ИздвојеноКултура

TRAJE HERCEGNOVSKI ZIMSKI SALON, A U GRADSKOJ GALERIJI SPREMAJU NOVU IZLOŽBU – OMAŽ NADI STANIĆ I MILENI ŠOTRI

Brojnoj publici, hercegnovskim srednjoškolcima i osnovcima vrata gradske Galerije „Josip Bepo Benković“ do kraja februara otvorena su za postavku  odlično ocijenjenog  51. Hercegnovskog zimskog salona, a već početkom marta, uz Dan žena,    čeka nas nova  izložba koja je osmišljena kao  lijepa posveta ženama ali  i umjetnicama,  Novljanki i vajarki Nadi Stanić i slikarki Mileni Šotri koja je godinama živjela u našem gradu i Gradskoj galeriji ostavila značajan legat.

U susret tom novom programu bilježimo da je Milena Šotra u velikoj mjeri obilježila istoriju jugoslovenskog slikarstva 20. Vijeka. Herceg Novi je voljela kao svoj grad a u jednom davnom razgovoru za „Svijet kulture“ Radio Herceg Novog, rekla da legate ne treba ni precjenjivati ali ni potcjenjivati.  Vrijednost onoga koji je ona ostavila Herceg Novom jeste u činjenici da ga je, kako je rekla, darovala od srca, čak i jedan pastel  sa motivom iz Pariza za koji je bila jako vezana i željela da ga sačuva. Luka Tomanović tada je savjetovao, kad već poklanjaš, pokloni najbolje. Milena je tako i uradila.

Nada Stanić u svom gradu je završila  čuvenu Umjetničku školu, smjer vajarstvo   1957. godine, jedno vrijeme je u toj ustanovi radila i kao nastavnik-asistent. Prvu samostalnu izložbu imala je  u palati Sponza u Dubrovniku, 1962. godine, a onda je odabrala porodicu i da bude  podrška i potpora slavnom suprugu, maestru Voju Staniću i sinu Tomislavu-Tomi, uglednom pijanisti.Svoje skulpture izložila je i na  Gospi od Škrpjela, a potom je ista postavka prenesena  u hercegnovsku Galeriju Josip Bepo Benković. Učestvovala je i nagrađena na Cetiwskom salonu jugoslovenske likovne umjetnosti 1969. godine i Hercegnovskom zimskom salonu 1976. i 1983. Na nekada redovno organizovanom  Malom salonu hercegenovskih galerija priređen je 2013. godine  omaž ovoj umjetnici koja je u stvari malo izlagala, ali je govorila da ništa nije žrtvovala – svoja sam, a moje skulpture su izlazile iz mene kada su bile završene u mislima, kada sam tačno znala šta hoću, onda sam ih radila i puštala da žive svoj život.

Raduje  i zaslužuje pohvalu najava ove izložbe koja će  još jednom pokazati raskošan talenat dvije umjetnice, snažne slikarske impresije Milene Šotre i nježne skulpture Nade Stanić.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close