ДруштвоЕкономија

SUTRA POČINJE STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE VISOKOŠKOLACA- SREĆNO!


Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem, koje se realizuje petu godinu zaredom, počinje  sutra (ponedeljak, 16. januar) i trajaće devet mjeseci. Nakon postupka elektronskog povezivanja korisnika i poslodavaca, u dva kruga, 3.274 visokoškolca  dobilo je  priliku da se stručno osposobljava i tako stekne uslove za polaganje stručnog, odnosno državnog ispita, objavljeno je na sajtu Ministarstva prosvjete.Poslodavci su iskazali veliko interesovanje za ovaj program što je rezultiralo oglašavanjem čak 9.173 slobodnih mjesta, dok se 3.439 visokoškolaca koji nemaju radnog iskustva i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje prijavilo za učešće.

Devetomjesečno stručno osposobljavanje, tokom koga korisnici imaju naknadu u neto iznosu 50% prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, svojevrsna je podrška obrazovanju mladih i podsticaj da kroz dokazivanje u radnom okruženju lakše dođu do zaposlenja. Na ovaj način se istovremeno poslodavci motivišu na otvaranje novih radnih mjesta.

Korisnicima Programa se devet mjeseci provedenih kod poslodavca računa kao 12 mjeseci radnog  iskustva.Poslodavcima Program omogućava da prepoznaju potrebe za određenim kadrom i radno ga angažuju po isteku stručnog osposobljavanja.

Poslodavci su dužni da korisnicima omoguće stručno osposobljavanje, u skladu sa posebnim aktom o programu osposobljavanja korisnika, a stručni tim zadužen za realizaciju Programa, u saradnji sa nadležnim državnim organima, vršiće kontrolu sprovođenja stručnog osposobljavanja.

Stopa nezaposlenosti juče je u Crnoj Gori iznosila 21,13 odsto a na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je 49 032 nezaposlenih.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close