ДруштвоИздвојено

TREĆI PUT U “NOVOJ ŠANSI U NOVOM” DR SUZAN VUČENIĆ PARKER: DRAGOCJENO ISKUSTVO I ODLIČNI UTISCI

NVO “Nova šansa u Novom”, koja brine o djeci i omladini sa smetnjama i teškoćama u razvoju, danas je posjetila doktorica Suzan Vučenić Parker (Susan Wuchenich Parker ) sa grupom od sedam studenata sa američkog Univerziteta “Robert Morris”.

Pozdravljajući goste u ime  članova i zaposlenih u “Novoj šansi”, predsjednica  Vesna Odalović  je izrazila veliko zadovoljstvo što je ovo treća posjeta doktorice Parker, sa kojom su se već sprijateljili.

–  Ona je doktor za ranu prevenciju kod djece sa smetnjama i poteškoćama u razvoju, dolazi nam već treći put u posjetu, a ovoga puta je dovela i svoje studente, što nam je velika čast, jer znači da stvarno vrednuje ovo što mi ovde radimo. Nama to predstavlja veliko zadovoljstvo, jer smo se na neki način i sprijateljili sa Suzan, koja je prošle godine čak dovela i svoga sina. Sada je tu sa svojim studentima, što znači da joj se verovatno sviđa sviđa ono što mi radimo ovde, poručila je Odalović.

Doktorica Suzan Vučenić Parker, koja je porijeklom iz Crne Gore,  profesorica je specijalnog obrazovanja u ranom djetinjstvu na Univerzitetu u Picburgu. “Novu šansu” je prvi put posjetila prije dvije godine, i ističe da je odmah poželjela da se i njeni studenti upoznaju sa onim što rade okupljeni u “Novoj šansi”.

– Došla sam ovdje prije dvije godine preko agencije u SAD koja je sarađivala sa Vesnom. Kada sam vidjela šta oni rade, poželjela sam da dovedem i svoje studente. Došla sam nakon toga još jednom da sve provjerim, a ovo je prvi put da dovodim studente. Željela sam da se upoznaju sa sistemom specijalnog obrazovanja ovdje, sa ovom predivnom radionicom, sa štamparijom koja pomaže da se finansira njen rad, a dobili su priliku da se upoznaju i sa Crnom Gorom, koja im se veoma sviđa. Prvi put radimo nešto ovakvo, a pošto je moj čukundjed iz Crne Gore, za mene bio pravi izbor da dođemo ovdje.

Doktorica Vučenić Parker je, u saradnji sa Fondacijom princeze Ksenije Karađorđević, 2016. godine pokrenula program “Service learning in Serbia”, koji, između ostalog, studentima pruža mogućnost da rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Cilj posjete je da se upoznaju sa razičitim vrstama škola u Srbiji i Crnoj Gori, objašnjava dr Vučenić Parker.

– Ovdje smo pet dana. Bili smo u Institutu Igalo sa doktoricom Sonjom Vasić, gdje su studenti prisustvovali terapiji, a sutra ćemo se tamo sastati sa mladim profesionalcima koji rade sa djecom i omladinom sa poteškoćama u razvoju. Razgovaraćemo, razmijeniti iskustva i utiske, a ponijela sam i stručnu literaturu koju mi koristimo u SAD, ukoliko žele da iz nje uče. U “Novu šansu” smo smo došli nakon posjete Dnevnom centru Dječjeg doma “Mladost” u Bijeloj, a obići ćemo i Dnevni centar za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju na Toploj.  U Srbiji imamo dogovorene aktivnosti u Domu za nezbrinutu djecu u Zvečanskoj, kao i posjetu OŠ “Gavrilo Princip” u Beogradu, tako da će imati priliku da se upoznaju sa različitim sistemima obrazovanja u Srbiji i Crnoj Gori. Ovo je za njih dragocjeno iskustvo, jer će svi biti učitelji kada diplomiraju na Univerzitetu. Mislim da tokom boravka ovdje uče zaista mnogo, o čemu će napisati rad kada se vratimo. Za sada su utisci divni, sviđa im se zemlja i fascinirani su svim što se dešava tako da mislim da će ovo za njih biti zaista divno iskustvo u učenju. Ona je aktivnosti u “Novoj šansi” i odnos prema njenim članovima ocijenila kao vrlo napredne za ovdašnje prilike.

– Ovdje je riječ je o veoma različitoj vrsti programa, koji predstavlja pravi pristup djeci i omladini sa poteškoćama u razvoju . Čak i u Sjedinjenim američkim državama je to mnogo više institucionalizovano, a ovdje možete vidjeti da Vesna zaista voli ovaj projekat i da je u njega ugradila svoje srce. To je uvijek dobrodošlo i mislim da je stvarno divan primjer kako se treba odnositi prema ljudima sa poteškoćama, poručila je dr Vučenić Parker.

Studenti nisu krili oduševljenje posjetom Herceg Novom i radovima koje izrađuju članovi “Nove šanse”.

–  Ovo je zaista divno. Veoma je kreativno, raznobojno i maštovito, vidjeli smo mnogo različitih stvari i baš mi se sviđa, rekao je Sam King.

– Predivno je, sve mi se sviđa, radovi su veoma lijepi i interesantni. Naročito mi je drago što smo imali priliku da se družimo sa djecom, da ih posmatramo, ali i da ostvarimo neposredan kontakt sa njima, poručila je Kenneia Williams.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

  1. Nek opstina svojim radnicima obezbjedi besplatne autobuske karte, kao sto to rade druge firme. i eto 50 slobodnih parking mjesta od Iva Andrica do Idee, svakog radnog dana ! A ne, dali im besplatne parking karte i za DZ zakrcili parking u gradu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close