Друштво

СУПРОТСТАВЉЕНА МИШЉЕЊА ОКО ПОСТАВЉАЊА ЗАШТИТНИХ ПРЕГРАДА У ВРТИЋИМА

Васпитачи ће од 1. октобра, за када је најављен почетак рада предшколских установа, морати највише да брину о дистанци међу дјецом, па ће, како је препоручено из Министарства просвјете, више времена посветити индивидуалним, а не колективним активностима најмлађих, преноси Удружење Родитељи. Надлежни из ресора просвјете, такође, и даље разматрају да у вртићима поставе заштитне преграде од плексигласа, али су директори предшколских установа категорички против такве мјере.

Поводом најава да ће Министарство „размотрити сврсисходност употребе плексигласа”, предсједница Актива директора предшколских установа Црне Горе Сенка Вуксановић је оцијенила да то није могуће.

-Разговарали смо и о томе, можда смо себични, али смо искључиво против постављања паравана. Дијете од двије године не можете затворити у један простор. Васпитачи ту имају још већу одговорност, али ми смо и када су вртићи отворени у јуну функционисали беспрекорно и одговорили на све препоруке”, рекла је Вуксановић у разговору за ТВ Вијести.

На питање како обезбиједити поштовање мјера, имајући у виду да су многи вртићи и у нормалним околностима пребукирани, из Министарства просвјете су најавили да ће у свим објектима бити обезбијеђени неопходни дезифицијенси, али и бесконтактни топломјери.

-Када говоримо о значајном броју дјеце, ту се мисли на главни град и неколико приморских предшколских установа, не на све, изјавили су за Побједу надлежни у Министарства просвјете .

Они додају да превенција међу дјецом од двије, три или четири године се не обезбјеђује на исти начин као код старијих – константном дистанцом и маскама.

-То је свима јасно. Управо зато ће најмлађа дјеца више времена бити на отвореном, наводе они.

Истичу и да у случају ширења коронавируса имају довољно кадра у предшколским установама, али нијесу прецизирали колико је запослених у вртићима тренутно инфицирано, колико је међу њима васпитача, те колико их је у самоизолацији.

Недавно је Министарство просвјете саопштило да ће предшколске установе почети да раде од 1. октобра уз поштовање свих строго прописаних мјера које је упутио Институт за јавно здравље.

Запослени у вртићима ће бити у обавези да носи маске, али не и дјеца. Упркос томе, родитељи могу да инсистирају да њихова дјеца носе маске док су у вртићу, ако малишани то прихватају.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close