Туризам

TO HN: USPJEŠNA TURISTIČKA SEZONA UZ VEĆI BROJ GOSTIJU I BOLJU NAPLATU BORAVIŠNE TAKSE

Dobra turistička posjeta nastavlja se i u ovim poznim avgustovskim danima, a prema zvaničnim podacima Turitičke organizacije od petka, u našem gradu boravi 33. 300 gotiju što je za 15 odsto više nego lani u istom periodu.

U Turističkoj organizaciji dosadašnju  sezonu ocjenjuju kao uspješnu,  kako na osnovu cifara koje na to precizno ukazuju, tako i na osnovu bolje prijave te samim tim i naplate boravišne takse.

-Na osnovu podataka iz informativnih biroa a odnose se na individualni smještaj u periodu od 01. juna do 15. avgusta zabilježena u 138. 444 dolaska  a ostvareno je    1. 263 310 noćenja. Za šet mjeeci ove godine u kolektivnom smještaju bilježe za 87,87 odsto više dolazaka u odnosu na isti period 2018. U istom periodu je ostvareno 36, 94 odsto više noćenja nego lani u isto vrijeme.

Iz TO grada nam pojašnjavaju da je unaprijeđen  sistem prijave boravka kao i kontrola stanodavca, uspješno su  povezani sa Upravom lokalnih javnih prihoda i MUP-om Crne Gore, tako da , kako navode, funkcionišu  u sistemu za prijavu boravka po najsavremenijim standardima što je rezultiralo većim prihodom od naplate boravišne takse. Od  1.januara do 23. avgusta po osnovu boravišne take naplaćeno je  899.265 eura, što je za 29, 21 odsto više nego lani u itom periodu kada je prihodovano  695.982  eura.

Najveći rast ove godine je  u broju gostiju iz Rusije i Ukrajine. U odnosu na isti period prošle godine, naš grad je posjetilo 42% više turista iz Rusije i 36,7% iz Ukrajine. Povećanje u broju noćenja je još izraženije,  46,6% više noćenja bilježe gosti iz Rusije, a čak 65% gosti iz Ukrajine.

Od ostalih zemalja, blagi rast bilježi i region, prevashodno Srbija i Bosna i Hercegovina odakle tradicionalno dolazi najveći broj turista godišnje, a porast je zabilježen kada su u pitanju i gosti iz zapadnoevropskih zemalja kao i sa područja Skandinavije, redom Poljska, Njemačka, Švedska.

I ovoj turističkoj sezoni, osnovne primjedbe vezane su za infrastrukturne i komunalne probleme u gradu.  Iako je anketa turista još uvjek u toku, nakon preliminarnog presjeka prednjače iste primjedbe kao i ranijih godina: čistoća grada, čistoća i uređenost plaža, manjak parking mjesta. Konačna analiza ankete se očkuje početkom oktobra.Veliki pozitivni iskorak u ovoj sezoni je uspješno uključivannje Herceg Novog na mapu nautičkih destinacija, što će u budućnosti donjeti novi imidž destinaciji, ali i značajne prihode. TOHN je uspješno ispratila dešavaju na lokalnoj nautičkoj sceni obezbjedivši info deskove u marini Lazure i Porto Novom, gdje se pored pružanja informacija vrši naplata boravišne takse.

U toku je završna faza kreiranja strategije marketinških aktivnosti za sezonu 2019/20 gdje će se u skladu sa planom rada odlučiti o sajmovima, forumima i medijskim nastupima, saopštili su iz TO HN.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close