Друштво

TRI NOVA APARATA ZA CENTAR ZA DIJALIZU U NOVSKOM DOMU ZDRAVLJA

I ove godine je, na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacija za bubreg, u više od 100 zemalja svijeta obilježen Svjetski dan bubrega, pod sloganom “Bolesti bubrega kod djece – spriječimo na vrijeme”.

– Cilj je podizanje svijesti o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja, i smanjenje učestalosti bubrežne bolesti i njenih štetnih posljedica. Namjera je da se ukaže da je hronična bolest bubrega česta, štetna i, što je najvažnije, da se može liječiti – poručuje načelnica Centra za hemodijalizu hercegnovskog Doma zdravlja dr Biljana Dapčević. Ona ističe da svaka deseta odrasla osoba ima neki oblik bubrežnog oštećenja, zbog čega je od velike važnosti da se razvije svijest o potrebi ranog otkrivanja bubrežne bolesti od dječje do starije dobi, kako bi stvorili buduće zdravije generacije.

Centar za dijalizu u hercegnovskom Domu zdravlja formiran je prije 19 godina za potrebe Boke Kotorske, a od 2006. godine pruža usluge bolesnicima sa teritorije Opštine Herceg Novi. Prošle godine su obavili preko 3 000 dijaliza, uključujući i turiste. Prema riječima načelnice, dr Biljane Dapčević, opremljeni su sa osam aparata poslednje i pretposlednje generacije, a posebno su ponosni što su prošle nedelje dobili tri nova aparata, proizvedena u oktobru 2015. godine

– Početna bolest bubrega često nema znakova ni simptoma; oni se razvijaju postepeno, uopšte nisu  specifični za bubrežnu bolest i  obično se osjete kada je nivo funkcije bubrega opao za više od 90 %. U svakodnevnoj praksi nam je cilj da otkrijemo postojanje bubrežne bolesti prije pojave simptoma i da primjenimo sve mjere kako bi prevenirali i usporili dalje napredovanje bolesti – ističe dr Dapčević.

Dr Dapčević podsjeća na “Osam zlatnih pravila” za smanjenje rizika za razvoj bolesti bubrega: budite fizički aktivni i u formi, redovno kontrolišite nivo šećera u krvi, kontrolišite krvni pritisak, jedite zdravu hranu i kontrolišite tjelesnu težinu, održavajte zdrav unos tečnosti, nemojte da pušite, ne uzimajte nekontrolisano ljekove i redovno se kontrolišite – provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više faktora rizika.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close