Економија

SUD U HERCEG NOVOM ODBIO DA SE ZAKLJUČI PORAVNANJE IZMEĐU OPŠTINE I VEKTRA BOKE

Osnovni sud u Herceg Novom  odbio je na današnjem ročištu da se zaključi poravnanje između  Opštine Herceg Novi i kompanije Vektra Boka.

Direktorica Direkcije za imovinu i zastupanje Opštine Herceg novi Jelena Poledica kazala je da Opština ima pravo žalbe na takvu odluku i podsjeća da je saglasnost na zaključenje sudskog poravnanja dala i Skupština opštine.

Opština potražuje od Vektra Boke iznos od  skoro dva miliona eura, od kojih je oko 1, 5 miliona ostvareno sudskim presudama a  nešto preko 467.000 iz stečajnog postupka. Nepokretnosti koje bi Vektra Boka ustupila Opštini na račun duga koji ima u iznosu od oko dva miliona su parcela od 10. 888 m2 u Igalu gdje lokalna uprava namjerava da gradi autobusku stanicu kao i dvije katastarske parcele na kojima je planirana gradnja sportskog kompleksa. Kako su pojasnili u obrazloženju odluke o zaključenju sudskog poravnanja neophodno je riješiti imovinsko pravne odnose na tim parcelama prije početka izgradnje objekata.

-Svoje potraživanje  u sudskom postupku, smo htjeli da namirimo na način da  se prebiju sa  nepokretnostima na način kako je SO donijela odluku. Smatrali smo da  su se stekli svi uslovi da se poravnanje može zaključiti. Mi smo dobili potvrdu i od Privrednog suda, da se od strane odbora  direktora Vektra Boke, koji je donio odluku da se  pristupi  zaključenju, može raspolagati na navedeni način. Mi smo zakonski ispunili sve pretpostvake, a vidjećemo koji su razlozi  Osnovnog suda za odbijanje –kazala je Poledica.

Na naše pitanje kako ocjenjuje to što su radnici zadovoljni današnjom odlukom OS u Herceg Novom, Poledica kaže da su i Opština i radnici povjerioci u tom postupku te da će Sud odlučiti da li radnici mogu biti namireni prije ostalih.

Bivši radnici Vektra Boke koji su se danas okupili ispred Osnovnog suda u Herceg Novom i zatim nastavili okupljanje ispred hotela Plaža zadovoljni su što je Osnovni sud  odbio da se zaključi  poravnanje između Opštine Herceg Novi i Vektra Boke.

-Pobjeda se može smatrati samim tim što će se konačno ispoštovati Plan reorganizacije na koji se stalno pozivaju i što opština nema prioritet u odnosu na radnike. Ako radnici ne mogu da budu u prvom isplatnom redu shodno odluci Ustavnog suda ne može ni opština- kazala je Maja Pajević.

Đorđe Rajak  predsjednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke“  kazao je da su se i danas okupili kao građani kako bi još jednom upozorili da se moraju poštovati ustavne odluke.

-Poručujemo i ministru pravde da njegove institucije ne poštuju ustavne odluke jer se primjenjuje Plan reorganizacije koji  je u jednom dijelu ukinuo Ustavni sud.

-Ponavljamo menadžment rastura imovinu Vektra Boke, prvo prodajom preko tendera i prebacivanjem novca sa računa firme, a sada i kroz otvaranje novih firmi.  upozoravamo da su radnička potraživanja u prvom isplatnom redu, a odgovorno tvrdim da je riječ o iznosu od oko četiri miliona eura,  uključujući otpremnine, doprinose za 800 godina, kao i potraživanja po sudskim presudama-rekao je Rajak.

I advokat i pravni punomoćnik radnika Jovan Pejović, objašnjava da je Opština Herceg Novi povjerilac  u trećem isplatnom redu i da njihovo potraživanje dospijeva  u naredne tri godine u ratama.

-Oni su očito to htjeli sada da završe, a znamo da su radnici ti koji su odlukom  Ustavnog suda u prvom isplatnom redu i trebaju biti  isplaćeni sada.  Osnovni sud je imajući u vidu potraživanja radnika  i odluku Ustavnog  suda, odbio poravnanje Opštine i Vektra Boke. U ovoj situaciji kada se  imovina rasipa, po ubrzanom tempu i scenariju, radnici su dobili to pravo  od strane Osnovnog suda, pa očekuju da će Privredni sud, potvrditi  da se radnici nalaze u prvom isplatnom redu, ta da drugi moraju  sačekati dok se oni ne isplate –zaključio je Pejović.

On tvrdi da je na snazi  otimačina imovine za koju isključivo odgovornost snosi  Dragan Brković, a koji konstantno krši  Zakon o privrednim društvima. Podsjeća da je Vektra Boka  u protekloj godini prodala nekretnine  u vrijednosti preko 6 miliona eura, od kojih  su 4, 8 miliona eura porebacili na račun Vektra Investment, a na ime  pozajmice i cesije.

-Ovim je  ignorisana i  presuda Ustavnog suda od  prošle godine, po kojoj se radnicima, kao subjektima koji se nalaze u  prvom isplatnom  redu, moraju izmiriti  dugovanja.  Postojanje dodatnog računa, u vrijeme  kada je preduzeće u  blokadi je takođe  protivzakonito –kazao je Pejović.

Osnivanje novog društva „Plaža Boka“  za Pejovića je scenario koji sprovodi menadžment u nastojanju da firmu uvede u bankrot i izigra radnike i ostale povjerioce.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close