ДруштвоЕкономија

SUZE I NADA UZ ISPLOVLJAVANJE VELIKOG DOKA IZ BRODOGRADILIŠTA BIJELA

Jutros je počela komplikovana operacija ukrcaja velikog doka Jadranskog brodogradilišta Bijela na holandski brod za prevoz teških tereta. Radnici i mještani Bijele sa tugom ispraćaju dok koji će 5. avgusta da otplovi za Litvaniju, nakon što je   danas odvojen   od operativne obale  uz koju je bio  od 1976. godine.

Put prema Litvaniji je dug . Bivšim radnicima, koji su u firmi proveli radni vijek, isplovljavanje je teško palo. Iako, svjestan da je veliki dok kupljen, prije nešto više od godinu, za 11 miliona eura, i znalo se da ne pripada više Brodogradilištu, Pero Popivoda je plačući ispratio njegov ukrcaj na specijalni brod – tegljač “Docwise Vanguard”.
– Teško je. Radili smo najprije na malom a onda je došao ovaj veliki dok. Cijeli radni vijek proveo sam tu. Doživljavam dok kao čeljade iz porodice. Mali dok smo radili svojm sredstvima, a onda i veliki , sve je to preko naših ruku išlo. Brodogradnja u drvetu počela je 1956. godine da izumire, željezo je došlo. Najprije smo radili za Cejlonce, za Libiju pa smo radili za beogradsku firmu i sa cijelim svijetom, prisjeća se Pero svjestan da se mora ići dalje, ali stežući uramljene fotografije Brodogradilišta nekada.


Bijeljanin, Miodrag Kovačević ima neobičan osjećaj i tuge i radosti. S jedne strane je sjećanje na neko vrijeme kad je iz te firme hranio porodicu, a s druge očekivanje da budućnost može donijeti i nešto dobro.
-Navikli smo na Brodogradilište, malo je neobično, ali nadamo se da će biti bolje – kaže Kovačević.
Njegov komšija i bivši kolega Nikola Deretić je ipak kategoričan,
– Sve se izvrnulo naopakao .Ovo danas ne valja ništa.
Milan Milanović se , uprkos svemu nada dobru.
-Žao mi je što se tako dešava , zaradio sam penziju i stan u Jadranskom brodogradilištu , šta ćemo sad, a možda će Bijela i biti turistička destinacija, razmišlja Milanović.


Dok je ispraćaj velikog doka za neke tužni čin, a za turiste svojevrsna atrakcija Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore je, preko Obalne radio stanice Bar, objavila i poseban oglas za pomorce.
-U vremenu od 30.jula do 5.avgusta brod “Dockwise Vanguard” usidren blizu brodogradilišta Bijela na poziciji 42 26.0 N 018 39.6 E, vršiće operaciju ukrcaja plutajućeg doka. Sam ukrcaj plutajućeg doka biće 1. avgusta u vremenu od 7 do 13 časova. Svi plovni objekti su dužni da se ne približavaju brodu u radijusu od 0.4 nautičke milje i da plove oprezno.

Operacija ukrcaja plutajućeg doka je jedinstvena u istoriji pomorstva u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori. Sa 110 hiljada tona nosivosti, ovaj specijalni brod holandske kompanije “Docwise B.Vanguard” najveći je tzv. heavy lifter, odnosno brod za prevoz teških tereta u svijetu, dug je 275, širok 79, a gaz mu iznosi 11 metara. Radi ukrcaja tereta brod je namjerno potopljen, „zaronio“ je glavnu palubu 15-tak metara ispod morske površine. Remorkeri će veliki dok dovući na palubu „Dockwise Vanguarda“ koji će potom isprazniti svoje tankove i izroniti. Dok će biti fiksiran na palubi kako se ne bi pomjerao tokom, kako se očekuje skoro jednomjesečnog putovanja „na leđima“ holandskog heavy liftera, do novog doma- Litvanije.

Srećna plovidba! I mirno more.

Tags

Повезане Вијести

10 Коментара

  1. Taj govor proizveo je mrznju , rat i progon nevinih ljudi na prostoru bivse Jugoslavije 1991 i na zalost ista je retorika 2016. Godine. Svijet je srecom to osudio i za to lideri zla dobijaju po 40 godina. robijePustite mladost da uziva u ljubavi, sportu, muzici….

  2. Čitajući ove komentare, nažalost postajem svjestan da pojedini nikad neće voljet Boku više nego svoju “maticu”, bila to Srbija, Hrvatska ili Crna Gora. Boka Bokeljima i onima koji se tako osjećaju. Svi ostali – u putu vi dobra sreća!

  3. Boka , Crnoj Gori gospodine. To je nasa matica Crna Gora. Sve drugo su nasi susjedi. Kad nacite da volite onda cete shvatiti da ste u svojoj drzavi Crnoj Gori, koja ima najljepsi zaliv Bokokotorski.
    No, Vi dragi gospodine ne volite drzavu. Vama je bliza kosulja od trikmajice. Pa onda ca, nosite je i nek Vam ona daje koru hleba

  4. Boka je u srcu svih Bokelja. Pravih, istinskih , koji vrednuju razlicitost i gaje mir i povjerenje..
    Za to pisite, okupljajte, njegujte, ali ne raspirujte mrznju i podjele.
    Postovani gospodine, pustite i druge da misle svojom glavom. Valjda u Novom, ima puno onih kojih koji znaju ko su i odakle su. Boka i Crna Gora su uvezane, to je cjelina koju svijt vidi i prepoznaje kao predivnu drzavu Crnu Goru, koja ima najljepsi Fjord na svijetu. Pustite se losih namjera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close