ИздвојеноПолитика

TOK XI REDOVNE SJEDNICE SO HN

XI redovnoj sjednici Skupštine Opštine Herceg Novi prisustvuje 29 od 34 odbornika čime su obezbijeđeni uslovi za rad.

SKUPŠTINA KONSTATOVALA OSTAVKU MILOŠA BIGOVIĆA

Potpredsjednica SO Dragana Stanišić podsjetila da je Miloš Bigović podnio ostavku početkom septembra te da je potrebno konstatovati njegovu ostavku. Predsjedniku SO mandat prestaje podnošenjem ostavke, a danom konstatacije predsjedniku SO prestaje funkcija. Do izbora novog predsjednika SO, skupštinom predsjedava potpredsjednik Skupštine.

U skladu sa statutom i poslovnikom predsjednik SO se mora izabrati u roku od 30 dana.

USVOJEN DNEVNI RED

Sa dnevnog reda 11. redovne sjednice povučene su sve tačke dnevnog reda izuzev Predloga odluka o izmjenama  i dopunama odluke o Budžetu Opštine Herceg Novi za 2019. i o Budžetu za 2020.

Odbornica Demokrata Tamara Vujović je zatražila dopunu dnevnog reda u ime klubova koalicije na vlasti, razmatranje aktuelne situacije nastale povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Na to su reagovali predsjednik kluba odbornika DPS Zoran Kovačević  i zatražio da se o tome izjasni Odbor. Odbornica SDP Zinaida Miljković je kazala da nije dobro proširivati dnevni red tačkama koje nisu u nadležnosti lokalnog parlamenta te da SDP neće glasati za taj predlog.

Predlog je usvojen sa 19 glasova za. Dnevni red XI sjednice SO HN je usvojen sa 19 glasova za i 9 protiv.

Andrija Radman iz DPS predložio je nakon toga da se raspusti odbor za propise, a taj predlog zaključka nije usvojen.

RASPRAVA O PREDLOŽENOM ZAKLJUČKU SO HN KOJIM SE OSUĐUJE ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVJESTI

Odbornica Tamara Vujović istakla je da najoštrije osuđuju nasilno usvajanje Zakona o slobodi vjerosipovjesti.

-Zakon je donijet u okviru noći, primjenjivana je sila prema građanima. Demokratski pritisak je ono za šta se mi snažno zalažemo. Predloženi zaključak je – Povodom poslednjih dešavanja u Crnoj Gori, usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Skupština opštine Herceg Novi oštro osuđuje donošenje ovakvog sramnog zakona i zahtjeva od nadležnih institucija da otvore dijalog sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko primorske kao jedine kanonske priznate pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kako bi se kroz izmjene i dopune ovog zakona donijelo prihvatljivo zakonsko rješenje.

Nakon višesatne rasprave, glasovima vladajuće koalicije (18 za, 9 protiv) usvojen je Zaključak SO HN kojim osuđuju Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Detaljnije na sledećem linku

http://radiohercegnovi.net/sjednicu-so-hn-obiljezila-rasprava-o-zakonu-o-slobodi-vjeroispovjesti/

U toku je druga tačka dnevnog reda – Rebalans Budžeta za 2019. godinu.

Budžetom za 2019. godinu planirani su prihodi u iznosu od 17, 785 miliona eura, smanjenje prihoda je 8 % te će budžet za ovu godinu iznositi 16, 407 miliona. Predlog je usvojen sa 19 glasova za i osam protiv.

Sekretarka za finansije Irena Vučković, istakla je da je budžet za 2019. ostvaren u iznosu od 92% odnosno 16 407 800 eura.

Odbornik Dragan Janković ocjenio je da je realizacija kapitalnog budžeta skromna te da nije dobro da se rebalans usvaja 30. decembra.

Prihodi od poreza na dohodak manji su za oko 20 odsto što govori o poslovnom ambijentu u Herceg Novom, kazao je odbornik Zoran Kovačević.

-Manje smo ostvarili od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za 30 odsto, a indikativno je ostvarenje od kazni čime je izbalasnirana razlika donekle na prihodovnoj strani. Ja sam mislio da je kazna mjera usmjeravanja načina ponašanja a ne mjera punjenja budžeta. Ovdje je nsža osnovu kazni prihodovano 360 odsto više. Na plate i službena putovanja potrošeno više a na zdravstvenu zaštitu, transfere, stipendije manje. Kada je riječ o kapitalnom budžetu – za sanaciju putne mreže je potrošeno duplo manje nego što je planirano.

Odbornik Radman pitao je da li su donijeti zaključci o presumjeravanju sredstava između budžetskih jedinica.

-Nismo donijeli zaključak o kreditnom zaduženju na milion eura, i to je vjerovatno uradio predsjednik Opštine shodno svojim ovlašćenjima. U ovoj godini smo se već zadužili 1, 7 miliona bez odluke doma a vratili smo 1, 25 miliona, čime smo prekršili zakon. Nije dobro da se kreditno zadužujete a da kredite ne možete vraćati. Već ste u problemu, već se teško plate isplaćuju.

Radman je takođe kazao da ne spori da je ostvareno 16 miliona eura prihoda ali da to nije zasluga lokalne uprave već trend u okruženju.

-Naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta ostarena je u iznosu od 2,2, milona umjesto 3,3 miliona eura,od valorizacije nepokretne imovine ostvareno je oko 350 000, prihod od međunarodnih fondova 350 000, krediti 1, 7 miliona a za sledeću godinu planirani na 2, 2 miliona, kazao je Radman.

