ЕкономијаИздвојено

STEVAN KATIĆ: “VEKTRA BOKA” NANIJELA OGROMNU ŠTETU TURISTIČKOJ PRIVREDI

Herceg Novi i ovu turističku sezonu dočekuje bez “Vektra Bokinih” hotela, a skoro 12 godina od privatizacije HTP “Boka” na mjestu nekadašnjeg “Tamarisa” je neuređeni parking, hotel “Igalo” je devastiran, a nekada reprezentativna “Plaža” sa niskim nivom usluga, radi samo tokom  sezone. Preduzeće koje  nakon stečaja sprovodi Plan reorganizacije rasprodaje imovinu kako bi namirilo povjerioce. U lokalnoj upravi privatizaciju HTP „Boka“ vide kao katastrofalno rješenje koje je imalo nemjerljive negativne posljedice za Herceg Novi. 

-„Vektra Boka“ je ovom privatizacijom postala vlasnik hotela koji se nalaze na najatraktivnijim lokacijama u Herceg Novom, a godinama kasnije umjesto reprezentativnih objekata imamo ruine, prašnjavi parking i jedan hotel koji radi u takvim uslovima da bi bolje bilo da ne radi. Sve ovo je neko omogućio i postavlja se pitanje zašto je neko želio da na ovakav način uništi turizam kao glavnu granu razvoja u opštini Herceg Novi. Ovakav odnos novog vlasnika,  „Vektra Boke“ nanio je veliku štetu hercegnovskoj turističkog privredi u dugom periodu od 2007.  godine do danas. Srećom, i mimo njih se krenulo sa gradnjom te sada imamo druge hotelske kapacitete, ali to nikako ne umanjuje razmjere štete koja je učinjena i kojoj i dalje svjedočimo –kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

Smatra i da je Savjet za privatizaciju trebalo da raskine ovaj ugovor o privatizaciji još prije 10 godina, a “nisu to uradili iz svima znanih razloga”.

Kuporodajni ugovor za većinski paket akcija HTP “Boka” potpisan je u decembru 2007., a već početkom naredne iz “Vektra Boke ” su najavili da će Herceg Novi “narednih četiri  do pet godina  biti veliko gradilište”.  Obećana je gradnja nekoliko hotela kategorije pet zvjezdica i hotela “Boka Star” u centru grada, na mjestu starog hotela “Boka”, sa četiri zvjezdice i ukupna ulaganja od 360 miliona evra, što je, kako su poručivali iz kompanije, šest puta više  u odnosu na ugovoren investicioni plan.

Hotel „Tamaris“ , koji je građen 60-tih godina prošlog vijeka je srušen 2012. godine a umjesto obećanog novog objekta, u Igalu već sedam godina radi neuređeni parking. I na hotelu  „Igalo“ je godinama katanac, objekat je devastiran, sa porušenim unutrašnjim zidovima i bez inventara.   Jedini hotel te kompanije koji radi tokom ljeta je “Plaža”  u koji nije ulagano i čiji je nivo usluge daleko ispod očekivanog.

 

U “Vektra Boku” je uveden stečaj sredinom juna 2015.   zbog duga od četiri miliona eura prema CKB.  Naredne godine usvojen je  Plan reorganizacije kojim je  predviđeno  da se prodajom dijela imovine obezbijedi 25,69 miliona eura za isplatu dugova.

Od kada je preuzela imovinu nekadašnjeg novskog turističkog giganta, “Vektra Boka” je ostala bez restorana “Levanger” i “Amerika”, prodali su dva poslovna prostora u Njegoševoj, Autobusku stanicu, restoran i zemljište na Žanjicu. Na prodaji su restoran “Galeb”,  moteli “Dubrava”  i “Borići”,  zemljište na Rosama i na Toploj, u Njivicama i u Sutorini, kao i Milašinovića plaža.

To što do danas ništa nije urađeno na modernizaciji kupljenih objekata, menadžment “Vektra Boke”  pravdao je u početku neažurnošću opštine da usvoji urbanističke planove , koji su preduslov za gradnju novih hotelskih kapaciteta, a potom i problemima sa zemljištem na kome se nalaze hoteli i koje je u postupku restitucije.  Predsjednik odbora direktora “Vektra Boke”  Milić Popović je u više navrata isticao da su naslijedili brojne probleme koji nisu prikazani tokom pregovora o kupovini većinskog paketa akcija HTP “Boka”.

Nedavno su na sastanku sa predsjednikom Opštine i njegovim saradnicima razgovarali o planu investicija.

 –Imali smo razgovore sa predstavnicima „Vektra Boke“ u vezi sa isplatom sredstava, odnosno poštovanjem plana reorganizacije i naplate potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti, kao i razgovor koji se tiče problema sa imovinom koja se nalazi u njihovom vlasništvu, a u interesu je grada da je opština otkupi.

Saopštili su nam plan investicija, koji se odnosi na ulaganja u hotel „Plaža“ i traženja strateških partnera. Predočili su nam razgovore koje su imali u resornom Ministarstvu sa potencijalnim partnerima, gdje su, kako su naveli, dobili obećanja da će im biti skinute hipoteke sa hotela „Plaža“ kako bi krenuli u realizaciju investicije. U vezi sa skidanjem hipoteke sa tog objekta imali su zahtjev prema Opštini Herceg Novi, gdje smo im rekli da moramo prvo sagledati cijelu situaciju pa onda dati odgovor -rekao je predsjednik Katić.

Opština Herceg Novi je jedan od povjerilaca u stečajnom postupku, a njena potraživanja su u iznosu od 1, 5 miliona eura koja su priznata u sudskom postupku.   “Vektra Boka”  je dužna da shodno Planu reorganizacije taj iznos uplati u četiri jednake rate do 2022. godine. Prva rata koja je dospjela u februaru ove, nije isplaćena.

-„Vektra Boka“ očigledno ne poštuje plan reorganizacije, tako da se nadamo da će nadležni organi uskoro preduzeti sve zakonom predviđene radnje zbog neispunjavanja obaveza koje su imali tim planom –zaključio je predsjednik opštine, Stevan Katić.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close