ДруштвоИздвојено

SVEČANOST POVODOM DANA GRADA – STEVAN KATIĆ: SLOBODAN GRAĐANIN JE NOSILAC SUVERENITETA JEDNOG DRUŠTVA

Povodom 28. oktobra, Dana opštine Herceg Novi i 73 godine od oslobođenja danas  je u dvorani “Park” održana svečana sjednica Skupštine opštine.  Među brojnim zvanicama bili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Crne Gore, vjerski velikodostojnici, predstavnici i predsjednici gradova pobratima i prijatelja, crnogorskih i susjednih opština, parlamentarnih partija i stranaka…

Nakon intoniranja državne himne predsjednik Skupštine Miloš Bigović, čestitajući Praznik grada kazao je, između ostalog, da su  na današnji dan 1944. godine borci NOB-a, Desete hercegovačke, Druge dalmatinske i Prve bokeške brigade oslobodile Herceg Novi i na ulicima i kulama grada zavijorile su se zastave pobjede i slobode.  On je pozvao prisutne goste da minutom ćutanja odaju poštu palim borcima. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/10/bIGOVIC-SO-28-10.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  Dan oslobođenja je praznik našeg grada jer je on simbol osvajanja slobode u najširem smislu, kazao je predsjednik opštine Stevan Katić i poručio da je sloboda najznačajnija tekovina savremenog društva, a slobodan građanin nosilac njegovog suvereniteta.

-Sloboda u punom smislu je ono što su naši preci aktivno branili, a mi smo dužni stalno njegovati i unapređivati, sa sviješću o značaju slobode i opasnostima koje joj prijete u savremenom društvu. Osnovna ljudska prava, sloboda misli, savjesti i vjeroispovjesti, sloboda izražavanja, zabrana diskriminacije po bilo kom osnovu, sloboda štampe i zabrana cenzure, pravo na pristup informaciji, sloboda stvaralaštva – to su sada jedna od polja na kojima branimo slobodu. Lokalna uprava i njeni zaposleni prvi su kontakt sa građaninom, njegovim zahtjevima i potrebama. Iz tog razloga, na nama leži velika odgovornost kada je u pitanju zaštita prava i sloboda svakog građanina Herceg Novog.  Aktuelna lokalna uprava svjesna je ovog zadatka i spremna da na njega odgovori -rekao je Katić.

Osvrnuo se na period od kada su preuzeli vlast i istakao da su ih zatekli brojni problemi, neusvojen Budžet, višak zaposlenih, kritično stanje izvođenja radova na kanalizacionom kolektoru i problemi sa projektom led rasvjete, koje, kako je rekao,  sa uspjehom rješavaju. Smanjena su dugovanja, redovno izmiruju  tekuće obaveze. Smanjeni su troškovi za oko 50%, što je, kako je rekao,  samo jedan od primjera domaćinskog pristupa i odnosa prema stanju koje su zatekli.

-Rješavanje svih ovih problema dodatno otežava sve izraženija centralizacija. Smanjuju se ingerencije lokalne samouprave, što je u direktnoj suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Poslednji primjer je novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, gdje smo izdvojili veliki dio vremena da ukažemo na sve negativne posljedice, ali je Zakon uprkos tome usvojen. Ovakvim potezima ugrožava se opstanak i narušava samostalnost lokalnih uprava – istakao je predsjednik Opštine.  [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/10/KATIC-SO-28-10.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Među ostvarenim rezultatima nove lokalne uprave izdvojio je rješavanje stambenog pitanja za veći broj prosvetnih radnika, punu posvećenost na završetku projekta kanalizacionog kolektora, a kako je rekao, sa ciljem da radovi na izgradnju  budu završeni do kraja 2017. godine. Završena je sanacija dijela lokalnog puta Ratiševina-Mojdež, asfaltirana  dionica puta u naselju Ratiševina, sanirane dionice puta Kruševice – Vrbanj, obavljene brojne intevencije na putnoj infrastrukturi i javnoj rasvjeti.

