Друштво

SVEČANA AKADEMIJA“ANTIFAŠIZAM I JUČE I DANAS I SJUTRA“

UBNOR i antifašisti Herceg Novi, poštujući svijetle tradicije NOB-a, posebno značajne datume vezane za naš grad, organizuju svečanu akademiju povodom 75 godina oslobođenja Herceg Novog i 75 godina osnivanja Prve bokeljske udarne brigade.

-28. oktobra 1944. godine, zajedničkim snagama X hercegovačke brigade, II dalmatinske brigade, I bokeljske brigade NOV, oslobođen je naš grad, stvoreni uslovi da monumentalni spomenik BEZMETKOVIĆ sa savinske čuke, zajedno sa nama antifašistima, sljedbenicima i poštovaocima NOB-a, čuva sve one ideale i djela za koja su živote položili 586 naših sugrađana. 05. 10. 1944. godine u mjestu Konjsko, Zubci, osnovana je I bokeljska udarna brigada i odmah krenula na svoj pobjednički marš oslobađajući Tivat, Kotor, Budvu, Bar, Ulcinj i nastavljajući oslobađanje Danilovgrada, Podgorice… sve do teških borbi sa balističkim bandama na Kosovu i nakon oslobađanja cijele domovine, rasformirana u Đakovici. 196 boraca položilo je svoje živote, a oko 400 ranjeno na pobjedničkom putu. Sjećajući se ovih slavnih dana i događaja mi antifašisti ostajemo brana nekim novim oblicima fašizma, razvijamo slobodu, demokratiju i ostajemo brana svakoj mržnji i odbojnosti prema svakome i svemu koje je drukčije i slabije, ističu organizatori.

Akademija „Antifašizam i juče i danas i sjutra“ koja će biti održana 15. 12. u dvorani “Park”, će biti mali festival pjesme, igre, veselja, slobode đe će svi: od najmlađih hora Muzičke škole, do najprofesionalnijih KIC POP hora Budo Tomović dati obol da jučerašnja parola “SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU“ preraste u današnju i sjutrašnju DA JE VJEČNA CRNA GORA, naveo je predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novi Branislav Božović.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close