ДруштвоИздвојено

СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ БЈЕСНИЛА: ЦРНА ГОРА УСПЈЕШНА У ИСКОРЈЕЊИВАЊУ ОВЕ СМРТОНОСНЕ БОЛЕСТИ

У Црној Гори, од марта 2012. године није забиљежен ниједан случај бјеснила, ни код домаћих, али ни код дивљих животиња, што је резултат  активне политике које у циљу искорјењивања ове болести спроводе Министарство пољопривреде и Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове.

Светски дан борбе против бјеснила – 28. септембар прилика је да се подсјетимо на овај резултат и мјере које се на том плану спроводе.

Управа за безбједност хране, као и ранијих година, обиљежава овај дан активним учешћем у борби против бјеснила и промовисањем идентификације и регистрације паса чиповањем, континуиране вакцинације паса, наставком спровођења оралне вакцинације лисица и других дивлјих животиња, као и едукацијом становништва и стручне јавности.

Бјеснило је најопаснија и најсмртоноснија заразна болест позната човјечанству, смртоносна за људе и животиње, од које у свијету годишње умре близу 60 000 људи, углавном дјеце, у неразвијеним земљама. У више од 95% случајева бјеснило код људи је посљедица уједа паса невакцинисаних против бјеснила.

Подршка за чиповање и вакцинацију

Вакцинација паса је један од најефикаснијих начина за спречавање појаве бјеснила. На том плану значајни резултати постигнути су у претходних годину дана, од успостављања јединственог система за идентификацију и регистрацију паса, и акцију чиповања и вакцинације паса против бјеснила.  

Обиљежавање паса и вакцинација против бјеснила се подржава кроз Агробуџет, па се обавља уз симболичну партиципацију власника од 2€ по псу. 

Само кроз ову акцију, у претходних годину вакцинисано је више од 18.000 паса.

Идентификацији паса подлијежу сви пси који нијесу идентификовани у складу са прописима, као  и  новорођени пси, најкасније 90 дана од датума рођења, односно приликом прве вакцинације против вирусних болести или напуштања легла.

Очекујемо да ће у складу са евидентним растом нивоа одговорности власника кућних љубимаца, не само паса, него и мачака, број вакцинисаних животиња расти у наредном периоду.

Управа упућује апел власницима паса и мачака, као и ловцима да своје псе редовно вакцинишу. Користимо ову прилику да позовемо органе локалне самоуправе да предузму све мјере из своје надлежности на збрињавању паса и мачака луталица у складу са Законом о заштити добробити животиња.

Подсјећамо и да се од 2011. године, уз подршку ЕУ, у континуитету спроводи орална вакцинација лисица и других дивљих животиња, ваздушном дистрибуцијом вакцина – мамаца на цијелој територији Црне Горе. Циљ је створити довољно висок ниво заштите популације дивљих животиња против ове болести, а посљедично прекинути ланац преношења вируса са дивљих на домаће животиње и људе.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close