Култура

SJUTRA POČINJU DANI MUZIKE – FESTIVAL ODNJEGOVAN U MEDITERANSKOJ LJEPOTI

Sjutra počinje 36. Međunarodni festival „Dani muzike“ a tim povodom priređena je danas u foajeu Dvorane „Park“  konferencija za novinare. Predsjednica umjetničkog savjeta festivala Milena Lučić, istakla je da je ovaj festival „ rođen i odnjegovan u mediteranskoj ljepoti i ljubavi  i kroz svoje višedecenijsko trajanje postao je  velika kulturna potreba ne samo našeg kraja nego i šire, ali i značajna turistička manifestacija“.

-I rejting umjetničkog direktora i selektora festivala Borisa Kraljevića stalno raste u svijetu jer neprekidno ima koncerte u raznim krajevima svijeta a njegovi studenti osvajaju prestižne nagrade po svijetu- kazala je Lučić.

Od 10. do 20. jula, koliko će trajati Dani muzike, biće održano  sedam koncerata, a prvi je najavljen za sjutra kada će na  tvrđavi   Forte mare nastupiti Kamerni orkestar “Amoroso” što će označiti i povratak festivala na  otvorene hercegnovske scene, istakao je Boris Kraljević.

-Program je vrlo interesantan,  iako se čini da se žanrovski preklapa, repertoarski je potpuno različit.  Kamerni orkestar  „Amoroso“  sa solistkinjom , flautiskinjom Anom  Bratić izvešće djela Vivaldija, Baha, Mocarta i Rutera.  U Dvorani „Park“  (12. 07) će nastupiti  kvartet „Kamerna banda“ iz Srbije koji izvodi program sastavljen od djela savremenih srpskih kompozitora, a  gudački kvartet „Crisantem“ iz Turske čiji koncert je ostvaren  u saradnji sa Institutom Yunus Emre iz Podgorice nastupiće na Trgu Mića Pavlovića  (13. 07.).  Oni izvode djela Hajdna i Bartoka ali će na programu biti i jedna  turska balada kao i djelo azerbejdžanskog kompozitora Kare Karaeva. Zagrebački kvartet koji će novskoj publici da se predstavi u bašti Muzeja „Mirko Komnenović (17. 07.) izvešće jedan veoma zahtjevan program koji čine djela Betovena i Ravela-kazao je Kraljević.

Dodao je da je program, pored koncepta kamerne muzike koji je dobro prihvaćen od publike ove godine obogaćen sa tri programski interesantna resitala za klavir solo u dvorani „Park“.

-Ideja je da na taj način što bolje iskoristili novi vrhunski klavir koji je sada na upotrebi u Dvorani „Park“. Predviđen je  koncert  pijaniste Aleksandra Tutunova koji živi i radi u SAD (14. 07.) koji će izvesti kompozicije Baha, Bramsa, Betovena, Glinka i Prokofjeva. Zatim će se 18. jula, predstaviti  tri generacije – profesor, asistent i student Academia musica iz Sarajeva, koji će izvesti djela Lista, Betovena, Debidija i Šopena.  Meni je dodjeljena najveća odgovornost da pred svojom publikom u svom gradu nastupim na zatvaranju festivala sa solo klavirskim resitalom što se do sada nije kod nas praktikovalo zbog zahtjevnosti programa- istakao je Kraljević.

Dani muzike su prvi u nizu ljetnih festivala koje Opština Herceg Novi podržava i sufinansira, jer, kako je rekla savjetnica predsjednika Opštine, Tamara Vujović, grad gaji kulturni turizam kao jednu od svojih osovnih i najboljih strana.

-Tome ostajemo posvećeni i stoga je opština kao generalni pokrovitelj festivala opredijelila 15 hiljada eura za ovogodišnje izdanje Dana muzike. Raduju nas, posebno koncerti na otovrenom jer se pruža mogućnost uživanja u simbiozi ambijenta i vrhunsko muziciranje čime se obogaću slika našeg grada kao jedne predivne destinacije kulutrnog turizma- zaključila je Vujović.

Milina Kovačević je u ime producenta  festivala, Herceg festa pohvalila  ponovo uspostavljenu saradnju sa hercegnovskom Muzičkom školom, gradskom galerijom i Muzejom „Mirko Komnenović“  i podsjetila da će na prvom koncertu sjutra od 21 i 30 na tvrđavi Forte mare nastupiti kamerni orkestar AMOROSO iz Srbije a na programu će biti djela Vivaldija, Baha, Mocarta i Rudera.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close