ИздвојеноКултура

SVEČANIM KONCERTOM OTVOREN MUZIČKI FESTIVAL MLADIH CRNE GORE

Sjajnim koncertom sinoć je u Muzičkoj školi Herceg Novi zvanično otvoren 45. Muzički festival mladih Crne Gore, koji je okupio preko 700 učesnika iz 19 škola, čije nastupe u 11 takmičarskih ocjenjuje 68 istaknutih muzičkih pedagoga.

Brojnu publiku je pozdravila je direktorica Muzičke škole Herceg Novi Nada Karadžić, istakavši da je radost ove koncertne večeri uvećana okolnošću da se 45. Muzički festival mladih Crne Gore održava u okviru obilježavanja 69 godina njenog postojanja.

– Ne krijemo zadovoljstvo što je Muzička škola četvrti put u poslednjih sedam godina domaćin najmasovnijeg muzičkog festival u Crnoj Gori, i što ćemo na taj način obilježiti 69 godina rada škole. Kada se osvrnemo na ono što se da sagledati tokom ovog vremena, sa sigurnošću se može reći da su u njoj uspješno školovane brojne generacije muzičara, čija su imena poznatza kod nas, ali i u svijetu.

Taj vremenski period i narasle snage, nastavljaju svojim djelovanjem afirmaciju muzike kao univerzalnog jezika,ali i cjelokupnog umjetničkog razvoja. Kroz ponudu različitih aktivnosti, imperativ našeg rada svakako će biti motivacija i edukacija mladih naraštaja i ljubitelja klasične muzike u širem građanskom sloju, sa ciljem jačanja duhovnosti naše sredine i privrženosti muzičkoj kulturi. Organizovanje ove, al ii drugih manifestacija, za nas predstavlja priznanje, al ii obavezu za dalji rad i razvoj naše ustanove, poručila je Karadžić.

 

 

 

 

 

 

 

Ona je istakla da je Muzički festival mladih Crne Gore kao kulturni projekat uspostavljen kao brend koji se kao takav srtstao u red najznačajnijih muzičkih zbivanja u Crnoj Gori.

– Tradicionalnu muzičku manifestaciju pokrenula je Zajednica muzičkih škola, davne 1973. godine, u okviru sistema muzičkog obrazovanja sa ciljem otkrivanja, predstavljanja i afirmacije mladih umjetnika. Važnu ulogu u ovom dugogodišnjem, djelovanju zasigurno zauzimaju vrijedni muzički pedagozi, pokazujući istrajnost i ljubav prema svom pozivu.

Grad domaćin i škola koja organizuje ovaj festival, postaju mjesto okupljanja talentovanih mladih muzičara, vrsnih muzičkih pedagoga i brojne publike, gdje nam se na ovaj način razotkriva ogromna stvaralačka energija, uz atmosferu u kojoj kompetitivnost ustupa mjesto prijateljstvu, muzici i znanju.

Imajući u vidu tradiciju festival, i ove godine prijavili su se najbolji mladi umjetnici iz 14 osnovnih i pet srednjih crnogorskih muzičkih škola, da pokažu svoja umijeća, a njihovi nastavnici svoja dostignuća iz oblasti muzičke pedagogije, poručila je Karadžić, zahvalivši pokroviteljima festivala – ministarstvima prosvjete i kulture i Opštini Herceg Novi, kao i strateškim partnerima – galeriji “Josip Bepo Benković” i crkvi Svetog Jeronima.

Festival je otvorio savjetnik za muzičku kulturu u Ministarstvu prosvjete – Borjan Radović, istakavši njegov značaj i pokretačku snagu.

– Muzički festival mladih Crne Gore u organizaciji Zajednice muzičkih škola je mjesto gdje se okupljaju najveći talenti naših muzičkih škola. Na ovom festival kroz njegovu 45-ogodišnju istoriju učestvovali su, takmičili se i osvajali nagrade danas neka od najpoznatijih i najvećih imena klasične muzike svijeta. Ovaj festival ima tradiciju i veliki značaj za razvoj muzičkih škola, a njegova uloga je možda i ključni pokretač u većoj aktivnosti i učenika i nastavnika u našim školama, kao i u njihovoj većoj profesionalnosti . Učešću učenika na ovom festival prethodi ogroman trud, rad, odricanje, velika motivacija i angažovanje učenika, nastavnika i roditelja, što pokazuje koliko je zahtjevan i složen put do izlaska na scenu i njihovog javnog nastupa.

Ovakvim manifestacijama se na najbolji način promovišu prave vrijednosti, kultura, naša zemlja i njen obrazovni system. Učenici se animiraju i podstiču da, uz pomoć nastavnika i mentora, razviju svoje talente i dostignu puni obrazovni, inelektualni i kulturni potencijal, poručio je Radović.

 

 

 

 

 

 

 

Čestitajući  kolektivu i učenicima Dan škole – 69. godišnjicu postojanja Škole za muzičko obrazovanje u Herceg Novom, Radović je istakao uvjerenje da će ona i ubuduće biti primjer uspješnog rada i razvoja muzičke kulture.

– Sigurno je da su najveći doprinos uspjesima škole dali prosvjetni radnici i učenici ove škole. Duga, bogata tradicija škole i rezultati i nagrade uvjeravaju nas da će ova škola i ubuduće na najbolji način odgovoriti zahtjevima, obrazovnim i vaspitnim ciljevima, i da će prihvatajući savremene standarde učenja biti i dalje primjerena institucija u školskom sistemu Crne Gore.

Želim da zahvalim organizatorima – Muzičkoj zajednici Crne Gore, kao i školi domaćinu, na nesebičnom trudu da i ove godine festival organizuju u punom sjaju i na zadovoljstvo svih. Utoliko prije što umjetničko obrazovanje i muzičku kulturu smatramo ključnim pokretačem sveukupnog razvoja i garantom napretka Crne Gore, poručio je Radović, izrazivši nadu da će i ovaj festival iznjedriti nove mlade talente i prepoznati njihove uspjehe.

Na svečanom koncertu su, pored hora učenika Muzičke škole Herceg Novi pod dirigentskom palicom Slavice Sekulić, nastupili i profesori Ivana Petković i Svetislav Vasić (flauta), Anita Zloković, Nives Nenadović, Linda Poznanović (klavir), Jelena i Anita Popović (violina), Igor Novak (violončelo), Aleksandar Bubanja (gitara), Oliver Nedović (perkusije), sopran Jovana Ražnatović i bariton Stevan Tomašević, kao i gostujući Duo NeSte: Nemanja Potparić iz Bijelog Polja (harmonika) i Stevan Savić iz Aranđelovca (klavir). Publika je uživala u nadahnutom izvođenju djela Debisija, Mocarta, Rote, Sen-Sansa, Verdija i drugih poznatih kompozitora, nagradivši učesnike gromoglasnim aplauzom.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close