Katić je podsjetio i na nezapamćene požare na teritoriji opštine, na koje su odgovorili spremno i srčano.

-Uspjeli smo da spasimo ljude i sačuvamo objekte. Nažalost, flora i fauna su pretrpjele značajnu štetu, zbog čega je formirana Komisija za procjenu ovih posljedica. Svojim radom posebno su se istakli pripadnici Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi,  uz učešće drugih gradskih službi  i nesebične pomoći iz zemlje i regiona. Naša Služba zaštite je, pored sjajnog odgovora i predanog rada na gašenju požara, brzo i efikasno obavljala i druge aktivnosti. Kompletno je završeno obnavljanje spoljne fasade Vatrogasnog doma, obezbijeđeno još jedno malo vatrogasno vozilo. U planu je dalje opremanje i obuka ove Službe, kao i unapređenje zaštite od požara- kazao je Katić.

Značajan pomak, rekao je on,  napravljen je u radu Službe komunalne policije, kao i u gradskim komunalnim preduzećima. Neposredan i stalan kontakt sa građanima je  važan segment efikasnog rada, te je  uvedeno  dežurstvo službenika tokom 24 sata, ali i nova praksa prijema građana svake druge subote i obilazak mjesnih zajednica.

Katić je rekao da je ovogodišnja sezona po svim pokazateljima bila veoma uspješna, da je registrovan rast turističkog prometa i ostvarenog prihoda.

-Ono što se ove godine moglo drastično primjetiti je   bogatija kulturna ponuda što se tiče kako samog kvaliteta tako i manifestacija koje su bile brojnije nego prethodnih godina. Prema zvaničnim informacijama u Novom je do 1. septembra boravilo 17 odsto više gostiju nego u istom periodu 2016 godine. Pozitivna je slika i u Gradskoj luci, koju je ovog ljeta posjetilo 1.700 plovila, što je za 25% više u odnosu na prethodnu sezonu. Potvrđuje se da naš grad predstavlja turistički prepoznatljivu i traženu destinaciju, što uz naše dodatno zalaganje i realizaciju svježih ideja i projekata, obećava nastavak pozitivnog trenda povećanja obima turistickog prometa i broja gostiju- kazao je Katić ističući da je Opština podržala brojne manifestacije koje se organizuju tokom ljeta, te da će nastaviti da razvijaju i podržavaju  projekte iz oblasti kulture i sporta, jer su oni značajni za identitet i život zajednice, ali i predstavljaju dio turističke ponude.

-Želimo da bogatstvo i kvalitet sadržaja budu ono što će turisti vezivati za Herceg Novi i razlog više da nas posjete- ocijenio je Katić.

Nova lokalna uprava održava dobar odnos sa svim vjerskim zajednicama, u skladu sa principima multietičnosti i multikulturalnosti.  Na dostojanstven način grad je dočekao relikvije sa tijelom Svetog Leoplda Mandića  i povodom tog čina proglasila park njegovim imenom kod crkve Svetog Antuna. Na ovaj način, rekao je Katić, svetac je dobio adekvatno obilježje u rodnom gradu.

Lokalna uprava posvećuje poesbnu pažnju mladima i osobama sa invaliditetom a u planu su izrada Akcionog plana za osobe sa invaliditetom i Akcionog plana za mlade. Rade i na rješavanju statusa Dnevnog centra, a već je završen prvi projekat koji će osobama sa invaliditetom olakšati kretanje kroz grad – rekonstrukcija trotoara u Igalu.

Da bi ostvarili ciljeve i vizije u realnom vremenu, poručio je predsjednik Opštine,  uporište mora biti u lokalnim strategijama, kroz koje su jasno određeni prioriteti razvoja i aktivnosti koje je potrebno sprovesti.

