŠKOLE

Sinoć je u  sali Muzičke škole priređen završni koncert učenika, a kroz  21 tačku predstavilo se 35 djece. Nastupili su  učenici nagrađeni  na državnim i međunarodnim takmičenjima i dio onih koji su završili školsku godinu odličnim uspjehom. Zanimljivo je da su numere koje su svirali sami odabrali, pa su talenat i stečene vještine dobili na zamahu, a učenici zasluženo nagrađeni  aplauzima. Za ovaj nastup izabrali su  između ostalih  kompozicije Vivaldija, Ravela, Baha, Hajdna i Tarege.

Pred početak koncerta publici se obratila direktorica Muzičke škole Jovanka Veljović i podsjetila da ovim tradicionalnim  programom osim završetka još jedne uspješne školske godine obilježavaju i Svjetski dan muzike koji se proslavlja u više od 500 gradova svijeta.

Podsjetićemo, ideja o Svjetskom danu muzike nastala je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlen na jednom francuskom radiju, predložio je  proslavu prvog dana ljeta 00000i najdužeg  dan u godini uz muzički program koji bi trajao tokom cijele noći. Pet godina kasnije tu ideju prihvatio je  francuski ministar kulture Jack Lang, a prva proslava pod nazivom Festival muzike  održana je 21. juna 1982. u Parizu.  Od tada do danas muzički susreti i besplatni nastupi  povodom Svjetskoga dana muzike i prvoga dana ljeta počeli su se organizovati u više od 500  gradova ili u 110 zemalja na svim kontinentima.

U Herceg Novom za sada imamo dvije lijepe mogućnosti da se pridružimo proslavi – uz program Buđenje ljeta koji organizuje Herceg fest ili uz tradicionalni  koncert u muzičkoj školi. Oba programa vrijedna su naše pažnje.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close