Туризам

TURISTIČKA ORGANIZACIJA HERCEG NOVI: SEZONA U HERCEG NOVOM ZADOVOLJAVAJUĆA

Hercegnovsku opštinu je u periodu juna i prve polovine jula posjetilo 2% manje gostiju, dok je broj noćenja za 7,9% veći nego u prethodnoj godini, saopšteno je iz gradske turističke organizacije.

– Najveću negativnu razliku imamo u broju gostiju iz regiona. Iz Srbije iz koje nam dolazi najveći broj turista svake godine, ove bilježimo pad od 2 120 (9,89%) gostiju i 2 566 (1,40%) manje noćenja, dok iz Bosne i Hercegovine, koja je naše drugo najveće tržište, dolazi 1 575 (8,3%) manje gostiju u odnosu na isti period prošle godine, koji su ostvarili 1 940 (1,8%) manje noćenja nego u 2018. godini. Razliku objašnjavamo znatno lošijim vremenskim prilikama i nižim temperaturama za ovaj period godine kao i nekim drugim geopolitičkim faktorima na koje nismo mogli da utičemo a koji su imali efekta na zvanične brojke.

Najveći je porast broja gostiju  i noćenja turista iz Rusije i Ukrajine.

– Najveći rast bilježimo na tržištu Istočne Evrope na koje smo većim dijelom i bazirali našu promotivnu akrivnost, koju smo smo krunisali potpisivanjem protokola o saradnji sa gradom Sankt Peterburgom, gdje smo i organizovali prezentaciju našeg grada pred brojnim zvanicama, i gdje smo uspostavili saradnju sa velikim brojem turoperatora koji su nam i uzvratili posjetu tokom foruma turizma u martu, tokom kojeg smo dodatno učvrstili našu kooperaciju koja je rezultirala znatno većim brojem i dolazaka i noćenja iz tog regiona Evrope u odnosu na prošlu godinu. Samo iz Rusije nam je u ovom periodu došlo 11 222 gosta, 2 390 (23,3%) više nego prošle godine, koji su ostvarili 166 316 noćenja što je uvećanje za 31 454 (27%). Takođe rast pokazuje i tržište Ukrajine, odakle nam dolazi 29% više gostiju koji su ostvarili 28,4% više noćenja. Sličan pozitivan trend očekujemo i u budućnosti, s obzirom na odlične veze koje imamo sa turoperatorima i agencijama iz tog regiona.

Kada je riječ o naplati boravišne takse, za ovaj period bilježe rast od 25,1% u odnosu na isti period prošle godine.

– Napominjemo da je ovo statistika individualnog smještaja za jun i prvu polovinu jula mjeseca, dok se za period “špica sezone” očekuje veći procenat rasta. Brojke za kolektivni smještaj, za jun i jul dobijamo od Monstata sredinom avgusta, nakon čega ćete biti blagovremeno obaviješteni i o toj statistici, navode iz Turističke organizacije Herceg Novi, potkrepljujući saopštenje uporednom statistikom dolazaka i noćenja gostiju u privatnom smještaju za period jun i jul u Opštini Herceg Novi.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close