Култура

SUTRA POČINJE IV MEĐUNARODNI FESTIVAL HOROVA HERCEG NOVI   

U Herceg Novom sutra (petak, 5. oktobar) počinje trodnevni  Međunarodni festival horova, koji četvrti put organizuje NVO “Fortuna” sa strateškim partnerima; Muzičkom školom Herceg Novi i crkvom Svetog Jeronima.

Kako je najavljeno, na trodnevnom festivalu ugostiće devet horova iz četiri zemlje, koje će ocjenjivati tročlani stručni žiri.

– Ove godine prijavljena su po tri hora iz Rusije i Ukrajine, dva iz Srbije i jedan hor iz Slovenije. U žiriju su eminentni dirigenti; Sergej Savenko iz Ukrajine, Dragana Jovanović iz Srbije i Aleksandra Knežević iz Crne Gore. Hor koji, po njihovoj ocjeni, osvoji najviše poena dobija priznanje “Laureat” i novčanu nagradu od 500,00 eura.

Organizatori ističu da je riječ o jedinstvenoj i značajnoj kulturnoj manifestaciji.

– Kao jedinstvena manifestacija ovog tipa, festival ima jasan umjetnički fokus i veliki lokalni, nacionalni ali i međunarodni značaj, jer nam je namjera da budemo dio evropske horske asocijacije “Evropa cantat”. Pored njegovanja plemenitog horskog zvuka u različitim stilovima horskog pjevanja, strateški ciljevi festivala su obogaćivanje muzičkog života Herceg Novog, prijateljski susreti, kao i razmjena umjetničkih ideja.

Otvaranje festivala planirano je sutra od 18:30 na „Trgu od muzike“, ispred Muzičke škole u starom gradu.

– Na otvaranju festivala nastupiće Gradski dečiji hor “Zvezdice” iz Leskovca, Mješoviti pjevački hor “Adoramus” iz Logateca u Sloveniji, Ženski hor “Lad” i Omladinski hor ”Oblivion esemble” iz Moskve, kao i Gradski mješoviti hor Bijelo Polje.

Takmičarski dio festivala će, kao i prethodnih godina, biti održan u crkvi Svetog Jeronima, a učesnici su raspoređeni u dvije kategorije.

– U kategoriji dječjih i omladinskih horova su horovi „Vesnivka“ iz Kijeva, „Zvezdice“ iz Leskovca, „Sozvuchije“ iz Moskve, „Nadia“ iz Temopolja- Ukrajina, vokalni sastav Poljoprivredne škole iz Futoga i hor  ”Oblivion esemble” iz Moskve, a u kategoriji horova odraslih su Mladalački kamerni hor iz Umanja u Ukrajini, Mješoviti pjevački hor „Adoramus“ iz Logateca i Gradski mješoviti hor Bijelo Polje.

Međunarodni festival horova biće zatvoren u nedelju u 11:00 sati revijalnim koncertom ukrajinskog omladinskog hora „Nadia“ i ruskog dječjeg hora „Sozvuchije“, a realizaciju ove kulturne manifestacije pomogli su, između ostalih, Opština Herceg Novi i gradska Turistička Organizacija.

U slučaju kiše, svi programi biće održani u koncertnoj sali Muzičke škole ili u crkvi Svetog Jeronima.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close