Друштво

SVJETSKI DAN KONTRACEPCIJE: TVOJ ŽIVOT – TVOJ IZBOR

Već desetu godinu se 26. septembra, pod motom “Tvoj život – tvoj izbor”, obilježava Svjetski dan kontracepcije. Godišnja kampanja širom svijeta je usmjerena ka cilju da svaka trudnoća bude željena, poboljšanjem svijesti o kontracepciji i omogućivanjem mladim ljudima da donesu promišljene odluke i naprave izbore o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju koji se zasnivaju na znanju.

Na svjetskom nivou, više od 41 odsto od 208 miliona trudnoća godišnje je neplanirano, a od toga se skoro polovina završava namjernim prekidom. Prema ocjenama Svjetske zdravstvene organizacije, 33 miliona neplaniranih trudnoća se dogodi zbog neuspješne kontracepcije ili njene nepravilne upotrebe, i zato je važno da mladi budu u dovoljnoj mjeri informisani o različitim kontraceptivnim metodama. U Crnoj Gori, prema podacima iz Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja Crne Gore 2013-2020, svake godine abortus obavi više od 1.400 žena, a u više od 70 odsto  slučajeva riječ je o namjernim prekidima trudnoće.

 Izabrani ljekar za žene u hercegnovskom Domu zdravlja, specijalista ginekologije i akušerstva dr Alenka Srdanović u razgovoru za naš Radio i Portal ističe da bi bilo idealno kada bi svako dijete bilo rođeno onda kada se planira.

– Upravo to je cilj obilježavanja ovog datuma jer, pored sterilizacije i prekida trudnoće, kontracepcija spada u metodu planiranja porodice. To podrazumijeva da se dijete rodi  onda kada je planirano i željeno, a nažalost nije uvijek tako. Kontracepcija je zato najbolja privremena metoda kojom se sprječava nastanak neželjene trudnoće.   [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/09/fotka-2-3.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]   Postoji širok izbor različitih sredstava za sprječavanje začeća, od kojih većinu upotrebljavaju žene. Pitali smo dr Srdanović koji su sve načini kontracepcije i koliki je procenat pouzdanosti?

– Kada je riječ o kontracepciji za muškarce na prvom mjestu je mehaničko sredstvo – kondom, a druga metoda je trajna – sterilizacija ili vazektomija, koja kod nas nije popularna, ali jeste u drugim zemljama Evrope. I kod žena postoji mogućnost sterilizacije – trajnog prekidanja mogućnosti rađanja, dok je ono kod kontracepcije privremeno.

Kontraceptivne pilule spadaju u najpouzdanije metode sprječavanja začeća, druga metoda je umetanje intrauterinalnog uloška – spirale koja može biti hormonalna, a može biti i sa bakrom, srebrom i zlatom. Postoje i druge metode kontracepcije lokalnog tipa poput  spermicida koji se aplikuju prije odnosa i dijafragme koja štiti i od polno prenosivih bolesti, a u svijetu se koriste i hormonalni flasteri koji se mijenjaju na sedam dana, zatim hormonalne  injekcije, pa čak i  implantati koji se umetnu ispod kože a žena je zaštićena nekoliko godina.

Hormonalna kontracepcija je najpouzdanija, dok je najmanje pouzdana a, nažalost na našim prostorima najraširenija, metoda prekinutog odnosa – Coitus interruptus. Kondom je odličan kada je riječ o zaštiti od polno prenosivih bolesti, ali ponekad dolazi do trudnoće usljed nepravilnog korišćenja ili pucanja. Ako već  žena ne želi da koristi ni spiralu koja se preporučuje ženama koje su rađale,  ni kontraceptivne pilule koje se preporučuju mlađim djevojkama koje su stupile u seksualne odnose i imaju partnere, ja bih savjetovala da kombinuju upotrebu kondoma sa računanjem plodnih dana. Međutim, to nije moguće kod žena čiji je ciklus  neredovan,  pa je u tom slučaju bolje primjeniti neki drugi vid kontracepcije.   [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/09/ALENKA-SRDANOVIC-3333.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]   Godišnja kampanja je usmjerena na edukativne programe koji  su namijenjeni mladim ljudima, uključujući i maloljetnike. Da bi izbjegli neželjene trudnoće, abortuse i polno prenosive bolesti, oni treba da se posavjetuju sa ginekologom, poručuje dr Srdanović,  ukazujući na veliki broj neplaniranih trudnoća u Crnoj Gori.

– Nažalost, u Crnoj Gori je veliki broj maloljetničkih i neželjenih trudnoća, kao i abortusa. Po nekim podacima iz 2014. godine oko 1 400 abortusa se uradi godišnje , ali ni to nije prava brojka. Ja bih ovom prilikom apelovala na mlade djevojke da, čim stupe u odnose, dođu na razgovor kod ginekologa. Mi u Domu zdravlja, u okviru Savjetovališta za mlade, imamo prevenciju pušenja i polno prenosivih bolesti,  ali kada je riječ o kontracepciji  neophodan je razgovor sa ginekologom. Nije obavezan pregled, koga se cure obično plaše; ja samo porazgovaram sa njima i posavjetujem ih šta i kako da rade da ne bi došlo do neželjene trudnoće.

Problem je i što kod mladih postoji dosta predrasuda kada je riječ o kontraceptivnim pilulama. Jedna od najvećih je da će doći do porasta tjelesne težine i pojačane maljavosti, što je za taj uzrast djevojaka vrlo nezahvalno. To nije tačno;  kod nekih samo dolazi do nakupljanja tečnosti ali vrlo rijetko, a treba imati na umu da je još  1940. godine otkriveno da se primjenom estrogena može spriječiti ovulacija. Preporučujem mladim djevojkama oralnu kontracepciju, a da bi se ona koristila potrebno je obaviti razgovor sa ginekologom, ginekološki pregled i odgovarajuće laboratorijske analize. U slobodnoj prodaji postoji i pilula poznata kao “pilula za dan poslije”, koju djevojke nažalost često koriste, ali taj vid hitne kontracepcije ne  bih savjetovala.  Moja preporuka je kombinacija kondoma sa računanjem polodnih dana, ili hormonalna oralna kontracepcija, prije  nego metoda prekinutog odnosa ili te pilule, poručuje dr Srdanović podsjećajući da je cilj obilježavanja Svjetskog dana kontracepcije planiranje porodice.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close