ИздвојеноКултура

U GRADSKOM MUZEJU OBILJEŽEN DAN EVROPSKE BAŠTINE – ISPUNJENA VOLJA IZ TESTAMENTA MIRKA KOMNENOVIĆA

U bašti Gradskog muzeja “Mirko Komnenović” sinoć je obilježen Dan evropske baštine programom „Boka na pozornici Evrope“. Tom prilikom, uz bogat kulturno umjetnički program, ispunjena je testamentalna volja Mirka Komnenovića i dodjeljena je novčana pomoć za dvoje djece u svrhu školovanja i obrazovanja.
Posebno odabran program “Boka na pozornici Evrope”, baziran je na promociji lokalnih vrijednosti i očuvanju domaće kulturne baštine, kroz muziku, ples, pjesmu i igru, kazala je Slavica Božović, direktorica JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković” i istakla da su svi učesnici na nesumnjiv način doprinjeli da Herceg Novi i Boka budu prepoznati na pozornici evropske baštine kao vrijedan dragulj kulturnog naslijeđa.
-Željela bih da vas podsjetim da je prema poslednjoj, testamentalnoj volji Mirka Komnenovića, njegova kuća postala zadužbina pod njegovim i imenom njegove supruge Olge Komnenović, kao što i piše na samom ulazu i da ima status Gradskog muzeja. Mirkova poslednja volja je takođe bila i da se dio od prihoda koji muzej ostvaruje dodjeli hercegnovskoj djeci, bez razlike u vjerskoj pripadnosti. Inicijativa za sprovođenje njegove volje za dodjelu novčane pomoći, prvi put je poktenuta prošle godine, 2018., na osnovu koje je Savjet donio odluku o visini iznosa i odabiru dvoje djece iz socijalno ugroženih porodica kojima će se ova pomoć dodjeliti za potrebe školovanja i obrazovanja. Kao sadašnjoj direktorici ove javne ustanove, meni je pripala čast da sprovedem Mirkovu poslednju volju do kraja.
Direktorica Božović je pomoć uručila  roditeljima djece, Ranki Miliša iz Bijele i Zibi Zećiri iz Igala.
U programu koji je održan u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, učestvovali su: KUD Sloga iz Đenovića i njihova pjevačka grupa, iz hercegnovske Muzičke škole  profesorice violine Anita i Jelena Popović i profesorica harmonike Bosiljka Kulišić Čavić, kao i članice Mazoret kluba Lili.
Herceg Novi se i sinoćnjim programom pridružio velikoj porodici gradova i zemalja Evrope koji, na ovaj način, posvećuju pažnju kulturnom naslijeđu, običajima i tradiciji, njegujući ih i unaprijeđujući ih.
Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close