-Završen je Nacrt Prostorno urbanističkog plana i pokrenuta izrada Strategije razvoja grada, kao krovni dokument  koji je osnov za dalji razvoj u svim oblastima. U završnoj fazi je i Studija zaštite Orjena. U cilju razvoja grada podršku smo dali velikim turističkim projektima PortoNovi, Lazure, Žager. Imamo uvjeravanja od svih ovih investitora da će tokom sledeće godine otvoriti ove turističke komplekse. Razgovaramo sa zainteresovanim investitorima, maksimalno otvoreni za saradnju i nastojimo da stvorimo povoljnu investicionu klimu. Jedan od prioriteta je ulaganje na poluostrvu Luštica. Svjesni da ovaj dio naše opštine ima ozbiljan potencijal, namjereni da mještanima konačno obezbijedimo osnovnu infrastrukturu, krenuli smo u izradu projektne dokumentacije za izgradnju putne i vodovodne infrastrukture,dok je problem strujnog napajanje riješen polaganjem podmorskog kabla Kumbor-Pristan u julu mjesecu -rekao je Katić.

Do kraja ove i u narednoj godini u loklanoj upravi će usmjeriti aktivnosti na uređenju Šetališta Pet Danica, lokaciji nove autobuske stanice – a prioritet je da bude završena tokom 2018., godine. U planu su projekti nadzemne i podzemne garaže, uređenje lokalne putne mreže, konačna valorizacija kuće Iva Andrića, koju će, obećava Katić,  staviti u funkciju do naredne turističke sezone. Lokalna uprava je odlučna u namjeri da u što skorijem periodu formira Televiziju Herceg Novi.

Za kapitalni budžet kandidovano je  14 projekata, među kojima su: sanacija tvrđave Kanli Kula, izgradnja osnovne škole u Igalu, sanitarne deponije Duboki do, Dnevnog centra, asfaltiranje kompletne magistrale od Sutorine do Kamenara, izgradnja trotoara duž Jadranske magistrale, sanacija puta Kruševice-Vrbanj.

-Proaktivni stav lokalne uprave jasno je vidljiv kroz inicijative kao što su da Opština Herceg Novi preuzme upravljanje južnim gatom Brodogradilišta Bijela, ili oslobađanje putarine na putu Meljine – Petijevići, što smo na dobrom putu da riješimo- rekao je Katić. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/10/K-I-FILIP.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  Opština Herceg Novi teži  regionalnom i međunarodnom povezivanju, kao i obnavljanju prijateljskih veza koje su bile zapostavljene u ranijem periodu. Nastavljeno je i sprovođenje projekata prekogranične saradnje.

Katić je na kraju naglasio da koalicioni partneri koji čine vlast u Herceg Novom djeluju usaglašeno.

-Imamo odličnu komunikaciju i koordinaciju, što je najvažniji osnov za ostvarenje planiranih ciljeva. Samo stabilna i odgovorna uprava može dugoročno planirati i realizovati važne strateške zadatke. Novljanke i Novljani će svakog dana sve više uviđati ispravnost odluke koju su donijeli na izborima, kada su nam dali povjerenje da u naredne četiri godine upravljamo gradom. Naš je cilj i obaveza da budemo dobar servis građanima, odgovaramo njihovim zahtjevima i potrebama, da naš grad bude uređeniji, a svako od nas vidi i osjeti unapređenje kvaliteta života u njemu- poručio je predsjednik Opštine. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/10/DERETIC.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  Katić je na današnjoj svečanoj sjednici uručio Oktobarsku nagradu ovogodišnjem dobitniku Nikoli Ninu Deretiću, dobrovoljnom davaocu krvi, koji je više od 150 puta dao ovu dragocjenu tečnost, za pomoć i spas drugim ljudima.

Tokom sjednice prikazan je i film o onome šta je urađeno između dva praznika, a u kulturno umjetničkom programu nastupili su ansambl “Stari kapetan”, ženska vokalna grupa “Lira” kao i grupa “Penzionerski rekreativni centar”. Program je vodila Dragana Vlaović.  [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/10/stari-kapetan-28-10.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close