ДруштвоИздвојено

„ŠTA JE ŽIVOT BEZ VASPITANJA“ – KARAKTER KAO PASOŠ ZA BUDUĆNOST

„Šta je život bez vaspitanja“ naziv je programa koji su pripremili i izveli učenici i nastavnici OŠ „Orjenski bataljon“ u područnom odjeljenju Baošići-Đenovići. Jučerašnja svečanost imala je snažnu poruku ne samo za učenike već i za odrasle, a to su vrijednosti i vrline koje treba razvijati i poštovati za boljitak ukupnog društva. Oni su izdvojili timski rad, kreativnost, samokontrolu, empatiju, toleranciju, optimizam, poštenje, zahvalnost.

Današnjica u kojoj caruju poljuljane vaspitne i moralne norme, dobija drugo lice – ono koje hrabri. Glumom, recitacijama, pjesmom, učenici od 1. do 9. razreda matične škole i područnih odjeljenja, pokazali su kako izgleda primjena i njegovanje ovih osobina u svakodnevnom radu u školi i druženju sa prijateljima.

Svaki napor nastavnog osoblja i učenika u pripremi programa važan je i značajan, kazala je direktorica škole Jarmila Radović.

-Prije dvije godine ušli smo u projekat „Jačanje kompetencija: vrline, vještine i vrijednosti vaspitanja“. Vaspitanje je izuzetno značajno i vrijedno, ranije smo imali onaj divni prefiks vaspitno-obrazovna ustanova, pa smo postali obrazovno-vaspitna i negdje prepustili samo roditeljima dio vaspitanja. Trudili smo se da usmjerimo naše napore na edukovanje naših učenika o dobrim i vrijednim, karakternim osobinama, a sada smo osjetili potrebu da to uvrstimo i u sve časove redovne nastave, naravno i na časovima odjeljenske zajednice. Imamo vodič Zavoda za školstvo, mnoštvo ideja i vrijedne učiteljice i učenike koji su pripremili priredbu, koja je samo početak druženja i jačanja vrijednosti i karakternih osobina koje nose težinu vaspitanja. Zajednički, roditelji i mi – obrazovno-vaspitne ustanove, iznaći ćemo način da u tome uspijemo, kazala je direktorica Radović.

Vaspitni uticaj škole je počeo blijediti, što je primjetio UNICEF i u našoj državi je oko 20 škola u inicijativi za jačanje ove uloge uloge, kazala je nastavnica Branka Todorović.

-Mi smo jedna od tih škola, radili smo i ranije ali sada još intezivnije poklanjamo pažnju tako što planiramo ciljane aktivnosti da bi na što bolji način ostvarili ishode i pridali značaj vrlinama koje su izabrali roditelji, učenici i nastavnici. O tome govorimo na časovima redovne nastave, na dodatnim aktivnostima, projektima, posvećujemo tome posebne dane na nivou škole kao što je „Fer plej“ dan ili program kao ovaj koji je kruna svega onoga što radimo. Učesnici performansa „Šta je život bez vaspitanja“ su učenici svih razreda naše škole, oni su pisali ili danas nastupali. Uključeni su svi nastavnici jer smo radili direktno ili putem neverbalne komunikacije kao nastavnici – modeli i korigovali i oblikovali karakterne osobine učenika. Ako je karakter pasoš za uspješnu budućnost mi ćemo i dalje raditi na njemu uz naše najvažnije partnere, a to su roditelji, kazala je nastavnica Todorović.

Učenice Sara i Tijana Matulović su nam rekle da su za njih najbitnije vrline optimizam i prijateljstvo, dok je učenica Anđela Popović istakla da su najvažnije samokontrola i tolerancija jer „ako znamo ove dvije vrline možemo ispuniti sve ostalo“.

Kako je nastavnica Todorović istakla djeca rade i veoma su zadovoljna, učestvuju  i efekat je vidljiv već na sledećim časovima.

Često se čuje ta riječ vrline kada mi najmanje očekujemo, a to je produkt prethodnog rada. Tada je najveće oduševljenje nas nastavnika. Cilj nam je da osnažimo ovaj program, da se djeca na priredbama upoznaju, da mi još bolje znamo koje su njihove vrline, a koje poteškoće i da potom na stručan način priđemo tome i korigujemo ako je potrebno ili osnažimo i da na taj način pravimo jedan oblik srećne škole, kazala je Todorović.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close