ДруштвоИздвојено

STEVAN KATIĆ: ZALEĐE HERCEG NOVOG  SVE PRIVLAČNIJE  ZA TURISTE I INVESTITORE

Ulaganje u zaleđe Herceg Novog jedan je od prioritetnih ciljeva, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić, koji je nedavno sa saradnicima obišao Kruševice i Vrbanj, potvrđujući još jednom uspješan model saradnje Opštine sa građanima i mjesnim zajednicama, posebno u projektima sanacije putne infrastrukture.

U okviru prve zvanične posjete predsjednika Opštine sa saradnicima Mjesnoj zajednici Kruševice sa aktuelnim problemima sela, upoznali su ih predsjednik, članovi Savjeta MZ, mještani i privrednici ovog kraja.

-Drago mi je što je veliki broj ljudi učestvovao na zboru građana povodom sanacije i proširenje puta  od Kruševica do Vrbanja i od raskrsnice puta prema Sitnici do Kruševica. Usvojeni su zaključci kako će se raditi na uređenju te putne infrastrukture.  Skup je bio pun pogodak , s ciljem da se sanira i ova putna infrastruktura, kao što je to do sada urađeno u većini mjesnih zajednica u našoj Opštini, smatra Katić.

On podsjeća da je veliki broj puteva  u prethodnom periodu odrađen zajedničkim akcijama građana sa Opštinom, počev od puteva na Luštici, Tijesnog klanca, puta na Sušćepanu, kroz Baošiće i Bijelu, kao što je  predanim radom mještana i  organizaconog odbora urađen i put  do Rujeva.

– U tom pravcu smo krenuli i na Kruševicama i Vrbanju. Postoji veliki potencijal za razvoj turizma u zaleđu, posebno na Vrbanju. Godinu nakon otvaranja  Avanturističkog parka, koji  funkcioniše u punom kapacitetu , nameće se obaveza više, da se na pravi način uredi putni pravac ka Vrbanju, kazao je Katić.

PROJEKTIMA ZALEĐE DOBIJA NOVU DIMENZIJU

Predsjednik Katić ističe da  postoje velike mogućnosti za razvoj  etno – turizma i poljoprivrede.

– Mi, kao Opština,  planiramo, u sklopu Parka prirode Orjen, da pokrenemo određene aktivnosti kroz Agenciju za razvoj i zaštitu Orjena. Takođe, imamo u planu  da završimo objekat nekada čuvene Štefičine kućice na Vrbanju, koja će se uskoro postati ugostiteljski objekat. U planu je da se na opštinskom zemljištu podigne i nekoliko turističkih bungalova, kao i pijaca na Vrbanju , gdje će domaći proizvođači da plasiraju i prodaju svoje proizvode brojnim posjetiocima, najavio je predsjednik Opštine.

OŽIVLJAVANJE SELA

Sa izgradnjom  puteva oživljavaju zabačeni krajevi, ističe predsjednik Opštine Herceg Novi.

– Siguran sam da će najavljeno proširenja puta oživjeti Kruševice, Vrbanj i zaleđe. Veliki broj naših sugrađana je ovdje napravilo vikendice. Kompletno zaleđe Orjena predstavlja veliki potencijal  koji imamo kao grad. Namjeravamo da u narednom periodu odradimo sanaciju putnog pravca i do Orjenske  lokve, da saniramo devastirane dijelove puta. Kada sve saberemo,  vidim da i strani turisti to prepoznaju i dolaze u velikom broju. Tako  su napravljeni određeni aranžmani za sljedeću godinu,  kada je riječ o posjeti Avanturističkom parku, sa našim hotelijerima, kojih, na svu sreću, imamo svake godine sve više. Agencija Orjen, dogovorila je i neke aranžmane posjete Vrbanju i Orjenskoj lokvi . To su značajni potencijali, koji  privlače veliki broj turista, poručio je Katić.

OČEKUJE SE  4 DO 5 PUTA PUTA VIŠE  POSJETILACA  NA ORJENU

Predsjednik Opštine je napomenuo kako su iz Avanturističkog parka i Agencije za razvoj i zaštitu  Orjena informisali da su za sljedeću godinu sklopljeni aranžmani i napravljeni ugovori sa hotelijerima,  koji će usmjeravati svoje goste ka Avanturističkom parku i Orjenu.

-Na sreću,  hoteli rade od početka aprila i puni su do 1. novembra.  Sve je to zaista veliki uspjeh i Herceg Novog, obzirom da je tokom oktobra u našem gradu boravilo  do 7 000 – 8 000 turista u kontinuitetu, što je mnogo više nego prethodnih godina. Ja sam zaista optimista, da će otvaranjem novih sadržaja,  turističkih kapaciteta i hotela predviđenih u našem gradu, kako naredne tako  i sljedećih godina, taj  broj da  bude i mnogo veći od najavljenih , izjavio  je Katić.

NOVI KAPACITETI  NA ORJENU

Postoje ogromni potencijali za izgradnju novih i drugačijih oblika turističkih  kapaciteta,  kao što su  etno sela.

– Imamo zainteresovane investitore  da uđu u realizaciju i takve vrste sadržaja, na ovom području. Vidim da postojeći rade i funkcionišu dosta  dobro. Nadam da će u narednom periodu vlasnici zemlje na ovom području da uđu u realizaciju  projekata u zaleđu. Direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada me je informisao da je ruski investitor kupio veliku površinu zemlje na Vrbanju. On planira izgradnju konaka sa hramom što će privuči i veliki broj turista iz Rusije, kojih je, prema informacijama koje imamo, ove godine za  50 odsto više nego prethodne.

PORUKA – SLOŽNO DO ZAJEDNIČKOG CILJA

Katić je poručio mještanima da bez njihove sloge i učešća u projektima, ne mogu  da dođu do zajedničkog cilja.

– U dosadašnjim aktivnostima,  svi su oni bili na visini zadatka, kao što su i mještani slogom napravili sa nama putnu i ostalu infrastrukturu. Postoji sloga, homogenost, uvjeren je Katić, dodajući da je siguran da će se veliki broj njih vratiti u ove krajeve; i oni kojima je tu starina, i vikendaši koji kupuju nepokretnosti u ovom dijelu , kako bi pronašli kutak za svoj odmor i uživanje u prirodi.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close