Njegov prigovor odnosio se i na broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

-Neto zarade planirane na 2,16 miliona, realizovane su sa 200 hiljada eura više – to je novih 25 zaposlenih samo u ovoj godini, ali to nije samo 25 već i onih 20 koje ste poslali kući uz otpremnine. To je znači 50 novih zaposlenih a nemate više na budžetu funkcionere koji su imalu pravo na zarade. Svake godine se povećava iznos za plate. Vi ste za dvije godine vlasti podigli neto plate za 300 000 eura, kazao je Radman.

Predsjednik Opštine Stevan Katić kazao je da je 1, 7 miliona kredita otišlo za led rasvjetu.

Kako je objasnio riječ je o realizovanom budžetu za ovu godinu, u okviru kojeg je 3, 9 miliona utrošeno za bruto zarade, dok su lani troškovi iznosili oko 3, 8 miliona.

-Trenutno je zaposleno 288 radnika, a zatekli smo 271 zaposlenog. Ove godine nemamo 400 000 eura prihoda od morskog dobra i tu smo uskraćeni. Nemamo realizovan prihod od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, morali smo da oslobodimo mnoge graditetelje, jer je tako zakonom definisano. Oslobodili smo Ritz carlton te obaveze i još deset investitora od čega ćemo prihodovati. Trudimo se da se radi, bitan je glas naroda a narod vidi da se radi mnogo. U lokalne puteve smo uložili 600 000 eura, za finansiranje medija 40 000 kada ste vi bili i 60 – 70 hiljada eura.

Potpredsjednik Miloš Konjević objasnio je da je povećan broj zaposlenih vatrogasaca zbog dešavanja 2017. godine.

-Nemoguće je imati 100 zaposlenih u lokalnoj upravi i oni koji su dobili posao ovdje nije im se tražila partijska knjižica. Šta ste vi uradili za vrijeme vaše vlasti? Led rasvjetu, koju smo mi morali da platimo? Put Ratiševina – Mojdež, koji smo mi plaćali kao i njegovu ponovnu rekonstrukciju? Nemojte moju političku opciju stavljati u bivša vremena, vremena prethodnih vlasti, kazao je Konjević.

Potpredsjednik opštine Miloš Konjević je kazao i da su u lokalnoj upravi zaposlili i bivšu odbornicu DPS i da ne gledaju partijsku pripadnost, da Azmont zapošljava samo Podgoričane i mali broj Novljana, a da je u Institutu zaposleno dosta ljudi. Kazao je i da se zaposleni Instituta obraćaju loklanoj upravi za rješavanje stambenih pitanja jer je nestao novac koji su radnici izdvajali za tu namjenu.

Odbornik Zoran Kovačević je odgovarajući na taj komentar rekao da je novcem za stambeni fond raspolagao Sindikat Instituta i da je menadžemnt prebacio 300 000 eura na račun sindikata za tu namjenu.

Odbornik Radman ponovio je pitanja predsjedniku Katiću da li je bilo zaključaka o preusmjeravanju sredstava između budžetskih jedinica i da li je kredit podignut u skladu sa zakonom.

-Kako ćete podijeliti plate u januaru, februaru i martu, ali računajte da ih u novembru sigurno nećete imati. Ja bih volio da  budem u krivu, kazao je Radman.

Predsjednik Opštine Stevan Katić odgovorio je Radmanu da prvo treba da se osvrnu na ono što su radili da bi mogli sadašnjoj vlasti u Herceg Novom da prigovaraju

Imali ste na platnom spisku 230 zaposlenih kada ste došli, a blizu 280 kada ste pošli sa vlasti, a koliko ste ih otpistili uz sporazumni raskid? Od države ne očekujemo ništa. Najbolje se u to uvjerio vaš nekadašnji koalicioni partner i kako je prošao sa obećanjima prema Herceg Novom. Država ima maćehinski odnos prema našoj loklanoj upravi bez obzira ko je na vlasti. Radimo najbolje što možemo uz sve opstrukcije koje imamo od države. Kada je preuzeta vlast u Herceg Novom rečeno nam je da ste isplatili plate i da je na računu ostalo nula eura. Podsjetiću vas da niste vratili nijednu ratu KFW kredita i mi stalno imamo pritisak da to radimo. Uslovili su nas da moramo za sledeću godinu planirati dodatni milion za vraćanje tog kredita. Za led rasvjetu planirano je 250 000 za ovu godinu, morali smo dati milion, kazao je Katić.

Rebalans budžeta usvojen je većinom glasova vladajuće koalicije, 19 za osam protiv.

Predlog odluke o Budžetu za opštinu Herceg Novi za narednu godinu projektovan je na 18,790 miliona eura. Na početku rasprave obrazloženje je iznijela Irena Vučković, sekretarka za finansije. Budžet za 2020. godinu usvojen je sa 18 glasova za i osam protiv.

Odbornici DPS-a uputili su kritiku da budžet nije razvojni već potrošački.

Predsjednik opštine Stevan Katić rekao je da budžet realan te da u poređenju sa susjednim opštinama nije manji jer oni imaju veće dotacije od države.

-Mi od ove države hoćemo ono što nam po zakonu pripada.

Potpredsjednik Konjević je na kraju rasprave rekao da će 2020. godina donijeti krupne stvari za grad – autobusku stanicu, fudbalski centar…

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close